„Oameni cu experiență mi-au spus că zeci de ani nu au mai văzut așa ceva. Și e grav!”

„Fermieri cu experiență mi-au spus că de zeci de ani nu au mai văzut așa secetă. Și așa de grav. Problemele au început din timpul iernii, când nu a nins și s-au acutizat în martie când nu a plouat deloc”, a postat pe facebook buzoianul George Sava, fost secretar la Min. Agriculturii în mandatul lui Petre Daea.

În foto, teren cultivat cu grâu în sudul jud. Buzău

„Seceta de acum pune în pericol culturile de păioase și rapiță semănate în toamnă. Situația este deja foarte gravă în căteva zone și urmează și celelalte. Riscul e la fel de mare și pentru culturile de primăvară abia semănate”, a adaugat Sava.

Grâul a începust să se usuce

Problemă. Lipsa irigațiilor

„Județul Buzău, deși are o suprafață importantă de teren agricol în zona de câmpie, nu dispune de o rețea de canale de irigații necesară pe timp de secetă cu o mică excepție – Canalul de Vest pe care am reușit dupa susținute eforturi să-l decolmatăm în cea mai mare parte în anii trecuți. Însă, prea puțin!”.

Soluția, Canalul Siret-Bărăgan

„Revine ca un blestem din trecut necesitatea finalizării Canalului Siret-Bărăgan. Acesta ar rezolva problema irigatiilor pt cca 700.000 de ha teren arabil din campia Bărăganului (jud Buzau, Ialomita). Avem nevoie de această “autostradă de apă”, domnilor cu pixul în mană și cu cartela de vot.
Covid 19 și alte epidemii vor trece, însă foamea niciodată”.

Vezi AICI postarea integrală a lui George Sava, în care au fost inserate și câteva filmulețe cu lipsa de umiditate din sol.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.