De la o dictatură la alta

Mai acum câțiva ani (când facebook-ul nu exista sau nu ajunsese la dezvoltarea de azi) pe plan local aproape că nu exista opinie critică.

La Buzău, în spațiul public, nu se auzea decât opinia autorității. Aș putea spune, cu o mică exagerare, dictatura ei. Doar doi-trei ziariști și politicieni locali mai cârcoteau împotriva regimului, dar forța lor în a schimba ceva era firavă.

Mai nou, de când facebook-ul a luat puterea, constat deseori că lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade. Există doar opinie critică, explicațiile autorității nu mai contează. Unii nu mai au chef/răbdare să le asculte măcar.

Șefii și lucrătorii de prin administrație sunt doar hoți și incompetenți, iar cei care încearcă să pună în ecuație și explicațiilor lor, ziariști ori oameni simpli, sunt imediat etichetați drept slugi și pupincuriști. În câțiva ani s-a trecut de la o dictatură la alta.

Nu mai sunt acceptate decât opiniile critice, cu cât mai violente, cu atât mai bine. Nu mai contează adevărul, faptele, argumentele, nuanțele, priceperea și educația celor care vorbesc. Dă-i cu bâta, ăsta-i noul trend. Unii, de-ar putea, ar da cu ea la propriu în cei care mai îndrăznesc să prezinte și cealaltă fațetă.

Latinii aveau o vorbă, audiatur altera pars (ascultă și cealaltă părere), devenită principiu de drept. Noi, după aproape două mii de ani, pare că renunțăm la asta.

loading...

13 comentarii la „De la o dictatură la alta

 • Facebook-ul a luat puterea doar in mintea unora, a celor mai subtiri la creier. In rest, totul e la fel.

  Răspunde
 • …atunci autoritățile să – și facă singure autocritica!…

  Răspunde
 • Este cam nerecunoscător Mark. Autoritatea locală permite existența spațiului virtual în spațiul fizic administrat și el profită de bunătate pentru diseminarea opiniilor contrare autorității.

  Răspunde
 • Tereaca, știm ca ești unul din copiii partidului!!!
  Iar nea Tomitza nu a făcut lucruri extraordinare, a făcu fix ce trebuie sa facă un primar…..si este remunerat pentru ca ocupa funcția de primar ….functie pe care doar noi am vrut sa o ocupe!!!!

  Răspunde
 • Cand „opinia autoritatii” la care faci referire – a acelor persoane publice numite si sefi – ar fi doar NTEGRITATEA,FERMITATEA,OMENIA,INCREDEREA,MODESTIA,CURAJUL,ENTUZIASMUL,…..,probabil ca si „opinia critica si datul cu bata” se vor diminua.Pana atunci ,spusele Mahatmei Ghandhi : Veritas laborant nimis saepe,extinguitur nunquam (desi respins de nenumarate ori,adevarul nu piere niciodata) , va ramane de actualitate atat pentru cei care „critica si dau cu bata”,cat si pentru „slugi si pupincuristi”……………Sa stam stramb si sa judecam drept!

  Răspunde
 • #George Dumitru, în sfârșit un comentariu rațional. Multi așa-ziși conducători au impresia că noi suntem slugile lor și ei sunt stăpânii ce merită să li se cânte ode.

  Răspunde
 • Facebook echilibreaza situatia presei, ce este finantata si aservita 100% partidului. Deci este bine, este normalitate.

  Răspunde
 • De acord cu reporterul, însă doar atunci când ne-ar prezenta câteva opinii critice personale a actualei administrații, pentru destul de multele gafe pe care le-a făcut pe banii noștri, ai contribuabililor!! Asta ar deosebi un jurnalist echidistant, de altul pe care însuși reporterul îl etichetează!!

  Răspunde
 • Daca v-ati vandut toti, normal ca lumea v-a inlocuit si va va inlocui complet in curand.

  Răspunde
 • Eu, pe FB, nu am constatat decat multe felicitari, cu roz scrise, si doar cateva exprimari/intrebari firave pe bloguri, acolo unde primarul nu te intreaba cine esti, inaintea subiectului. Aplicatia cu Report Bz e deja suprasaturata de „neiubitori” si aia. Dar daca Redactia a constatat ca lumea e mai mofturoasa, si nemultumita, se explica uimirea din moment ce exista un refuz interior in a accepta ca administratia nu tine pasul, invatati fiind cu frecatul dudei in timp, si aprecieri inventate sau din datorii, pe banda rulanta.
  Poate, daca sunt DOAR critici, ceva, nu stiu, orice, e posibil oare, printr-o fatidica aliniere a conditiilor, ca PRIMARUL TAU, TOMA, sa fie absolut inutil acestui oras, mai mult stricand decat cladind? Intreb, nu afirm. Adica, daca toti iti spun ca esti beat… tot din latina-i si asta, ar trebui sa conteze…

  Răspunde
 • , ,, ,,dar sa faci str Transilvaniei fara piste de bicicleta cum este , Domnule report?
  ,,,, Putea f bine și pe trotuar!
  ,, Sau pus „stâlpișori” ,,,,NU A VAZUT NIMENI CĂ NU ESTE PISTĂ PT BICICLETE,,,,ce conducători avem ? Pt ce își iau banii?

  Răspunde
 • Poate că opinia a-nceput sa fie doar critica iar oamenii nu mai au rabdare nici măcar sa asculte autoritățile (alcătuite frecvent din semianalfabeți aroganți care abia formulează o propoziție cat de cat corect dar se pretind somități) fiind sătui ca autoritățile să facă prin orașul acesta exclusiv ce le taie pe ele tărtăcuțele triunghiulare, fara să asculte cerințele oamenilor care i-au pus acolo unde sunt, care îi plătesc și ai căror angajați sunt.

  Poate că oamenii s-or fi saturat de cheltuirea banului muncit de ei pe inutilități (parcuri, miliția locală, Gloria Buzău, Transbus, etc) , care mai rău îngreunează viața în acest oraș (reabilitarea Unirii, dispariția de străzi, parcări, etc), la suprapreț (stații de autobuz la 10k€, platani la 2000lei/bucata, etc.) și cu transparenta 0.

  Răspunde
 • Sper ca te.ai convins ,”draga reporter de curte” ,ca traiul la palat a lui nea Tomiza începe sa fie nesigur…asa cum reiese din comentariile anterioare!!!
  Și da, știm ca tu de fapt prin aceste reportaje retorice vrei sa vezi cum mai sta nea Tomitza în sondaje…ce scrutin are!!!
  Nu sta bine deloc…îți spun eu , unul care l.am votat de fiecare data!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.