De ce noile semafoare nu mai au numărătoare inversă

Mulți șoferi buzoieni s-au întrebat, pe bună dreptate, de ce noile semafoare de pe Bd. Unirii nu mai au numărătoare inversă.

Explicația ne-a oferit-o viceprimarul Ionuț Apostu, după ce a obținut informații de la firma Swarco (cea care implementează sistemul de management inteligent al traficului din oraș):

„Nu mai există acel cronometru de 30 de secunde întrucât sistemul se adaptează la valorile de trafic. Verdele va ține mai mult sau mai puțin în funcție de numărul de mașini. Există camere, senzori și un calculator cu un soft care analizează și ia decizii în baza unor algoritmi. Computerul ia decizii în timp real sau își creează niște tipare în funcție de ce a constatat la anumite ore în zilele precedente. Programul va diferi într-o intersecție dimineața la ora 07.30, când oamenii merg la serviciu, față de ora 11.30, ca să dau un exemplu”.

Apostu a explicat că în aceste zile noile semafoare sunt în perioada de colectare a datelor, de aceea circulația în intersecții e dirijată încă de semafoarele vechi.

Veste bună, în perioada următoare, vor (re)apărea în intersecții și semafoarele pe verde intermitent – care vor permite efectuarea virajului la dreapta.

Citește și:

loading...

10 comentarii la „De ce noile semafoare nu mai au numărătoare inversă

 • nu mai exista nici semafor intermitent ptr dreapta si totusi multi soferi trec pe rosu ca si cand ar exista !!!!!!! atentia e in suflet si in c.r

  Răspunde
  • Vedeți sa nu ajungă vreun Dorel la butoane cane blocăm cu total…..

   Răspunde
 • Pingback:

 • Rondul de la Episcopie este plin de semafoare! Zici că ești într-un film SF! Este primul rond de acest fel pe care îl văd, împânzit de semafoare! Cred că le-au rămas și pentru a scăpa de ele le-au plantat aici! De noaptea minții!

  Răspunde
 • Acum întâlnesc roșu la fiecare semafor in condițiile in care odinioară traversam întreg Unirii cu maxim doua opriri, in cazul in care mă mișcam mai greu sau cu o singura oprire, daca mă mișcam mai repede.

  Mai bine scoateți din functiune tâmpeniile astea de semafoare și rămânem cu regulile de dreapta și la mica învoială că tare bine a mai fost de vreun an încoace și nici accidente n-au fost, cu excepția unui BMW, unui Audi și….parca atât, iar astea oricum nu se pun.

  Apropo, când scoateti gardurile alea care nu dau voie pietonilor sa traverseze la intersecția Unirii cu Bălcescu ?
  De fiecare dată când trec pe-acolo observ cum absolut toți pietonii sunt forțați sa traverseze pe spațiul carosabil, evitând să ocolească și să se-nghesuie ca oile la muls.

  Răspunde
 • Ba ar putea sa fie și cu acel cronometru, că doar nu dă instantaneu roșu sau verde, undeva este un timer.

  Răspunde
 • Deci, ca să zic așa, de-a lungul lui Unirii verdele durează 90-100 de minute, iar pe travers poate avem verde 20-30 de secunde din an în paște.
  Ca pieton (exclusiv) nu prea-mi sună bine.
  De altfel, ăștia cu semafoarele se bâlbâie rău de tot de vreo 2 ani, de când se chinuie să modeernizeze semaforizarea. Poate sparg din nou Unirii, ca să tragă alte cabluri.

  Răspunde
 • Domnule vice, explicația nu tine. Chiar dacă timpul de așteptare sse schimba în cursul zilei în funcție de trafic putea fi afișat. Mai plimbați va prin urbe sa vedeți ca numărul celor fără servici este mai mare decât numărul celor care se duc la serviciu. Prin urmare traficul de la ora 11 asa cum ați zis este mai mare decât dimineața. Toată lumea cu ajutoare sociale cat casa se școală pe la 11 și merge la centru. Bine ca ati renovat centrul ….

  Răspunde
 • Faceti un efort si incercati sa setati semafoarele in asa fel incat niciodata sa nu aibe verde pietonii si autovehiculele , in acelasi timp. Cand este verde pentru autovehicule , sa fie rosu pentru pietoni , si invers. In acest fel , veti reduce drastic posibilitatea producerii unui incident autovehicul/pieton , iar traficul va fi mult mai fluent. In plus , daca ar exista o faza a semafoarelor (verde) numai pentru pietoni , acestia ar putea traversa intersectia in toate sensurile , inclusiv pe diagonala.

  Răspunde
  • Sunt și pietoni care trec pe roșu. Și dacă l-ai învăța tu că șofer din vina lui… Dosar penal

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.