De ce e aproape imposibil să plătești profesorii în funcție de rezultatele elevilor

„Să li se mărească salariile profesorilor, dar doar acelora care merită”.

E cea mai rostogolită frază în aceste zile de grevă.

Cei care o rostesc sunt de bună credință. Dar, din păcate, zicerea – corectă – de mai sus, e imposibil de pus în practică. Pentru că nu e nimeni care să stabilească, fără putință de tăgadă, cine merită și cine nu.

A) „Să fie plătiți profesorii în funcție de rezultatele de la „bac”!

E una din solicitările aberante, din păcate, din aceste zile.

Pe Emil Moise îl știu, cu siguranță toți cei care citesc aceste rânduri. O minte brici, o logică de fier, cunoștințe, educație, curaj, unul dintre cei mai buni profesori din țară. Știți unde predă Emil Moise? La Liceul Agricol, unde promovabilitatea la bac e redusă.

„Știți ce înseamnă performanță la mine? Să-i fac pe acești copii, majoritatea de la țară, să vină la școală”, mi-a spus, mai demult, Emil Moise.

Continuarea o zic eu. Emil Moise, cu mintea pe care o are, ar putea preda cu succes la Hasdeu sau la orice liceu ori facultate de top din țară/străinătate. Dar el e de zece ani sau mai bine la Agricol, unul dintre liceele categorisite drept slabe în județ.

În concluzie, solicitarea ca profesorii să fie diferențiați și plătiți în funcție de rezultatele de la „bac” ale elevilor are stâlpii de susținere din plastilină.

B) Nu-i nimeni în stare să facă topul profesorilor

Doar un fel de Dumnezeu, atotcunoscător, ar putea face o diferențiere fără de greșală a profesorilor. Dar cum Dumnezeu stă acolo, în cer, la noi pe pământ diferențierea ar face-o, în timp, tot felul de șpăgari, curvari, politruci, impostori, frustrați etc.

Așa că, ideea corectă de la care am pornit, „Să li se mărească salariile profesorilor, dar doar acelora care merită”, e valabilă, din păcate, doar în teorie. În realitate e inaplicabilă.

Citește și:

loading...

21 de comentarii la „De ce e aproape imposibil să plătești profesorii în funcție de rezultatele elevilor

 • Perfect de acord cu mărirea salariilor la profesori, sunt intr-adevar prea mici. Dar durata concediului de odihna nu o ia nimeni în calcul? Un profesor are 62 de zile libere pe an, din vacante, fără a pune la socoteala liberele naționale de Rusalii, de 1 iunie, pe 30 nov și 1 dec, 24 ian etc. Pai orice alt angajat, indiferent de domeniul în care lucrează, are maxim 21 de zile! Aici e corect?

  Răspunde
  • Cine-i tipul asta? Ala de facea balet prin curtea scolii in chiloti asta iarna, in fata colegilor si a elevilor minori?
   Intr-adevar, liceul Agricol nu e de el…

   Răspunde
   • Elevii minori pot vedea chiloți numai pe plajă. E moral numai pe plajă.

    Răspunde
  • Dar stresul sa lucrezi cu elevi stii care e? Intra intr-o camera plina cu 30 de adolescenti, sa vezi. Sunt unii parinti care intra in scoala 5 minute sa ia o adeverinta si se plang ca ii doare capul deja. Nu e ca atunci cand lucrezi cu adultii intr-o banca sau la o firma.

   Răspunde
  • Asa au toate meseriile vocationale. Cum cei din armata sau asistentii medicali au libere in functie de turele pe care le au, la fel este si in invatamant. Cand ai o profesie vocationala, nu poti inchide usa la serviciu la sfarsit de program si sa mergi linistit acasa, ci iei slujba cu tine si acasa, esti tot timpul „in priza” . Si asa s-a stabilit, prin contractul colectiv de munca, sa se compenseze oarecum aceasta implicare continua. Sunt situatii care se cer si cand suntem in timpul liber, in weekend sau in concediu, sunt probleme ale copiilor care necesita atentia si implicarea noastra si in afara programului. Nu mai vorbesc de cursuri de perfectionare! La fiecare 5 ani trebuie sa avem 90 de credite obtinute in urma perfectionarii – echivalentul unui master. Iar asta nu justifica subfinantarea invatamantului si implicit salariile „de mizerie” ale personalului din invatamant! Lucram cu oameni, nu cu cartofi si „croim” viitorul tarii.

   Răspunde
   • Hai să rămânem la cusut. Croiala e la alt departament. Ăsta e materialul, asta e!
    Motivațional discursul și potrivit săptămânii. Decât atât.

    Răspunde
  • Concediul profesorilor a fost stabilit de către specialiști, psihologi, medici. Consumul psihic e foarte intens și acesta e timpul necesar refacerii. Dacă nu credeți, veniți în învățământ alături de noi. Nu e imposibil, sunt examene pe care le puteți lua cu brio. Apoi mai vorbim.

   Răspunde
  • Treaba asta cu 62 de zile de concediu nu e gândită în avantajul profesorilor. Nimeni nu are atâtea zile, pentru că nu e posibil. Acestea sunt zilele de vacanță dintr-un an. Dar în vacanțe profesorii se ocupă de examenele elevilor, evaluarea la clasa a VIII-a, bacalaureatul, a doua sesiune de bacalaureat. Mai sunt și examenele pentru încheierea situației elevilor amânați, corigențele. Admiterea la liceu cu cele trei etape ale ei e tot în vacanță. Pe urmă sunt examenele profesorilor, la care unii dintre profesori participă, alții le organizează: Definitivat, grad, titularizare. În afară de asta se pregătesc pentru începerea școlii, își aranjează clasele. Și, printre picături, mai face și ceva cursuri de perfecționare că e obligat să adune 90 de credite. Una peste alta, maxim două săptămâni pe la începutul lui august, dacă are noroc să scape de a doua sesiune de bac. De ce sunt pe hârtie 62 de zile? Simplu: din economie. În concediu nu se plătește norma de hrană, nu se calculează drepturi pentru orele în plata cu ora, practic venitul net se reduce.

   Răspunde
 • Sarbatorile legale libere sunt stabilite de guvern, pentru toti angajatii din sistemul bugetar, cu exceptiile prevazute de lege, fara a fi solicitate de o categorie profesionala anume. In invatamant sambetele lucrate nu sunt compensate nici financiar, nici prin libere ulterioare, iar perioadele de vacanta scolara nu inseamna toate concediu. Invatamantul are activitati si vara, in functie de tipul de scoala. In orice sistem exista si inechitati care trebuie reglate, indiferent ca vorbim de invamant, administratie, institutii de cultura etc. Iar cei asupra carora aceste libere nesolicitate, module care fragmenteaza anul scolar, lipsa de predictibilitate etc au impact major sunt elevii si profesorii, ambele categorii supuse unui efort suplimentar, prea putin benefic.

  Răspunde
 • Ce sa spun? Care este marea performanta a domnului profesor???? Nu s-a vazut! Alearga in chiloti in zapada, s-au inchinat si elevii! A ras o tara intreaga!!

  Răspunde
  • Poți să faci treaba aia? E mai greu decât să scrii „opinii”. E și mai greu să înveți pe alții filozofie. Dacă elevii au înțeles că pot alerga în chiloți pe zăpadă (nu afectează viața nimănui) fără să fie impresionați sau descurajați de comentariile puritanilor speriați de posibilitățile disponibile, au câștigat ceva de valoare adică au înțeles că pot ieși din rând. Mare lucru.

   Răspunde
 • Domnule Tereacă, hai să ne lămurim! Pe aceeași parte a mesei cu Marcel Ciolacu, la Prefectura Buzău, pentru a negocia cu profesorii măririle salariale, s-a aflat un subprefect numit politic de PSD, pensionar special la 48 de ani, fost ofițer de poliţie anticorupție, având o pensie de circa 9.000 lei lunar, sau chiar mai mult! Eu doar l-aș întreba pe Marcel Ciolacu ce are de spus legat de acest subiect! Restul, cine este Emil Moise, ce vor profesorii sau ce vrea Ciolacu, Romașcanu și cine a mai fost acolo, este can-can!

  Răspunde
 • Interzise meditațiile, dupa care sa fie pusă in practica salarizarea dupa rezultatele elevilor.
  Unii profesori au de nu mai au ce face cu ele, mașini de lux si afaceri personale.
  Nu am nimic cu profesorii dar ei sunt cu adevărat cauza problemelor sistemului de învățământ de astăzi. Pentru ca au plecat capul in fata elevilor de vița nobila in scopul obținerii sau menținerea unui post bun, cadouri de zile de naștere, 8 martie etc.
  As propune o rotativă a profesorilor, o generație sa predea la Agricol si una la Hasdeu. Sau pe cei de pe la scoala 1, 15 sau 11 sa ii mute la fiecare 4 ani pe la școlile 2, 5, 6 sau 16. Am fi surprinși sa vedem cam cat de buni sunt cei de prin școlile si liceele astea de soi.

  Răspunde
 • Profesorii au foarte mult timp liber ,vacante ,weekend liber,sunt care au mai putin de 8 ore pe zi ,mai pot desfasura si alta activitate pentru ca au timp ,nu fac ture de noapte ,i-as invita in fabrica sa lucrezi si ture de noapte sa nu ai nici libere legale, de multe ori neplatite ,ore suplimentare la fel neplatite ,abia asteapta sa vina acasa dupa ce nu prea i-a invatat mare lucru pe elevi dovada ca au nevoie de pregatire , sa faca pregatire ,meditatii pentru a spori veniturile bineinteles nedeclarate la stat dar au pretentie la salarii mari, la vouchere de vacanta ,pe care cei din privat nu le primesc.

  Răspunde
  • Tie la fabrica iti plateste dublu sambata si duminica, profesorii nu sunt platiti deloc pe munca din weekenduri. Plus o gramada de documente care trebuie facute. Nu doar orele de predare se iau in calcul, ci si mormanele de documente, la fel ca la medici. In plus de asta, la fabrica, cei cu studii superioare sunt platiti de dublu sau triplu cat profesorii, voi comparati munca de salahor in fabrica cu munca unor oameni trecuti prin zeci de examene. E normal ca un profesor sa nu aiba salariu cat unu care aseaza lazi in supermarket. Un profesor castiga mai putin si decat gardianul local care ii deschide poarta la intrare. Ca profesor, deja te gandesti ca mai bine ai pazi si tu o usa pe salariu mai bun si ai scapa si de stresul de la scoala.

   Răspunde
   • Cel mai bun profesor respect aveți mare dreptate

    Răspunde
   • Cum ar fi sa stea profesorii 8 ore la scoala, sa corecteze acolo teste, sa faca planuri de lectii, sa nu mai aiba de lucru acasa, sa se poata relaxa? Asa e si in alte state.

    Răspunde
 • Nu mereu se plateste dublu si nu peste tot vino si convinge-te singur si iti piere cheful de greva,daca ar fi platiti(profesorii) ar veni in weekenduri? In sarbatori legale? aici trebuie sa vii,nu va comparati cu medicii si scoala este mai grea ,mediul de lucru riscant bacterii ,afectiuni transmisibile,ture de noapte si lucreaza cu viata omului santatea lui etc.pardon zeci de examene a dat si inginerul si mult mai grele comparative cu un profesor de sport(facultate la FF sau distanta) de exemplu si facultate de STAT ca nu prea sunt ingineri cel putin nu cunosc ingineri la facultati particulare cum fac profesorii de exemplu, nu te tine nimeni obligat sa exerciti profesia poti veni in fabrica sa vezi cum se munceste ,inhalezi noxe ,te murdaresti,faci ture de noapte ,nu primesti vouchere ca la stat ca nu ai timp sa le consumi. Exprimare de profesor “platiti de dublu” care trebuie sa fie un exemplu.

  Răspunde
  • Daca e sa o luam asa, mesajul tau este complet agramat, de la cap la coada. Eu doar am scapat un cuvant in plus cand m-a intrerupt cineva din scris, iar site-ul asta nu are functia de „edit”.

   Ok, inginerii au dat si ei examene, dar cunosc cativa ingineri si au salarii de 3 ori mai mari decat un profesor. Iar medicii au si ei salarii de 3-4 ori mai mari. Nu spun ca ar trebui sa aiba un profesor cat un medic, dar nici de 4 ori mai putin. In tarile civilizate, ca Japonia sau Finlanda, profesorii sunt platiti la fel ca medicii sau magistratii sau macar asemanator, dar alea nu sunt popoare de manelisti, din fericire pentru ei.
   Generatiile mai vechi de profesori inca sunt ok, dar deja incep sa intre in sistem oameni nepregatiti, pentru ca un salariu de paznic BGS nu poate atrage personal capabil. Acum sunt mai multe optiuni pentru cei bine pregatiti si nu vor mai veni in invatamant, ca pe vremuri.

   Răspunde
 • Corect, salariile sunt mici.Din păcate, băiatul meu care este elev în clasa a X- a, are 2-3 profesori care își fac meseria așa cum trebuie, restul…”învățați,nu învățați eu salariul tot îl primesc”. Poate pe lângă salarii mai mari,ar fi bun și ceva mai mult interes din partea domnilor profesori.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.