Deputat Dănuț Păle: „În curând, ajutoare de stat pentru fermele de reproducție a puilor și purcelușilor”

În cadrul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților s-au aflat în dezbatere două proiecte de Lege care au ca scop eficientizarea sectorului avicol și a celui de creștere a porcinelor.

E vorba de proiectul de lege pentru susţinerea activităților de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol și de proiectul de ajutorare a crescătorilor de suine în activitatea de reproducţie.

Sprijinul va consta în acordarea de ajutoare de stat pentru:

  1. Investiții în locuri de cazare în ferme de reproducție, inclusiv pentru prima populare.
  2. Îmbunătățirea nivelului de performanță și sustenabilitate a fermelor de creștere, de reproducție, exploatare sau incubație.

„Aceste ajutoare de stat vor da posibilitatea crescătorilor să aibă o producție crescută, iar în timp la scăderea importurilor de pui și purceluși,  lucru benefic pentru toată lumea, indiferent că sunt producători sau consumatori. În plus, ambele categorii de animale sunt la rândul lor mari consumatoare de cereale, porumb, grâu și orz sau oleaginoase, iar prin creșterea numărului de capete dintr-o fermă se va crește producția de furaje, iar materiilor prime vor fi valorificate superior”, – deputatul de Buzău și vicepreședinte al Comisiei de agricultură, medicul veterinar Dănuț Păle.

Cele două acte normative vor reglementa care sunt beneficiarii ajutoarelor, criteriile de eligibilitate, cheltuielile eligibile și modalitatea de accesare a programului.

Una din condițiile pe care cei care accesează aceste ajutoare vor trebui să o îndeplinească în cazul primirii fondurilor este cea de a continua desfășurarea activității de reproducție pui/porci pe o perioadă de minim 10 ani de la finalizarea investiției.

„Ajutoarele de stat pe care dorim să le acordăm fermierilor au foarte multe avantaje. De la creșterea siguranței și securității alimentare, la o mai mare disponibilitate de produse autohtone, asigurarea produselor în stare proaspătă pentru industria alimentară până la înființarea/păstrarea locurilor de muncă”, a adăugat Dănuț Păle, deputat PSD Buzău.

Cele două proiecte au trecut deja de Senatul României și vor ajunge în curând în plenul Camerei Deputaților.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.