„Dacă nu se vând toate, se va ÎNCHIDE!”

Situație nefericită pentru orașul Buzău. Are atât patinoar, cât și bazin olimpic, ambele private, dar în imposibilitate de funcționare.

Facturile la curent pentru a îngheța/încălzi apa depășesc încasările, astfel că funcționarea ambelor obiective e problematică.

După un an în care a stat închis (sezon 2021-2022), patinoarul ICE Magic a fost redeschis înainte de Crăciun (23 decembrie 2022), dar doar până pe 8 ianuarie 2023.

Administrația patinoarului a anunțat că funcționarea până la sfârșitul lunii ianuarie e condiționată de vânzarea a 1.000 de abonamente de 250 de lei:

O condiție aproape imposibil de îndeplinit, astfel că foarte probabil duminică (8 ianuarie) patinoarul se va închide.

Afacere proastă

Atât patinoarul, cât și bazinul olimpic, au fost ale statului, dar (ce greșeală!) statul le-a vândut/cedat unor oameni de afaceri locali.

O afacere proastă pentru toată lumea:

– statul/orașul a rămas fără două importante obiective de divertisment/sănătate

– oamenii de afaceri au dat banii pe ceva din care nu pot scoate profit

– buzoienii n-au mai avut în oraș nici patinoar, nici bazin

Se mai poate face ceva ?

În privința bazinului olimpic, aproape nimic. Cel mai probabil, după ce Marcel Ciolacu va ajunge prim-ministru în luna mai orașul Buzău va primi banii necesari construirii unui nou bazin. Cel din Broșteni va rămâne sine die nefolosit.

În cazul patinoarului ar exista, măcar în teorie, posibilitatea ca municipalitatea să-l răscumpere cândva. Banii necesari funcționării (factură la curent + angajați) ar trebui apoi să fie plătiți (subvenție) de la primărie.

Citește și:

loading...

24 de comentarii la „„Dacă nu se vând toate, se va ÎNCHIDE!”

  • E strigator la cer cate resurse se consuma pentru sporturile astea, normal ca nu se pot acoperi costurile. Iar ca sa plateasca primaria asa ceva ar fi si mai strigator la cer. Sa joace si ei un fotbal vara, un tenis de masa iarna etc. Sa tii atata gheata sau sa umpli si incalzesti atata apa in ziua de azi este un moft foarte mare, care nu ar trebui sa pice pe taxe si impozite. Unii traiesc de la o zi la alta, ar fi strigator la ce sa plateasca taxe pentru asa risipa enorma.

    Răspunde
  • Va să zică, domnule redactor, in opinia dumitale, este o greșeală enorma faptul ca statul nu mai irosește o grămadă de bani in niște activități complet nerentabile !
    Interesanta logica !

    Cate decenii va fi nevoie sa mai treacă până când vom incepe și noi să înțelegem economia concurențială, principiile cererii și ofertei, s.a.m.d. ?!

    Răspunde
  • Cateva sute mii lei pe luna pentru 10-20 insi ce merg pe zi….

    Răspunde
  • … să facă patinoarul 10 luni/an pe role , pardoseală din lemn masiv , demontabilă și 2 luni pe gheață… având în vedere că nu prea mai e cu îngheț iarna!…. așa e rentabil !

    Răspunde
  • E pacat ca un oras de dimensiunea Buzaului sa nu aiba un patinoar si un bazin functionale pentru a le putea oferi copiilor posibitatea de a lua lectii de inot /patinaj si de a prctica aceste sporturi. Bani cu siguranta s-ar gasi pentru o subventionare partiala marcar a acestor costuri. Sunt cheltuiti o gramada de bani cu atarnatori de partid in administratia si in companiile locale si binenteles cu pleava de asistati sociali votanti USL…

    Răspunde
  • Pompe de caldura pentru piscine + panouri solare = costuri minime de functionare pentru orice piscina.
    Cat despre patinoar, probabil ca un sistem de panouri solare ar rezolva problema.
    Referitor la subventionare…banii de la Gloria (chiar asa, poate ar trebui schimbat si numele) ar putea merge in aceasta directie, infinit mai productiva (pentru carcotasi…nu oricine poate juca la Gloria – trebuie sa fii foarte slab – insa orice buzoian poate merge la patinoar, piscina, etc) si adresata publicului larg, platitor de taxe si impozite (suna amuzant si cliseistic dar e cat se poate de real).

    Bine, hai ca-mi multumiti mai tarziu!

    Răspunde
  • Pai dacă o afacere privată nu funcționează , de ce să pompeze primăria bani publici intr-o gaură neagră?

    Câți bani pompează primăria în Gloria Buzau și nu recuperează nimic? Ca să nu msi zic de profit.

    I-a vedeți că în alte țări primăria nu cheltuie bani ( gen iazul morilor ) ci concesionează terenul și încasează bani.

    Răspunde
  • trebuie să rămâneți unde v-ați născut dacă patinoarul și bazinul nu merită bani !
    ,,,de mișcare ați auzit ? gratuit pentru toți copiii ,,,,, asta ar fi benefic și petru cei care n-au călcat în viața lor în PATINE sau APA !
    ,,,, mulțumesc !

    Răspunde
  • „- oamenii de afaceri au dat bani pe ceva…”. Pardon, Tereacă, nu au dat nimic pe aceste spații sau nu cât ar fi trebuit, iar de scos banii și i-au scos de mult.
    Chiru era obișnuit să îi cumpere primăria condusă de Boscodeala biletele și abonamentele la patinoar, deși, în realitate, cam jumătate erau utilizate, dar toate erau plătite de primărie.
    La fel proceda și Lepădatu cu bazinul de înot.

    Răspunde
  • Pai sa le răscumpere primaria la pretul pe care l au incasat la data vânzării!!!
    Cand au luat pe nimic activele respective a fost bine?!

    Răspunde
  • Tatelu, pleava de asistati sunt prin esenta votanti Psd…
    cu Usr sigur nu au votat…. Cu Usr au votat naivii ce sperau sa schimbe ceva… dar asta e alta poveste….

    Răspunde
  • Patinoarul a fost redeschis, dupa ani intregti de stat in paragina, in baza unui parteneriat public-privat, intre Elcargid si primarie adica. Privatul a pus banii pentru renovare in prima faza, apoi pentru modernizare si reamenajare. Conventia era ca primaria sa subventioneze niste bilete (nu mai cunosc criteriile), ceea ce e normal. Restul veniturilor urmau a fi relizate din vanzarea de bilete catre vizitatori.
    La fel s-a petrecut si cu banzinul de inot. S-a pus problema daca sa stea inchis pe veci ori sa fie repus in functiune in baza tot unui parteneriat public-privat. Din nefericire buzoienii nu au rupt usa complexului nici acolo, chiar daca si aici intelegerea implica niste gratuitati pentru anumite categorii de buzoieni, suportate insa de catre partea publica din combinatie.
    Ca unul e Chiru si altu-i Lepadatu, astea sunt detalii insignifiante dar bune pentru detractori, printre care ma numar si eu uneori, cand situatia impune o astfel de logica.
    * Problema majora, precum si la sportul finantat din banii buzoienilor, este lipsa marketingului, respectiv nu stiu sa se vanda mai departe (pentru ca majoritatea au acumulat averi aflandu-se la locul potrivit, candva, nu ca i-a ajutat capul ori afacerile legitjme). De aici si lipsa de interes si neatractivitatea printre platitorii de bilet (fara de care nu se poate doar cu subventii, precum si la transbus). Adica cersesti mila, tu, care ai decizia, banii si libertatea de a face oricare noi oferte, rembranduieli, oferte si activitati (asa cum se procedeaza de catre orice afacerist serios si bun), inseamna ca-ti meriti soarta!!!
    ** Cei de la IceM nici site-ul propriu nu si-l tin la un nivel macar mediocru (pagini intregi in constructie, erori, anunturi anacronice etc.), ce sa mai zici de restul?!?

    Răspunde
  • cum au ajuns astea private este alta poveste.

    Răspunde
  • *Radu h, semeni cu tata! Si lui ii zic la fel, mereu, ca uita. Termenul de ”asistat social” defineste persoana care este eligibila pentru a beneficia de foloase materiale altele decat cele pentru care a contribuit financiar.
    Elevii minori (si care primesc alocatii), invatamantul obligatoriu, persoanele cu handicap, voucherele pentru rabla la autoturisme (electrice si/sau cu clasice) sau electrocasnice, subventia generalizata la energie electrica si gaze naturale (la Buzau, prin fosta RAM, se mai acorda tuturor o subventie in plus, la produsul lor final, agentul termic), ajutoarele de incalzire, serviciul medical de urgenta, sunt doar cateva exemple.
    Cei peste nu cu mult de 200.000 de romani beneficiari ai ”ajutorului social”, asa cum il stim in mentalul colectiv, sunt insignifianti si ca numar (copiii care primesc alocatii sunt peste 3 mil) si ca sume.
    In fine, inteleg ca Lopatariul e plin de neasistati, dar naivi se pare. De Bucuresti ce sa mai zic?!?
    PSD e votat, in proportii sensibil egale, de populatia si din mediul urban si din cel rural. La fel si cu nivelul de pregatire ori varsta. Culmea e ca si celelalte partide au aceeasi ”soarta”, luate individual. E un mod facil de a castiga voturi propunand doar o imagine feerica (de obicei intelectuala) alegatorilor, care li se ataseaza astfel social, devenind trasatura personala. ”Asistatule!” e exemplul elocvent, in sensul celalalt. Esti ceea ce alegi chipurile.
    Eu n-as trage o concluzie certa in urma unui lung sir de presupuneri si stereotipuri! Dl patron Gagu straluceste si infloreste sub orice majoritate ori coalitie politica, transcede crizele si instantele civile sau morale si ne ofera argumentul viu. La fel si cu useristii, doar se adapteaza, alegand sa fie naivi, dar intelectuali prin simpatie. Din pacate, ceilalti iata ca nu sunt in stare sa administreze o afacere la cheie. S-a dovedit ca IceMagic nu e cu nimic mai presus de un Urbis Serv, Buzaul demoland inca un mit national precum ca ”privatul” e sinonim profesionaismului, in timp ce bugetarimea inversul.
    Eu nu inteleg ce il tine pe primar sa sugereze infiintarea unor sectii sportive la CSM, cum ar fi inotul, patinajul, hocheiul?!? I-ar potoli pe cei care-l injura ca arunca banii doar catre niste sporturi care procentual nu starneste interesul nimanui (poate 5% dintre locuitori sa fi mers la vreun meci de fotbal sau handbal anul trecut. La rugby sau volei…) dar si pe cei printre care ma numar si care spunem ca banii publici trebuiesc sa fie cheltuiti pentru beneficiul public, spre sustinerea sportului de masa si juvenil. A, si s-ar salva si cateva locuri de munca, ba chiar crea, daca aceste doua potential baze sportive (patinoar si bazin) ar intra in acest circuit sportiv/recreational, cu subventie pentru cei legitimati la CSM si toti elevii din municipiu (si judet, daca intra si CJ-ul cu bani), de exemplu. Unde mai locuiesc eu sunt incurajate astfel de afaceri/investitii la care statul asigura o stabilitate financiara dar nicidecum majoritara, adica se asigura ca nu falimenteaza firma privata, stimuland practic mai mult interes de munca din partea privatului (sa faca profit, nu doar sa iasa sigur pe zero).

    Răspunde
  • Adevarul este ca sunt niste sporturi foarte scumpe, chiar si subventionate, si le vor permite doar copiii celor instariti. Adica se va subventiona tot pntru cei cu bani, cei amarati nu isi vor permite. Iar in situatia economica legata de energie si resurse din ziua de azi, patinajul si inotul sunt niste mofturi extrem de risipitoare.

    Tinutul asta cu proptele al oamenilor de afaceri este o mizerie de nedescris si o bataie de joc la adresa cetatenilor platitori de taxe, carora li se baga mana in buzunar pentru a da tot celor cu bani, relatii, afaceri, adica unor semi-interlopi.

    Răspunde
  • Propun domnului Toma sa mai facă domnia sa o aroganta și să mai ceară câteva milioane de euro de la UE s-a-ntocmeasca un patinoar nou noț, că un nou bazin olimpic, după ce la fostul nu mergea nimeni, am inteles ca este deja în planuri, sa pună vreo firma de mare încredere pe plan local, cum ar fi Concas ori Troia, să-l construiasca frumos si-apoi sa ne bucurăm și nou de un patinoar nou nout !

    Răspunde
  • Parteneriatele publice-private s-au dovedit profitabile doar pentru privați. Nu cunosc nicio asociere de acest fel care să aducă beneficii ambilor. Evreii au o vorbă, unul e prea puțin și doi sunt prea mulți.
    Din punctul meu de vedere cele două afaceri private trebuie lăsate să se descurce singure. Dacă reușesc, bine, dacă nu reușesc, tot bine.
    Pentru sportul de masă banii și beneficiile trebuie să fie doar publice.

    Răspunde
  • Lasa ca dupa ce ajunge Dl. Ciolacu prim ministru o sa-l ia pe Daniel Dines consilier , facem un nou FPP, il numim fondul suveran de investitii, si facem un IPO pe wall-street, o sa va invete Dl. Dines cum vinzi ceva neprofitabil cu foarte multe miliarde de dolari.
    Sau mai e varianta sa deschida Tanca Uraganu o saormerie la patinoar si Romeo Fantastik una la bazin ca sa vina lumea pe capete. Solutii se gasesc, imaginatie sa avem.

    Răspunde
  • sunt sporturi scumpe adevarat (patinaj, inot,schi) dar nu poti renunta la ele ,copii nu au nici o vina iar solutii se gasesc daca se vrea ,se cheltuie oricum banii inutil in alte parti ,ca e pentru bogati sau pentru saraci sportul trebuie mentinut in viata ,din aceasta cauza noi nu avem sportivi de performanta in aceste sporturi doar daca ii plateste familia, din cauza asta sunt copii din ce in ce mai multi peste greutatea normala si cu diferite afectiuni inca de tineri.

    Răspunde
  • @Pixelu Albastru, teoretic, orice lucrare executata de o firma si a carei beneficiar este statul reprezinta un parteneriat public-privat. Autostrazile sunt un exemplu despre un fel de parteneriat. Altul, prelungit, e cel in care chinezii ar fi construit autostrada Moldovei cu banii lor, de acum vreo 10 ani, iar romanii doritori sa o foloseasca ar fi platit taxa catre ei, pentru vreo 30 de ani, nu statului roman prin vestita rovinieta. Ca 10 ani am mai stat fara autostrada, si mai stam inca vreo 3, ca ”chinezi!!!”, e alegerea noastra. Altii, tot europeni, aleg opus fata de noi si le e bine. Nici nu are cum altfel cand chinezii construiesc o autostrada de 10 km pe sub un lac, in 4 ani, pentru 1.65 mld $, de ex, pentru ca ei traiesc efectiv in secolul vitezei, nu doar cu vorba precum noi.
    Sincer, prefer societati private in economie decat interventia abrupta a statului, prin firme patronate de primarie. Subventiile sub forma de gratuitate pentru anumite categorii de cetateni reprezinta acelasi lucru daca primaria si-ar administra propriile baze (sau la servicii, cum e cazul la caldura si transportul in comun) din banii publici dar fara nicio perspectiva de evolutie viitoare, pentru ca ”timpul trece leafa merge” iar conducerile nu au in fisa postului si dezvoltarea societatii, ca nici nu-i duce mintea iar plafonarea profesionala este o conditie pentru angajare. In schimb, stam si asistam la degradarea unor locatii de utilitate si interes public, pentru ca cineva tine dusmanii si este vindicativ. Foarte bine!

    Răspunde
  • OB!, aduci chinezii în discuție de parcă firmele chinezești ar fi private!
    Tendința acelora pe care-i numim noi civilizați este să renunțe la parteneriatele publice-private, acolo unde mai sunt, mai cu seamă în domeniul utilităților publice (curent, gaze, apă, gunoi, transport public). Exemplul elocvent este Primăria Berlin care n-a mai așteptat să se încheie contractul de concesiune a apei cu firma franceză Veolia ci i-a chemat la discuții, au negociat cât vor ca să plece înainte de finalizarea celor 25 ani de contract, s-au împrumutat, le-au dat banii francezilor și „Veolia adieu!”! Nu „au revoir”, ci „adieu”! Așa de „profitabil” a fost parteneriatul Primăria Berlin cu privatul francez Veolia!

    Răspunde
  • Utilitatile publice nu sunt in discutie aici, daca le acceptam in sensul definit de lege. Daca nu-s buni chinezii drept exemplu, desi firmele lor sunt (si) private*, ma gandesc rapid la combinatia SpaceX-NASA.
    Insa discutia e sterila daca o generalizam. Strict pe subiect, TOATE firmele unde primaria Buzau este actionar functioneaza inertial dar opus unei economii de piata capitalista, motiv pentru care prefer investitiile private (dupa autoritati stam cu anii, chiar zecile de ani ca intr-un final sa se faca cumetrii cu firme de casa si/ori lucrari execrabile) cu plata unor sume (abonamente/scutiri/subventie) din banii publici doar pentru anumite categorii de cetateni.
    * La jumatatea lui 2022, 44.5% din economia chinezeasca este reprezentata de sectorul privat, in scadere fata de aceeasi perioada a lui 2021, cand procentul era de 55.4% (motivele scaderii inca sunt explicate, dar acest sector privat exista cu varf si indesat in China)

    Răspunde
  • Este amuzant să vorbim de economie de piață capitalistă în situația în care serghiciile au posibilitatea legală să înființeze firme!
    M-ai debusolat! Preferi firmele private dar imediat înfierezi „firmele de casă” care, ce să vezi, sunt tot private! Matrapazlâcurile se fac în doi. Ai nevoie de un partener de ciorănie iar acesta nu este altcineva decât firma privată. Problema este la noi, la cetățeni. Nu avem pârghii legale cu care să controlăm „autoritățili”. Evident, din vina noastră!

    Să lăsăm China. China încă se numește Republica Populară și nu degeaba. Partidul Comunist Chinez este încă singur și face de râs ideea de partid/parte. Mai corect ar fi fost denumit Partidul Unic Comunist Chinez, ceva similar noțiunii de „asociat unic”, că tot vorbim de firme private!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.