Dacă nu primește bani (mulți) de la Guvern, RAM e istorie. Iată de ce! În plus, de la 1 aprilie crește sigur prețul gigacaloriei

Se spune că o veste proastă nu vine niciodată singură. E și cazul societății de termoficare din Buzău. După anunțul municipalității că subvenția se va reduce de la 320 de miliarde de lei vechi la doar 48, RAM a primit o lovitură de leucă în moalele capului și pe relația fisc – justiție. Mai concret,  RAM a pierdut procesul cu ANAF și e bună de plată 18 milioane de lei noi, adică 4 milioane de euro.

Decizia e definitivă și irevocabilă, emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție. Pusă în aplicare, sentința va duce consecutiv la blocarea conturilor, insolvență și faliment.

„Da, așa e am pierdut procesul. E vorba de banii primiți de la primărie ca subvenție. ANAF a susținut că pentru acești bani trebuia să plătim TVA. Nu știu ce vom face. Vă spun sincer, deocamdată nu am vorbit cu nimeni” a precizat în această seară C-tin Tacea, directorul RAM.

Ședință amânată a doua oară

Salvarea RAM poate veni, precum în alte situații cvasi-similare, doar de la guvern. Prin ștergerea datoriilor sau, eventual, un cadou. Cum a fost cel din decembrie 2016, când societatea de termoficare a primit 200 de miliarde de la Guvernul Cioloș.  

Din păcate pentru RAM, conferința națională anunțată de Sevil Shhaideh la minister pe tema salvării operatorilor de încălzire centralizată din țară a fost amânată pentru a doua oară, iar de această dată nu s-a mai precizat nici măcar o dată când ședința s-ar putea desfășura.

Toma: „Prețul gigacaloriei va crește. Deocamdată nu putem spune cu cât”

Pe de altă parte, de la 1 aprilie, și nu e o păcăleală, RAM va trebui să anunțe noul preț majorat al gigacaloriei. „Încă nu știm, așteptăm mai întâi să vedem câți bani vom primi – oficial – de la primărie. Cert e că vom majora tariful către populație, dar nu știm cu cât” a anunțat Tacea. Același lucru l-a afirmat săptămâna trecută și primarul Toma: „Se va scumpi, dar nu pot spune deocamdată cu cât. Sunt mai multe scenarii”.

Incertitudinea referitoare la viitorul RAM are deja efecte concrete. Mai mulți președinți de asociații au anunțat că au deja cereri de debranșare, deși RAM încă nu a întrerupt furnizarea agentului termic. De aceea e nevoie, probabil, de o informare oficială astfel încât buzoienii branșați la RAM să știe ce să facă în continuare.
Auraș Tereacă

loading...

3 comentarii la „Dacă nu primește bani (mulți) de la Guvern, RAM e istorie. Iată de ce! În plus, de la 1 aprilie crește sigur prețul gigacaloriei

  • Alo, toarșu Tereacă, ce tot îi dai, măi tovarășe, cu „societatea de termoficare RAM…” Care termoficare? De câte ori să-ți spun, măi tovarășe, că RAM -ul dumitale este numai transportator și distribuitor de agent termic?! Adevărata societate de termoficare este Ecogen!. Ecogen produce agentul termic. Acolo de ce ne se interesează nimeni să vadă cu ce preț se produce gigacaloria, și cu cât s-ar putea produce dacă aceasta nu ar fi o societate privată, bazată pe profit, ci un serviciu public manageriat astfel încât să asigure confort termic ieftin pentru cetățeni, nu profituri grase pentru niște întreprinzători boșcodiști. Dacă Ecogen ar produce gigacaloria cu 100 de lei și RAM -ul ar transporta agentul termic pe conducte bine izolate și l-ar distribui tot cu 100 de lei, nu ar mai avea nimeni nevoie de subvenții de la primărie și nici de la guvern. Prin urmare, când abordăm problema căldurii vorbind numai de RAM și tăcând suspect despre ECOGEN+Ecogen Term, avem voie să ne întrebăm: De ce?! Când vorbim de prețul pâinii, ne putem limita să ne referim numai la transport și distribuție, fără să ne referim la fabrica de pâine, fără să trezim legitime suspiciuni?! Așteptăm răspuns și precizări clare, panimaieși?

  • Ram-ul o sa primeasca ciu-ciu,In loc de bani.Daca vreti sa stiti, rrrromanika a intrat in incapacitate de plata.Inca putin si veti afla ,in mod oficial !

  • Se fură ca-n codru, cât mai e și ăla, se minte de-ți vine să vomiți când îi auzi pe diriguitorii urbei si neamului ! Ce se întâmplă dragi concetățeni , dragi compatrioți , suntem chiar așa de naivi(să nu zic proști) cum ne cred ei ? Să le amintim că noi i-am pus pe funcțiile ce le ocupă , pentru a ne deservi și nu invers !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.