Document în lucru: „Ieșire din casă doar la serviciu, magazin și medic”

Scurgere de informații la Grupul de suport tehnico-științific care face propuneri către Departamentul pentru Situații de Urgență.

E vorba de un document aflat în lucru, deci neadoptat încă, în care se face vorbire despre interzicerea deplasării persoanelor cu excepția drumurilor către serviciu, medic și magazine.

Raed Arafat: „Rog populația să nu ia în considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități. Documentul răspândit recent este doar un proiect care nu este adoptat și care cu siguranță poate suferi încă multe modificări. Din păcate iresponsabilitatea persoanei care a făcut acest proiect public, cand acesta este încă pe masa discuțiilor este una evidentă, inducând populația în eroare și panică fără rost”.

Autoritățile au anunțat că au făcut plângere la DIICOT pentru a se descoperi sursa care a distribuit documentul către public.

G4Media.ro susține că surse oficiale au anunțat că autoritățile iau în calcul introducerea unor limitări: „Oamenii nu vor fi obligați să stea închiși în case, însă deplasările fără motiv vor fi limitate” – CLICK AICI

Actul care va fi propus aprobării Guvernului, prevede ca românii să poată ieși din casă doar pentru următoarele:

 1. Deplasare până la locul de muncă, dacă activitatea e esențială. E nevoie de adeverință de la angajator.
 2. Consult medical care nu poate fi amânat.
 3. Cumpărături lângă domiciliu.
 4. Ajutorarea bătrânilor.
 5. Alte urgențe cu detalierea traseului.
 6. Sport lângă domiciliu.
 7. Plimbare cu animalele de companie lângă casă.

După ce documentul a fost publicat integral de presa națională (exemplu Libertatea și Gândul.info), Grupul de comunicare strategică a emis un comunicat de presă în care a încercat să explice situația.

Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”
Facem următoarele precizări:

1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.
2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.
3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.
4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.
5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.
7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Citește și: „Zece săptămâni, toată lumea în casă!”. Soluție extremă propusă de dr. Streinu Cercel.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

3 comentarii la „Document în lucru: „Ieșire din casă doar la serviciu, magazin și medic”

 • Tinerii de dreapta se bucura ca se instaureaza planul de dreapta pe care il cereau tinerii de dreapta in strada.
  Au tot strigat tinerii de dreapta in strada sa se bage romanii la puscarie, ei bine acum isi vad visul indeplinit: Toti romanii la puscarie!
  Deja au planul facut sa faca toti romanii puscarie la domiciliu.
  Am avut ghinionul sa ne nastem intr-o perioada neagra a istoriei, poate chiar mai neagra decat perioada de acum 100 de ani din europa.

 • Nu sunt Nostradamus, dar cu atatia indisciplinati intrati in tara, cred ca se va ajunge si la asta.
  P.S. Guvernul si celelalte autoritati responsabile pentru managementul crizei au o mare problema. “Cartitele” de tipul asteia care a scos documentul “de lucru” pe piata pot face cumplit de mult rau…

 • Foarte bine… Asa sa faca… Stau in Viena si sunt din Buzau, de aceea ma intereseaza. Asa este in Viena… Doar la serviciu, magazin, farmacie… Orice alta iesire se poate solda cu amenda de peste 2500 de Euro… Trebuie sa intelegem ca protectia ne-o oferim singuri stand acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.