Cum se distruge o școală. Pas cu pas

Tiparul nefast de mai jos se aplică de ani de zile cu mare succes școlilor din localitățile situate în vecinătatea orașelor.

Ce veți citi mai jos e un manual/ghid în șapte pași de distrugere a unei școli.

1) Unitățile de învățământ de la oraș primesc/fură elevi de la școlile localităților din jur. Directorii, Consiliul de Administrație și inspectoratul (toate, de la oraș) ar putea refuza dosarele celor care nu sunt din cartier. Dar nu o fac, ba dimpotrivă încurajează această practică.

2) În loc de 15 elevi, clasele din rural rămân cu mai puțin de 10.

3) După ce rămân cu mai puțini elevi, clasele din ani diferiți se unesc. Apare celebrul simultan. Pregătitoarea cu clasa întâi, a doua cu a treia etc.

4) Când apare simultanul, părinții sunt nemulțumiți, de astă dată pe bună dreptate. Și îi mută și ei pe copiii rămași la oraș sau, uneori, la altă școală din comună. Din nouă elevi, clasa mai rămâne cu câțiva.

5) În comunitate se răspândește vestea că școala din sat e vai de ea. Că se face simultan, că în clase sunt doar câțiva copii.

6) Anul viitor, toți părinții își vor înscrie copiii direct la oraș.

7) În doi-trei ani, fără copii, unitatea de învățământ din sat se desființează. Că școala are dotări și cadre didactice bune, similare celor din oraș, nu mai contează. E un amănunt nesemnificativ în fața valului distrugerii.

Ce vedeți în poză e școala din satul Gura Câlnăului (comuna Vadu Pașii), la nici 5 km de Palatul Comunal din centrul orașului Buzău. A fost închisă din lipsă de școlari, deși satul are suficienți copii ca școala să funcționeze

Școala din Gura Câlnăului nu-i singura desființată. În plus, altele vin la rând cu pași iuți, mai ales că acum aproape toți părinții au mașini și își permit naveta. Snobismul, „am cu ce, bă, eu îmi duc copilul la oraș”, e un factor ajutător.

Chiar dacă unii se vor supăra pe reporter, iar câțiva, ca de obicei, îl vor înjura, ăsta e adevărul!

Iar „păcatul originar”, să nu uităm, vine din lăcomia celor din școlile de la oraș. Care înființează în mod egoist clase mai multe și înscriu elevi, deși știu bine că nu sunt din circumscripția lor și că școlile din ruralul apropiat riscă sau chiar se desființează.

Unde dai și unde crapă

Cu câțiva ani în urmă, reporterul a fost sunat la prânz de un cititor spunându-i revoltat că nu poate ieși cu mașina din parcarea LIDL Broșteni, după ce a fost la cumpărături. Ce se întâmpla de fapt ? Atunci veneau părinții cu mașinile (de peste tot) să-și ia copiii de la Școala 11. Blocajul de la școală se prelungea pe Chiristigii, Frăsinet, Mesteacănului, Aleea Sporturilor. Așa se întâmplă în fiecare zi, spre ghinionul celor din Broșteni.

Citește și:

loading...

11 comentarii la „Cum se distruge o școală. Pas cu pas

  • Primarii di rural sunt „înțeleși” cu Toma, bănuiesc. Finanțarea per capita se duce ptr acești elevi de la oraș iar primarul rural scapă de cheltuielile ptr școală.
    Buzoianul de rând plătește impozite ptr drumuri și parcări pe care apoi le „împarte frățește” cu părintele snob al elevului rural.
    Copiii din rural nu mai socializează între ei ajungând la vârsta adultă și la „senectute” în a fi străini unii față de alții.
    Părinții, tineri acum, vor ajunge la pensie fără să-și cunoască vecinii, consătenii și se vor plânge că nu găsesc ajutor la vreo treabă. Acest spirit de întrajutorare vine și din faptul că ficele sau fiii lor au fost colegi de școală și prieteni de joacă.

    Răspunde
  • Conform carei legi pot refuza directorii dosarele celor cu viza de flotant?

    Răspunde
    • În lege scrie așa: „Consiliul de Administrație al școlii decide asupra suplimentării numărului de elevi doar în cazul mutării domiciliului părinților”. 1) mutarea domiciliului e în 90% din cazuri o minciună și 2) Consiliul de Administrație poate respinge dosarul pe motiv că nu mai au nevoie de alți elevi, clasele sunt făcute, nu trebuie supraaglomerate cu peste 25 de elevi. Nu este o obligație ca acei elevi să fie primiți.

      Răspunde
      • Despre ce suplimentare vorbesti, bre? Astia sunt inscrisi din start, cot la cot, toti, cu sau fara flotant, suplimentarea aia nu se refera la ce crezi tu, iar clasele nu au peste 25 de elevi. Si te mai miri ca rad toti de noi ca suntem analfabeti functional.

        Răspunde
  • Problema este la directorii de școli numiți și aceștia cam politic.Doar căutați puțin averile directorilor. Veti rămâne uimiti. Adevarati nababi. Si asa va veți explica de ce aceste școli au jumate din elevi din mediul rural sau alte cartiere ale orașului.

    Răspunde
  • As fi curios sa aflu in cate cazuri se aplica ad literam „cazul mutarii domiciliului PARINTILOR”. Adicatelea e vorba de ambii parinti. Iar aici ar fi o problemuta pentru ca, din motive care tin de partea adminstrativa, cred ca unul dintre parinti are buletin la „adresa noua” in timp ce al doilea parinte are la „adresa veche”.
    Probabil ca, daca s-ar merge pe firul asta, s-ar reduce numarul „navetistilor” cu un 20-25% asa, la prima strigare.

    Răspunde
  • Finanțarea per cap de vită furajată generează această situație. Dacă ar putea directorii de școli ar înființa clase cu 50 elevi! Ce de bani ar rămâne pentru dotare și zeciuiala corespunzătoare!

    Răspunde
  • Buna ziua! Eu locuiesc in Gura Calnaului si stiu sigur ca nu sunt suficienti elevi asa cum sustineti, poate doar pt simultan. E uite ca noi nu dorim simultan. Si am ales o scoala din Buzau si pentru a fi pe traseul nostru catre serviciu cat si pentru after-school. Cand aceste conditii vor fi indeplinite poate multi parinti vor duce copii la scolile rurale. Si inca o chestiune: domniile voastre unde va duceti copii? Tot la scolile unde sunteti arondati? Sau la altele unde e inghesuiala pe strazi?
    Va multumesc!

    Răspunde
  • Simplu, daca ar cere Mutatie- adresa in buletin la ambii parinti, s.ar reolva. Acum se accepta un abtibild de flotant, doar la 1 din parinti.
    Sa puna la dosar inscriere copii buletin cu adresa ambilor parinti . Si gata !

    Răspunde
  • Si eu stiu o familie din Vadu Pasii care a ales sa isi dea copilul la oras, insa sa stiti ca in cazul acestor doi soti motivele sunt cat se poate de intemeiate, NEMULTUMIREA LOR fata de Scoala Vadu Pasii chiar exista cu adevarat (redactia Buzoienii si restul cititorilor poate afla astfel mai bine cum stau lucrurile acolo)…
    1) In primul rand pt. distrugerea acestei scoli din Gura Calnau (chiar se vede ca e o scoala buna, pacat de ea) de vina e si conducerea scolii Vadu Pasii care a dat si da atentie doar scolii principale din comuna, mai ales dupa ce aceasta a fost modernizata cu fonduri UE (aici au ei interesul sa atraga si copiii din Gura Calnau – dovada ca daca va veti duce in acea scoala principala de langa primarie, veti intalni o multime de copii din Gura Calnau, chiar daca in Gura Calnau exista deja scoala bine pusa la punct, dupa cum se vede si in poza articolului, care e mult mai aproape de ei)
    2) De parca INGHESUIALA de copii rezultata in acea scoala principala din aducerea celor din satele Gura Calnau, Focsenei si ce sate mai are Vadu Pasiul nu e suficienta (chiar daca aceste sate au fiecare scoala lor, insa lasate de izbeliste), pentru a se crea o INGHESUIALA SI MAI MARE directoarea de acolo are grija sa mai creeze inca o clasa speciala pentru ca si sotia vicelui Georgescu, prietenul primarului Firon, sa poata avea post acolo… fix acolo !! Hmmm… unde in alta parte sa prinda post sotia marelui Vice decat… fix acolo ??
    3) Cadrele didactice de la scoala Vadu Pasi nu sunt atat de bine pregatite precum se crede (altfel parintii nu si-ar mai fi dat copiii la oras)… Multi parinti sunt nemultumiti de superficialitatea cu care se fac orele acolo,existand mai multe sesizari/plangeri ale parintilor si pt comportament agresiv din partea anumitor cadre didactice de acolo (dupa cum am auzit de o profesoara de romana, de pilda)… Pe cand la cadrele didactice de la oras din Scoala 11, Scoala 1 sau Scoala 15 nici vorba de astfel de nemultumiri din partea parintilor… Deci o DIFERENTA MAJORA intre calitatea invatamantului de la oras si calitatea invatamantului din Vadu Pasii exista totusi !!

    Răspunde
  • Faceți o cerere să plătiți taxe acolo unde consumați. Să venim noi să vă rezolvăm problemele ca să scăpăm de forma asta de parazitare? Chiar așa? Pe urmă sunteți primii care propun „fondu’ clasei” pentru că sunt mai multi elevi decât poate asigura școala și voi nu puteți sufla că aveți „viză ” si directorii știu asta. Da! Naveta voastră ne costă și pe noi. Apoi vă mirați. Nu vă mai mirați! În rest fițe cât casa… Puțină decență stimabililor…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.