Dimineață la sala LPS, după amiază la Primărie. Discuții + autografe

La invitația primarului C-tin Toma, Cornel Penu – cel mai mare portar de handbal al României – a venit azi la Buzău.

Vor fi două acțiuni cu publicul: una dimineață (ora 11.00 la sala LPS din Micro XIV) și una după amiază (ora 17.00 la Primăria Buzău).

În funcție de programul disponibil, buzoienii sunt invitați să participe. Vezi mai jos programul fiecăreia dintre acțiuni.

Cornel Penu este dublu campion mondial cu România. A copilărit la Buzău și a făcut Hasdeul. La Buzău a început să joace handbal, după care a continuat la Galați, la Dinamo și la echipa națională. După revoluție a antrenat un an pe ASA Buzău. S-a stabilit în Franța la Sedan. mai multe despre viața și activitatea marelui portar puteți citi la finalul articolului.

Dimineață: întâlnire cu micii handbalişti buzoieni la sala LPS (Micro XIV)

–        11.00 – 11.15 Primirea invitaţilor

–        11.15 – 11.25 Prezentarea Liceului cu Program Sportiv

–        11.25 – 11.40 Alocuţiuni domnul Cornel Penu. domnul Alexandru Dedu. Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, domnul Constantin Toma. Primarul Municipiului Buzău

–        11.40 – 11.45 Prezentare echipă arbitri meci demonstrativ (doamna Simona Stancu. arbitra finalei Ligii Campionilor 2021 şi un arbitru surpriză)

–        11.45 – 12.10 Meci demonstrativ între două echipe mixte ale elevilor de la clasele de handbal ale LPS. cu participarea excepţională a domnului Cornel Penu!

–        12.10 – 12.20 Sesiune de autografe şi semnare mingi pentru cauze caritabile. Cornel Penu

–        12.20 – 12.45 Conferinţă de presă, cu presa centrală şi locală

La eveniment vor participa elevi ai liceului, profesori de sport, antrenori, reprezentanţi ai echipelor buzoiene de handbal de prima ligă. SCM Gloria Buzău şi HCM  Buzău.

După amiază, discuții cu Cornel Penu la Primărie

–        16.45 – 17.00 Primirea invitaţilor la Sala „Nicu I. Constantinescu”

–        17.00 – 17.10 Prezentarea vorbitorilor, de către amfitrionul evenimentului, domnul dr. Marius Adrian Nicoară

–        17.10 – 17.20 Alocuţiunea domnului Constantin Toma. Primarul Municipiului Buzău

–        17.20 – 18.20 Conferinţa domnului Cornel Penu (pe timpul conferinţei vor li proiectate imagini din cariera sportivă şi din viaţa cotidiană a marelui campion)

–        18.20 – 18.30 Sesiune deschisă de întrebări şi răspunsuri

–        18.30 – 18.45 închiderea activităţii şi realizarea fotografiei de grup

La conferinţă vor lua parte foşti coechipieri, colaboratori şi prieteni ai invitatului, oficialităţi şi elevi ai Liceului cu Program Sportiv ..Iolanda Balaş Soter” Buzău.

Conferinţa va fi transmisă integral live. în stream video, pe pagina de Facebook Buzău Mica Românie.

Personalitatea lunii iunie la Buzău: Cornel Penu

Începând de acum 4 ani. Primăria Municipiului Buzău a iniţiat un proiect de promovare a marilor personalităţi buzoiene, aducând în fiecare lună. în centrul atenţiei publicului, câte o personalitate de vârf din diverse domenii de activitate. Seria de manifestări are ca scop principal informarea cetăţenilor buzoieni. dar şi a publicului regional şi naţional, despre valorile umane şi profesionale de excepţie pe care Buzăul le-a oferit ţării şi lumii întregi şi se adresează în special tinerei generaţii, pentru a-i oferi modele autentice de urmat.

Personalitatea marcantă a lunii iunie 2021 este marele portar al perioadei de aur a handbalului românesc, domnul Cornel Penu, născut la data de 16 iunie 1946.

Cornel Penu s-a născut în Galaţi, dar părinţii săi s-au mutat la Buzău când avea trei ani. A practicat handbalul şi fotbalul la Şcoala Generală nr. 8 din Buzău, evoluând pe postul de portar încă de la început, apoi s-a specializat în handbal la CSS Buzău, sub îndrumarea lui Constantin Căpăţână. A urmat cursurile liceului ..Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Buzău, apoi, în paralel cu studiile la Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini din Galaţi a activat la clubul Ştiinţa. în anul 1967 s-a transferat la CS Dinamo Bucureşti, unde a cunoscut consacrarea deplină, sub îndrumarea marelui antrenor buzoian Oprea Vlase. în acelaşi an. a fost campion mondial de tineret în Olanda şi medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de seniori din Suedia.

Cariera sa a urmat apoi o ascensiune fulminantă. Cornel Penu a devenit dublu campion mondial în Franţa (1970) şi Republica Democrată Germană (1974) cu naţionala de seniori a României, a făcut parte din lotul echipei naţionale de handbal care a fost medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Montreal în 1976 şi cu bronz la Olimpiada dc la Munchen. în 1972. A participat la Campionatul Mondial din Danemarca (1978) şi din Republica Federală Germană (1982), fiind selecţionat de peste 200 de ori în echipa naţională a României şi de 3 ori în echipa lumii. Este considerat cel mai mare portar de handbal al

României din toate timpurile, iar în anii săi de activitate sportivă a’fost considerat timp de ani buni cel mai valoros portar de handbal din lume.

După ce s-a retras din activitatea competiţională. în 1980. Cornel Penu a devenit antrenor la echipa naţională, iar apoi la Dinamo Bucureşti. A mai pregătit cluburile Hidrotehnica Constanţa şi ASA Buzău. Din 1993. a activat la Marrakech. în Maroc, unde a antrenat o echipă de club şi echipa naţională, pe care a calificat-o la Campionatul Mondial din 1997. apoi a plecat în Franţa, la Sedan. unde a continuat să antreneze copiii clubului local şi după pensionare.

Pentru realizările sale remarcabile, domnul Cornel Penu a fost numit maestru emerit al sportului. în anul 2000 a primit Medalia naţională ..Serviciul Credincios” clasa I. Din anul 2011 este Cetăţean de Onoare al Municipiului Buzău.

Buzăul îl omagiază pe domnul Cornel Penu pe parcursul întregii luni iunie. Pe 15 iunie Primăria Municipiului Buzău va organiza o serie de manifestări care vor marca, sub titlul „Cornel Penu. Legenda s-a întors acasă”. în prezenţa marelui sportiv, sosit în ţară din Franţa, ţara sa de adopţie, a invitaţilor săi de marcă, a reprezentanţilor handbalului juvenil buzoian şi a presei naţionale şi locale, celebrarea a 75 de ani de viaţă şi a unei cariere sportive fabuloase a marelui jucător.

loading...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.