Deputați și senatori vin în vizită prin comunele de deal ale Buzăului. Iată care e scopul

Mai mulți deputați și senatori vor veni în vizită prin 18 comune din zona de deal a județului Buzău între 21 și 23 iunie. Respectivii parlamentari fac parte din Comisia pentru Relația cu UNESCO și au fost invitați la Buzău cu scopul de a vizualiza frumusețile Geoparcului Ținutul Buzăului. Mai apoi, respectivii parlamentari vor face lobby pentru ca Ținutul Buzăului să intre în Rețeaua Gobală de situri UNESCO.

        Puncte de interes din Geoparcul Ținutul Buzăului:

  • Vulcanii Noroioși
  • Schitul Rupestru din Bozioru
  • Focul Viu de la Lopătari
  • Platoul Salin Meledin
  • Muzeul chihlimbarului de la Colți
  • Trovanții de la Bozioru
  • Cetățile dacice
  • Mănăstiri vechi
  • Sate tradiționale părăsite

 În noiembrie 2015 UNESCO a creat Programul pentru Geoștiințe și Geoparcuri, fiind primul program adoptat după mai bine de 40 de ani de la adoptarea programelor Omul și Biosfera din 1971 și a Convenției pentru Patrimoniu Mondial din 1972.

 În prezent, Rețeaua globală a geoparcurilor (GGN) cuprinde 128 de geoparcuri din 35 de țări.

Cel care i-a invitat pe parlamentari la Buzău este deputatul PSD SORIN LAZĂR alături de reprezentanți ai Ministerului Turismului, de primari din localitățile implicate în proiect, președintele Consiliului Județean, reprezentanți ai Geoparcului Ținutului Buzăului, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, reprezentanți ai Comitetului Național Român M.A.B. UNESCO și reprezentanți ai Ministerului Mediului alături de specialiști în speologie. 

Geoparcul Ținutul Buzăului a început în anul 2007, fiind inițiat de Consiliul Județean Buzău în parteneriat cu Universitatea București, construit pe structura unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară formată din 18 comune: Berca, Scorțoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colți, Bozioru, Brăești, Odăile, Cănești, Chiliile, Lopătari, Mânzălești, Bisoca, Valea Salciei, Sărulești, Vintilă Vodă și Beceni (zonă complet rurală cu o suprafață de 1035,9 km2 și aproximativ 48000 locuitori).

 Geoparcul Ținutul Buzăului este un instrument ce poate asigura conservarea, promovarea şi valorificarea elementelor naturale deosebite din zona Buzăului, valorile de patrimoniu cultural şi istoric, pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor.

UNESCO are 195 de state membre, iar scopul organizației este de a contribui la pacea și securitatea lumii prin colaborarea între națiuni în educație, știință, cultură, și comunicații pentru a se reuși stabilirea unui respect față de justiție universal, pentru corectitudinea justiției și pentru drepturile și fundamentele omului liber, indiferent de rasă, limbă sau religie, după Carta Națiunilor Unite.

Una dintre misiunile UNESCO este cea de a menține o listă de locuri din patrimoniul mondial. Aceste locuri sunt importante din punct de vedere natural sau istoric, a căror conservare și salvare sunt importante pentru comunitatea mondială.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.