Doamna judecător, de ce ați dat presa și publicul afară ? Ce vreți să ascundeți ?

Abuz al judecătoarei Mădălina Lăzărescu de la Tribunalul Buzău, pusă să judece speța de mare interes public al fetei incendiate în februarie în apartamentul ei de pe Bd. N. Bălcescu.

Deși prezența publicului și a presei la ședințele de judecată este prevăzută de constituție (Art. 127), iar cazul fetei incendiate nu vizează infracțiuni de siguranță națională ori de natură sexuală (pentru care se prevăd excepții, viol, minori, etc), judecătoarea a decis ieri să dea afară publicul și presa din sală.

Doamna judecătoare, știți că în Regatul Unit și SUA procesele se transmit live din sala de judecată, folosindu-se patru camere ? Nu e suficient caracterul nepublic al urmăririi penale, acum închideți și procesul ?

Opinie

Judecătoarea a decis să dea presa afară pentru ca jurnaliștii să nu observe și să informeze publicul larg asupra subțirimii acestui proces și actului de justiție, în general.

Observații ale primei ședințe:

*Martorii și inculpatul mint de îngheață apele, iar judecătoarea le înghite plăsmuirile

*Unii martori fac acuzații penale grave, iar magistrații se fac că nu le observă

*Judecătoarea nu cunoaște prea bine speța și persoanele implicate

*Un exemplu: Un martor a pus că „am crezut că benzina îi trebuie lui Cosmin la mașină”. Judecătoarea nu știa că inculpatul avea permisul suspendat, iar mașina îi era acasă, în garaj, în spatele Drăgăicii.

*Al doilea exemplu. În sală, la primul termen, se aflau în public părinți, bunici, prieteni buni ai inculpatului și martorilor. În sala de judecată era ca la gară. Cei enumerați mai sus făceau du-te vino pentru a le nara celor de afară ce depoziții se fac în sală. Deranjată, judecătoarea i-a atras la un moment dat atenția unui domn. Spre știința dnei: era tatăl martorului Radu Clonț – care aștepta dincolo de ușă.

*Alegația judecătoarei că face ședința nepublică – pentru că în presă s-au publicat mărturii din sală (din prima ședință) – n-are nicio valoare, ținând cont de cele spuse mai sus. Iar cei patru jurnaliști prezenți în sală, acceptați de dvs., cum era și normal, erau acolo tocmai pentru a-și face meseria, nu ca să consume degeaba aerul din încăpere.

Lectură necesară pentru judecători:

Presa are sarcina de a comunica publicului informaţii legate de cauzele aflate pe rolul instanţelor. Administrarea justiţiei serveşte colectivităţii în ansamblul ei şi necesită cooperarea unui public bine informat. Instanţele de judecată nu pot funcţiona într-un vid, ferite de ochii presei. Ele sunt competente să tranşeze litigiile care le sunt supuse spre judecată, dar aceasta nu înseamnă că respectivele litigii nu pot forma obiectul unor dezbateri în cadrul presei și a opiniei publice, în general.

Presa reprezintă unul din mijloacele de care dispune societatea/opinia publică pentru a se asigura că judecătorii se achită de înaltele lor responsabilităţi de o manieră conformă cu scopul misiunii care le este încredinţată.

Unde se aplică în acest caz Codul de Procedură Penală ?

Iată când – conform Codului de Procedură Penală – judecătorul poate face ședința nepublică.

Art. 352, alineatul 3: „Dacă judecarea în ședință publică ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnității sau vieții intime a unei persoane, intereselor minorilor sau ale justiției, instanța, la cererea procurorului, a părților ori din oficiu, poate declara ședință nepublică pentru tot cursul sau pentru o anumită parte a judecării cauzei”.

De aici rezultă abuzul judecătoarei. N-a cerut nimeni, în afara dânsei, mătrășirea asistenței și nici nu a fost cazul de interese de stat sau mărturii ale victimei unui viol pentru a se face ședința nepublică.

Notă: În celebrul proces penal al Elenei Udrea, ziariștii GSP, prezenți în sală, cu laptopurile pe genunchi, au transmis live-text desfășurarea procesului, ce spuneau martorii, inculpații și judecătorii. Deci, uneori, se poate și în România.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

19 comentarii la „Doamna judecător, de ce ați dat presa și publicul afară ? Ce vreți să ascundeți ?

 • Decizia e una buna, justitia nu trebuie sa fie un circ mediatic. Ba chiar ar trebui schimbata legea astfel incat cine face orice fel de speculatie cu privire la o speta aflata in cercetare penala sau judecata sa viziteze putin o celula si sa plateasca bani despagubiri partii din dosar. Nu e normal ca presa sa faca circ profitand de faptul ca exista un dosar in cercetare sau in judecare.

 • *Un exemplu: Un martor a pus că „am crezut că benzina îi trebuie lui Cosmin la mașină”. Judecătoarea nu știa că inculpatul avea permisul suspendat, iar mașina îi era acasă, în garaj, în spatele Drăgăicii.

  Si ce se incearca a se insinua aici?
  Incearca sa se insinueze ca martorul a mintit? Pe baza a ce? Lucra la politie acel martor si exista registru ca a verificat ilegal statutul de conducator al inculpatului? Lucra la politie acel martor si fila masina respectivului ilegal? Exista inregistrari obtinute legal in care se aude contrariul? Daca nu, atunci e clar ca spune adevarul martorul, si orice speculatie contrarie e denigrare.

  Incearca sa se insinueze ca judecatoarea nu stia ca avea permisul suspendat? Care ar fi relevanta in speta, ca nu se judeca un proces de conducere fara permis, ci alta speta in care e absolut irelevant statutul de conducator al inculpatului. Nici nu ar avea ce sa caute o astfel de informatie in dosarul facut de procuror.

  Ce relevanta ar avea in speta daca are sau nu permisul suspendat si unde era masina?
  Ca nu are nici o relevanta.
  Daca acum te suna pe tine un prieten si iti spune ca are nevoie de o sticla de benzina ca a facut pana prostului si tu ii duci te face vinovat de ceva conform codului penal? Raspunsul este evident nu, ajutarea unui prieten e inca legala in tara si doar niste extremisti ar vrea ca ajutorul sa fie declarat fapta penala.

 • Răspuns pt Anonim. Și mașina rămasă în pana prostului era cumva la etajul nouă ? Și altceva. Prietenii tocmai îl lăsaseră pe Cosmin Dan la blocul respectiv și cunoșteau că acesta nu era cu mașina. Îmi mențin părerea. Afirmația că „benzina îi trebuia la mașină” e una cusută cu ață albă. Iar dna judecătoare a înghițit-o precum pelicanul.

 • Art. 352, alineatul 3 spune clar ca judecatorul poate face asta din oficiu, nu trebuie sa faca nimeni o cerere, deci nu e nici un abuz, doar a uzat de un drept acordat de lege.

  Comparatia cu circul permis in cazul Udrea e una gresita, avand in vedere ca scopul procesului Udrea era sa se faca circ cu el ca sa castige capital politic partidul sustinut de securistii ce au facut dosarul la comanda si au organizat executia cu incalcarea tuturor legilor. La final s-a demonstrat ca acela nu a fost decat un circ facut la ordin cu incalcarea tuturor legilor, inclusiv judecatorii ce au permis acel circ erau ilegal numiti judecatori in cadrul procesului si aveau menirea doar de a face circ si executie publica pentru a aduce avantaje partidului care trebuie.

 • Raspuns pt anonim 2. Alineatul din Codul civil spune că judecatorul face asta daca se aduc atingere unor interese de stat, moralei, demnității sau vieții intime a unei persoane, intereselor minorilor sau ale justiției. Cum am mai spus, decizia dnei nu se încadreaza aici.

 • Deci inculpatului ii pare rau si poate scapa in vre-o 5 ani. O persoana care face asa ceva e un pericol pentru semenii lui.

 • In locul doamnei as sesiza parchetul , procuratura și organele abilitate , poate te duci și tu puțin pe la Mândrești la pușcărie , sa te înveți minte.

 • In locul doamnei magistrat te as Închide vreo 5 ani la Jilava pentru denigrare domnule AURAS TEREACA

 • Auras. defineste tu sintagma ”interesele justitiei”,ce presupune ea ?

 • Plangere la curtea constitutionala inpotriva D-nei judecător. Si atunci vedem cine are dreptate.

 • Orcare ar fi raspunsul judecatoriei buzau trebuie facut recurs la curtea de apel Ploiesti.

 • Vorbiți de parcă sunteți rude cu inculpatul ,persoanele care sunteți contra presei…ce vi se pare așa de absurd că presa sa fie lăsată și să fie anchetata daca face alte lucruri care nu sunt corecte ….Adolescentul ăla oameni buni plini de bani a omorat un copil, de ce sa nu fie anchetat cu presa că sa poata “cineva “sa intervină să îl ajute sa scape cat de cat ușor să înțeleg !

 • Pentru Apara tatarusanu , DACA ESTI PROST ,TACI DIN GURA : Curtea Constitutionala are alt rol .

 • Vasile, faci un autodenunt ca ai fost acolo si ai tainuit?
  Altfel de unde stii tu cine pe cine a omorat daca nu erai acolo?

  Justitia se face pe probe concrete si indubitabile, nu opinii, impresii si judecati personale subiective superficiale.
  Dar in Romania nu exista justitie, doar executie, ori la ordin ori din motive personale cum ar fi dorinta arzatoare de a fi promovati a unor anumiti politisti, procurori sau judecatori.

 • Sa fiti siguri ca dacă mai sunt cumva vinovati, aceștia vor plăti bani grei ca sa nu ajunga la închisoare.
  Toți cei prezenți ar trebui anchetați pentru moartea adolescentei. Niste derbedei probabil sub influența alcoolului, drogurilor poate, au ajuns să facă o astfel de ispravă. Iar daca sunt droguri la mijloc, atunci si părinții sunt vinovati indirect pentru sponsorizarea odraslelor.

 • Pentru unii care spun pe aici ca nu stim ce s-a intamplat, de fapt ca nu ar fi chiar asa, etc. Ce putea sa se intample de o tineti pe asta? Fata si-a pus foc singura? A incercat de fapt sa ii omoare ea pe ei? Cam asa reiese din comentariile voastre. Ca si cum urmeaza sa se detoneze o bomba si numai voi stiti unde. Adevarul este crud si la vedere. Ce va dovedi justitia este alta poveste. Si Huidu este liber…

 • Bhai, astia de le luati apararea atat (e clar ca sunteti ciripitori pusi sa influenteze perceptia asupra criminalului), mai aveti putin si cred ca o sa cereti sa le facem statuie, ca la niste eroi !
  Sincer…eu le-as face statuie.
  As face un cofrag, i-as monta fierul beton, as baga inculpatul inauntru si apoi as turna betonul. Gata statuia, pentru voi si parintii vostrii care v-au invatat ca viata e pe jmecherie si vrajeala !

 • Ce bine îmi pare că numai ai voie in sala hahaha

 • Abia astept sa patesti la fel cu cineva apropiat, atunci sa-ti vad ranjetul, jmechere ! :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.