„Cum să ții un spital de 500 de paturi închis ? Eroare mare a DSP Buzău!”

Liliana Sbârnea, senator PSD de Buzău, consideră o mare eroare a DSP Buzău (eroare inițială și apoi continuată vreme de un an!)„rechiziționarea” întregului spital din Rm. Sărat doar pentru cazurile de Covid.

Sbârnea consideră inadmisibil ca un spital cu 500 de paturi și care deservea zeci de mii de oameni să fie închis de un an și folosit doar pentru 20-30 de cazuri de pacienți cu coronavirus.

Senatorul PSD oferă și soluția autorităților sanitare. Folosirea doar a jumătate de spital pentru cazurile Covid, iar restul să fie redat râmnicenilor.

Vezi mai jos întregul comunicat remis azi presei locale de Liliana Sbârnea.

Râmnicu Sărat este orașul meu natal și, la fel ca majoritatea locuitorilor acestui oraș, mă bucur pentru fiecare realizare a lui sau mă întristez când pierdem ceea ce părea drept câștigat de noi.

Situația unicului nostru spital care deservește 14 localități învecinate ne-a pus în lumina reflectoarelor încă din luna martie a anului trecut – moment de cotitură – când DSP a emis o decizie de transformare a acestei unități în ”spital-tampon” doar pentru cazurile de COVID-19.

Lăsând la o parte faptul că autoritățile locale nu au fost consultate, ele fiind cele mai în măsură să aprecieze dacă această măsură era sau nu îndreptățită, ne-am trezit „rechiziționați”, ca și în caz de război, fără a se ține cont de aspecte logistice care convergeau atunci, ca și acum, spre aceeași idee: nu transformi un spital cu 500 de paturi în spital exclusiv pentru tratarea epidemiei de COVID-19, când există toate indiciile că se pot separa cazurile de COVID-19 de celelalte afecțiuni și pot coexista, în corpuri separate de clădire, atât spații special destinate pentru bolnavii afectați de virusul SARS-COV-2, cât și pentru bolnavii afectați de alte boli, de la cele cronice, până la cele respiratorii sau la cazuri de urgență.

Nu a existat niciodată, de-a lungul anului trecut sau în aceste două luni de la debutul anului 2021 vreo zi în care să ne confruntăm cu un grad de ocupare a paturilor mai mare de 10%, de exemplu, în luna februarie a acestui an având următoarea evidență a internaților afectați de COVID-19: e data de 05.02.2021-29 de bolnavi, pe 09.02.2021- 26 de bolnavi, pe 11.02.2021- 34 de bolnavi, pe data de 12.02.2021- 23 de bolnavi iar pe data de 16.02.2021- 24 de bolnavi.

Nu este nevoie să fii expert în calcule, ca să deduci că, realitatea de pe hârtie, deciziile DSP și refuzul lor repetat de a-și recunoaște greșelile ar putea conduce în continuare la sincope ale internării bolnavilor la locul potrivit și la pierderi de vieți omenești, vieți care, ar putea fi salvate dacă s-ar aproba redeschiderea spitalului pentru toate celelalte categorii de bolnavi.

Nu mi-am propus să reiau toată povestea degringoladei semănate de la începutul pandemiei, când în urma acestei decizii cel puțin ciudate, tot personalul medical din spitalul râmnicean a intrat într-o stare de incertitudine, fără pregătirea specială, fără protocolul special prevăzut pentru propria protecție împotriva epidemiei, fără ventilatoare care fac diferența între viață și moarte și cu bolnavi care s-au văzut transferați peste noapte, ca niște ”saci cu cartofi”, în alte unități spitalicești, eventual în alte județe. Aceste aspecte sunt cunoscute foarte bine, dar toată lupta noastră a rămas fără ecou până acum.

Am avut acel caz grav despre care a scris atât presa locală, cât și cea națională, cu un om care ar fi putut fi salvat, dacă porțile spitalului nu ar fi rămas închise, și asta în timp ce în jurul nostru, în toată țara, sunt multiplicate la nesfârșit și când te aștepți mai puțin, cazurile care pun pe gânduri o lume întreagă, cu copii care mor cu zile, pentru că echipajul care sosește la fața locului nu are medic pe ambulanță, cu copii cu arsuri grave care sunt transportați cu elicopterul la singurele spitale din țară care îi pot salva, cu pacienți care mor pe capete până se ia o decizie birocratică.

În aceste condiții, noi, care avem aici, atât facilitățile, cât și personalul medical adecvat, să fim victimele aceleiași birocrații care ucide, doar pentru că autoritățile centrale care au posibilitatea să corecteze erorile provocate de emoțiile extinderii pandemiei, refuză  cu încăpățânare să accepte expertiza medicilor de aici, petițiile locuitorilor orașului, ale autorităților locale și realitatea de zi cu zi.

Cinismul factorilor de decizie îmi amintește de un răspuns al unui primar de sector din Capitală care nu voia să își asume eventuala prăbușire a elementelor din fațada unui bloc, spunând că, și dacă se va întâmpla să fie accidentați trecătorii, vina va fi a asociației de locatari, nu a primăriei (care ar fi trebuit să asigure cu prioritate anvelopările imobilelor în funcție de starea de degradare a clădirilor și nu în funcție de data înscrierii dosarelor).

Nu vreau să lăsăm râmnicenii să fie, fără voia lor, parte a unui experiment cu rezultate previzibile și nici parte a unui război între autoritățile locale și cele centrale. Politica porților închise ale Spitalului din Râmnicu Sărat trebuie să înceteze de îndată, altfel vom aduce în fața Justiției toate expertizele medicale și toate dovezile tehnice care demonstrează că avem dreptate. Și atunci ne vom lămuri cine trebuie să plătească facturile deplasărilor oamenilor în alte localități pentru a se trata de boli cronice sau facturile ambulanțelor care transportă la mare distanță pacienții ale căror cazuri grave și-ar găsi rezolvarea la nici 100 de metri de domiciliul lor de contribuabili!

Liliana Sbîrnea Senator P.S.D. de Buzău

loading...

4 comentarii la „„Cum să ții un spital de 500 de paturi închis ? Eroare mare a DSP Buzău!”

 • Crezi ca poti sa-l imparti in doua si sa faci doua spitale intrunul singur?
  Dar circulatia celor cu covid pe unde se va face ??? prin exterior, prin acoperis, prin subsol……Ai tu bani sa-l modifici structural si functional……Cat timp ar lua aceasta lucrare ??? Scarile si lifturile sunt unice si nu se poate in nici-o varianta sa lipseasca ………
  Cred ca ar fi o ,,cumetrie” a celor fara covid cu cei cu covid de nota 10 cu felicitari.
  Ce zici duamna senatoare te bagi ????……

 • Eu as pune intrebarea altfel: pentru un judet mic, asa cum este judetul Buzau, nu cumva doua spitale mari, cu peste 500 de paturi, reprezinta un efort prea mare si o dispersie a fondurilor si capitalului uman?
  Parerea mea este ca spitalul Rm Sarat ar trebui desfiintat, iar medicii BUNI de acolo (daca exista si asa ceva!) si dotarile medicale moderne sa fie dirijate strict in spitalul JUDETEAN de urgenta.
  La Rm Sarat este doar un fel de mafie medicala (o stiu bine din proprie experienta) care face putin pentru spagi mari. Atat!
  Doamna senator are idee cam ce face (si in ce conditii!) spitalul din Rm Sarat?

 • Infectatii cu covid19 se presupune ca sunt tinuti in izolare, accesul la ei de catre personalul medical fiind atent monitorizat, ca dor d-aia se cheltuie atatia bani cu dezinfectante, dezinfectare si materiale de protectie, deci, ceea ce sustine parlamentarul este de logica elementara. Restul e divagare de la subiect, ca spagi, ca neprofesionalism. Doua spitale „mari” pentru un areal de 400.000 de locuitori sunt insuficiente in orice tara, numai Basescu a gandit altfel si s-a vazut. Nicio problema, se pare ca acele vremuri vor reveni cat de curand.

 • Bună ideea doamnei, deși nu susțin PSD! Sigur se poate realiza separarea fizică în 2 entități distincte. Doar că trebuie gândită! Are și pandemia un aspect bun:a eradicat cancerul, diabetul, infarctul, ciroza, etc.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.