Deputat D. Păle (PSD): „Fermierii vor fi ajutați, tinerii trebuie încurajați să rămână în sat”


Ajutor pentru munteni și satul de munte. Deputații au adoptat „Legea Muntelui”.

Prin implementarea acestei legi se vor crea noi locuri de muncă, se va evita exodul populației tinere și se vor obține venituri suplimentare pentru fermieri, prin posibilitatea vânzării produselor obținute în fermă.

Deputatul PSD Dănuț Păle (vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară din Camera Deputaților) a fost unul din cei mai fervenți susținători ai proiectului.

„Zona montană avea nevoie de această lege. 20% din teritoriul țării noastre este reprezentat de munte. Era necesar să venim cu un cadru legislativ care să pună în valoare resursele naturale și umane, să promoveze menținerea identității culturale, dar și să crească puterea economică la nivel local și implicit național. Toate acestea se pot face prin repopulare și încurajarea dezvoltării de afaceri la munte, fie că sunt centre de creștere, producție, procesare sau alte idei cu impact economic pozitiv.” – Dănuț Păle, deputat PSD Buzău

Satul de munte se confruntă cu mai multe greutăți decât cel de la câmpie, din motive care țin de poziționarea geografică.

Motivele care au stat la baza inițierii acestui act normativ au fost nevoia de a crea noi locuri de muncă în zona montană, necesitatea unei mai bune valorificări a resurselor și susținerea agriculturii.

„Mă bucură faptul că Legea Muntelui a găsit atât de multă susținere în rândul parlamentarilor. A fost un proiect îndelung dezbătut de comisiile parlamentare deoarece am dorit să avem la final o lege bună. Chiar dacă în plen o parte dintre colegi nu au reușit să vadă importanța acestui act, membrii Comisiei de agricultură din Camera Deputaților au cooperat, s-a trecut peste diferența de ideologii politice, s-au adus amendamente constructive” – Dănuț Păle, deputat PSD Buzău

Specialiştii agricoli, medicii, profesorii și învățătorii tineri, până la vârsta de 35 de ani, care se stabilesc cu domiciliul în comune sau sate montane aflate la peste 20 km distanţă faţă de un oraş beneficiază de o „primă de munte”, echivalentă cu 100% faţă de salariul de bază.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.