Deputați: „Înscriere doar la școala de domiciliu”

Doi parlamentari vor să modifice Legea Învățământului.

Au depus la Senat proiectul de lege ( L760/2023) prin care elevii să fie înscriși la pregătitoare doar pe baza domiciliului.

Mai exact vor să elimine din legea învățământului preuniversitar reședința – care, știm, se obține în fals prin viza de flotant.

Inițiativa este una excelentă, cu multiple aspecte pozitive:

1) Se elimină traseismul școlar către școlile de fițe

2) Se vor reînființa școli în mediul rural, îndeosebi din vecinătatea orașelor. Unele, la un pas de desființare din lipsă de elevi, se salvează

3) Școlile din rural ori din cartierele mărginașe vor avea elevi mai mulți și mai buni

4) Se diminuează diferențele artificiale dintre școli, copiii buni nu vor mai fi „furați” de școlile de fițe

5) Nu vor mai exista clase suprapopulate la oraș, de peste 30 de elevi.

6) Mai puține clase care să învețe după-amiază

7) Crește calitatea învățământului întrucât elevii buni nu se vor mai concentra în câteva clase la școlile de fițe. Elevii buni, rămași la școlile de domiciliu, îi vor ajuta și pe colegi să-și ridice nivelul. Ăsta e un lucru util societății

8) Elevii din rural (care nu vor mai fi mutați la oraș) vor câștiga una-două ore/zi pierdute inutil cu transportul

9) Se va reduce considerabil traficul din orașe

Mai puțină aglomerație în trafic aduce un plus pentru activitatea economică din orașe

10) Se elimină inechitățile dintre copii

11) Mai puțină corupție în țară, mulți oameni vor descoperi că nu mai pot trece atât de ușor peste lege și bunul simț

Cei doi inițiatori ai proiectului de lege sunt Bola Bogdan-Alexandru – Forța Dreptei Constanța și Kocsis-Cristea Alexandru – Forța Dreptei Iași

Din păcate, deși proiectul de lege este excelent, șansele de a trece sunt reduse. Majoritatea parlamentarilor (plus cercul de interese din jurul lor) a uzat ori s-ar folosi pe viitor de practica vizelor de flotant false pentru a-și muta propriile odrasle la școlile de fițe. Apoi, e posibil ca majoritatea PSD – PNL să nu voteze un proiect al unor parlamentari de la Forța Dreptei

23L760EM

loading...

20 de comentarii la „Deputați: „Înscriere doar la școala de domiciliu”

 • Ce liber o sa fie pe strazi, mai putina aglomeratie, mai putina poluare. Vrei la scoala in oras ? Plateste taxe de oras! Cei care vin in oras sa-si aduca copiii la scoala sunt instariti. Nu-si permite unul sarac sa faca naveta.

  Răspunde
 • Dă, Doamne. Domiciliul înseamnă și înscrierea la școală de cartier. Deci nici măcar „navetă de oraș”.

  Răspunde
 • Nu sunt suficiente sali de clasa ?!
  Pai mai construiți câteva !
  Nu au unde parca mașinile care aduc copiii ?
  Faceți parcări instituțiilor de învățământ !
  Ce ne făceam daca se lua și în Romania permisul de la 16 ani și elevul avea „nesimțirea”, conform frustraților rupți de realitatea secolului 21, sa vina la scoala cu autoturismul personal ?! La Buzău ar fi considerată o adevărată atrocitate așa ceva…
  Nu incap mașinile pe străzi ?!
  Pai lărgiti străzile, faceți alte străzi, nu le îngustări ori le tăiați cu totul !
  Poluare ?!
  Pai daca ar fi luate măsurile de mai sus + fluidizarea traficului la modul realist, nu gâtuirea flagrantă a traficului, cum se întâmplă acum la Buzău, s-ar reduce și poluarea, cu mențiunea că atâta timp cât trăiești într-o aglomerare urbana (însăși definiția orașului presupune să-ți asumi niste chestii), trebuie să-ți asumi că nu poți respira aer curat ca la Bisoca.

  Pe principiile astea, fara sa ne adaptam la nevoile societății din acel moment al istoriei, învățam și acum pe maidan, la opaiț, noroc că avem și amaratele astea de școli care sunt, că-n zilele noastre moda e sa fie construite clădiri sinistre, fara nici un rol și care urmează să rămână nefolosite, nicidecum niscaiva sali de clasa noi, daca actualele sunt neîncăpătoare.

  In alta ordine de idei, s-a format un obicei in a se uita că taman media promova intens școlile alea catalogate acum drept „de fițe” și unde inșiși întâii oameni ai urbei au copiii la scoala. Sau de-aia dau legile astea, fiindcă nu mai au loc copiii lor de cei ai „prostimii” ?!

  Răspunde
 • Nu aveți școala buna la sat, faceți! Nu mai suntem la 1500 sa fie școala doar in oras!

  Răspunde
 • Cum se numesc inițiatorii legii ca vreau sa ii votez.

  Răspunde
 • Nu se elimină nici un traseism domnule Tereacă! Poate doar pentru cei mai „slăbuți”! „Băieții deștepți” își vor face domiciliu în loc de reședință și problema este rezolvată! Analiza dvs.este un fel de „praf în ochi” pentru cei „slăbuți” așa cum am spus, ca să nu-i numesc fraieri! Este ca și cu candidaturile politicienilor! Uite de exemplu,să fie pusă o condiție, astfel încât să nu poți candida într-un județ, localitate( primar,consilier,parlamentar etc.) dacă nu ai avut domiciliul,ai locuit efectiv și ți-ai desfășurat activitatea în zona unde candidezi! Doar atunci se poate spune că reprezinți comunitatea și te interesează cât de cât problemele ei! Restul….funcții pentru „șmecheri”!!!

  Răspunde
  • Schimbarea domiciliului presupune schimbarea cartii de identitate. Iar schimbarea cărții de identitate aduce niste schimbări interesante. Individul poate fi verificat, de exemplu, dacă locuieste la adresă, dacă plătește întreținere etc.

   Răspunde
   • De către cine?
    Și ce ii face dacă se dovedește că a mințit?

    Răspunde
   • Nu este adevărat! Nu te obligă nici o lege, dacă ai domiciliul la o adresă, să locuiești efectiv acolo, sau să plătești întreținere, dacă nu locuiești in mod continuu si constant la adresa respectivă! Nici măcar să fii proprietar al respectivului imobil! Iar schimbarea cărții de identitate…1-2 formulare,o poză și parcă 10 lei în plus!
    Așa că…eu m-aș informa mai bine!
    Și rămâne așa cum am spus! Praf în ochi pentru fraieri, „băieții deștepți” se vor descurca!

    Răspunde
   • Apoi ce spuneți sună a comunism pur din anii ’50 sau ’80 spre care sper că nu „tânjiti”! Cum facem cu milioanele de români din diaspora care au domiciliul în România? Îi obligam să locuiască unde au domiciliul pe cartea de identitate sau să ne plătescă doar întreținerea, că oricum avem nevoie de bani la buget?

    Răspunde
   • Nici încuietorile nu ii opresc pe hotii puși pe treaba. Dar orice piedica ii mai taie infractorului din elan. Poate trebuie și un zăvor și o yala suplimentară… in fond ideea unor scoli bune la țara nu e așa de rea. Sau poate face Toma o școala de excelenta unde zice ca face și universitate. E in afara orașului, sa fie ca un campus din vest cu parcare supradimensionată cu mall pt parinti cu fast- food uri in draci și sa rămână scolile1,15 și 11 de cartier, liniștite precum o școala de la țara .

    Răspunde
    • Aveți dreptate, așa spuneam și eu! Să dăm o lege pentru „găinari” pentru că s-au cam aglomerat școlile bune iar copii „gulerelor albe” nu prea mai au loc! După…soluția cu domiciliul….”un fleac,i-am ciuruit”!

     Răspunde
 • ….pentru o perioadă de cel puțin 5 ani să spunem, ca o completare….

  Răspunde
 • Dar copii mai sunt sau vor mai fi în viitor? Se vor desființa și din aceste care mai funcționează acum.

  Răspunde
 • Ii va afecta pe putini, majoritatea isi vor face domiciliu in oras.
  Si nu, nu poti verifica daca locuiesc efectiv acolo. Cum sa zici asa aberatie? Faci filaj, sau cum? Numeri cate ore sta acolo, cand vine, cand pleaca? Sau cum? Si cate ore pe zi trebuie sa stai acolo ca sa se certifice ca locuiesti in acel loc?

  Răspunde
  • Ne e chiar așa cum ziceți dvs. Ia citiți ce scrie aici:
   „Domiciliul persoanei fizice se stabileşte la adresa locuinţei indicată de aceasta, dacă se face dovada existenţei unui titlu locativ. Această dovadă se poate face cu unul din următoarele înscrisuri: acte juridice prin care se dovedeşte calitatea de proprietar asupra locuinţei; alte acte juridice care pot constitui titlu locativ (cum ar fi cele prin care s-a născut un drept de habitaţie sau un contract de închiriere); declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, însoţită de un înscris care dovedeşte că acesta din urmă are un titlu locativ; declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil, faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta înscrisuri doveditoare de natura celor menţionate mai sus; documentul eliberat de primării, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol”.

   Răspunde
 • „….declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, însoţită de un înscris care dovedeşte că acesta din urmă are un titlu locativ!”
  Nu mai bateți câmpii domnule Tereacă.
  Foarte mulți cu case în Mărăcineni, de exemplu, au apartamente în oraș, unde au și domiciliul! Aduc copiii în oraș la școală! Dacă nu,au o rudă unde își fac domiciliul cu ” declarație de primire în spațiu”! Verificarea se face în prima fază, când se depun actele,odată eliberată cartea de identitate, nu mai verifica nimeni! Nici nu cred că există vreo obligație! V-am dat exemplul diasporei! Lăsați-o așa! Lege pentru fraieri!

  Răspunde
 • Domiciliul și reședința sunt acele atribute de identificare a per­soanei fizice care o individualizează în spaţiu, prin indicarea unui loc cu aceaste semnificaţii juridice.
  ___
  METODOLOGIE de înscriere a copiilor în învățământul primar și a Calendarului înscrierii în învățământul primar pentru anul școlar 2022-2023
  Art. 2 lit. a) prin domiciliu se înțelege inclusiv reședința;
  Art. 2 lit. c) școala de circumscripție reprezintă unitatea școlară aflată în proximitatea domiciliului elevului;
  Art. 9 alin. (1) Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată.
  Articolul 17 (Prima etapă de înscriere în învățământul primar)
  (2) Procesarea cererilor-tip de înscriere se face în ordine, respectând următoarele priorități:
  a) în prima fază sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere.
  b) în a doua fază se procesează cererile părinților care solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora se realizează la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare, iar listele finale sunt validate de către consiliul de administrație al unității de învățământ (aici intervine necesitatea ȘPĂGII la comisii și consiliile de administrație);
  Art. 49 Prezentarea de înscrisuri false la înscrierea în clasa pregătitoare se pedepsește conform legii și atrage pierderea locului obținut prin fraudă.
  ___
  LEGEA:
  Noul Cod Penal Art. 326 Falsul în declaraţii:
  Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 (adică funcționar public) sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
  ___
  Reguli există, nu sunt aplicate, deși avem prea mulți polițiști locali. Una e Germania, vorba aia!

  Răspunde
 • Sau cum faceți cu cei din Orizont sau 23 August care își duc copiii,tot cu mașina, la Școala 15,11 sau gimnaziu Hașdeu,niciuna nefiind în cartier(arondare)! Ei nu aglomerează traficul,iar cei din Mărăcineni o fac? Dacă credeți că îi puteți obliga să-și înscrie copii la cea mai apropiata școală din cartier,chiar că suntem toți idioți, știind cam cine locuiește prin aceste două cartiere!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.