Au lăcrimat preoți din 4 eparhii! Doi episcopi au oficiat prohodul!

Ce frumos, părintele Manea Cristișor a fost înhumat în curtea bisericii din cartierul Broșteni, acolo unde a slujit timp de 33 de ani!

Din pricina epidemiei, dar și a faptului că răposatul (82 de ani) a avut coronavirus (pe lângă cancer), prohodirea s-a făcut în condiții speciale.

Slujba a fost oficiată de doi episcopi (!). Atât ÎPS Ciprian (de la Buzău), cât și ÎPS Casian (de la Galați) i-au fost elevi la seminarul din Buzău directorului și profesorului Manea Cristișor.

ÎPS Casian: „Patru eparhii se roagă azi pentru el!”

„Părintele Cristișor va dispărea când va uita de el ultimul dintre ucenicii ucenicilor lui din Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Arhiepiscopia Dunării de Jos și Episcopia Tulcii. Patru eparhii se roagă astăzi pentru el, o mulțime de preoți, de monahi și monahii. Părintele Manea Cristișor a fost un pedagog iscusit, profesor competent și preot de reală vocație. Memoria lui va dăinui în respectul și în dragostea pentru cel mai citat profesor de Seminar, cel care a știut să ne predea lecția pentru viață”.

ÎPS Ciprian: „De când l-am văzut prima oară…”

„Personal, l-am întâlnit în luna iunie a anului 1982, când, intrând în incinta Episcopiei Buzăului, pentru a mă înscrie la Seminarul Teologic, l-am zărit în curtea școlii și, din acel moment, chipul său, care mi s-a părut cu totul deosebit de al altor preoți, mi s-a întipărit adânc în minte. Sigur, nu aveam de unde să știu atunci că voi trece examenul – care era foarte greu, pe vremea aceea – însă Dumnezeu a rânduit ca, în luna septembrie, să-l susțin și să mă număr printre elevii bătrânului Seminar, apoi să-l reîntâlnesc pe părintele director Manea Cristișor, a cărui personalitate ne-a fascinat pe toți, elevii de dinainte, cei din vremea noastră și cei care au urmat. Am intuit în persoana distinsului profesor un om al paradoxurilor; pe cât era de exigent – iar aceasta pentru că se străduia să promoveze valorile evanghelice fără compromisuri, motiv pentru care nu prea era agreat de cei cărora nu le plăceau rânduiala și disciplina –, pe atât era de blând, înțelegător și grabnic ajutător al celor iubitori de învățătură și de Sfânta Biserică. Din această perspectivă, pot afirma că a fost unul dintre cei mai buni conducători ai școlii teologice de la Buzău, pentru că, datorită multiplelor daruri cu care l-a înzestrat Dumnezeu și, îndeosebi, cel al înțelepciunii, a reușit să păstreze echilibrul în relația cu autoritățile statului comunist, astfel încât învățământul teologic să se desfășoare în condiții corespunzătoare”, a spus Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

La momentul de rugăciune au participat foști și actuali profesori ai Seminarului Teologic din Buzău, preoți care au fost elevi ai celui adormit și credincioși care l-au cunoscut, l-au apreciat și au dorit să-i aducă un ultim omagiu.

După slujba de prohodire, sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui profesor Manea Cristișor a fost purtat pe umeri de preoți în jurul vechii biserici din Parohia Broșteni, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, apoi a fost așezat în mormântul pregătit în vecinătatea lăcașului de cult.

Un CV rostit de ÎPS Ciprian

„Am putea să împărțim cei 82 de ani de viață ai părintelui profesor Manea Cristișor în patru perioade. Cea mai scurtă, de șapte ani, a fost vremea prunciei și copilăriei nevinovate, când, sub îndrumarea părinților săi credincioși și evlavioși, Manea și Păuna, își descoperea vocația pentru slujirea lui Dumnezeu. Iar pentru aceasta, și-a îndreptat pașii spre școlile timpului, la școala elementară din satul natal Râmniceni din județul Vrancea, unde a văzut lumina zilei pe 27 mai 1938, apoi la Seminarul Teologic «Chesarie Episcopul» din Buzău și la Institutul Teologic Universitar din București, unde și-a continuat, timp de trei ani, cursurile de magisteriu, pe care le-a finalizat în 1964. Așadar, 19 ani de pregătire intelectuală, vreme în care a dovedit tuturor că era, într-adevăr, chemat de Dumnezeu spre o misiune specială, aceea de a sluji lui Dumnezeu și oamenilor, la Sfântul Altar și la catedră. Înzestrat de Dumnezeu cu multe daruri, și le-a descoperit la timp, le-a cultivat cu asupra de măsură și le-a valorificat, punându-le în slujba celor din jur. Astfel, în 1964, pentru părintele Manea Cristișor începea cea de-a treia perioadă a vieții, a împlinirilor și dăruirii către ceilalți; au urmat 40 de ani de slujire preoțească, la parohiile Valea Puțului – Săpoca și Broșteni – Buzău, și 42 de ani de misiune didactică la școala teologică a vrednicului de pomenire ctitor Chesarie Episcopul, dovedindu-și vocația autentică de dascăl, 4 ani ca pedagog, apoi ca profesor, din 1968 până în 2006 (când s-a retras la parohie), și 4 ani ca inspector bisericesc la Centrul Eparhial. Timp de zece ani a îndeplinit și ascultarea de director al Seminarului Teologic buzoian, când și-a dovedit cu prisosință calitățile de bun administrator, deodată cu cele de profesor de excepție. Cât despre ultimii 11 ani de viață, din momentul pensionării în anul 2009 și până la plecarea sa în veșnicie, în data de 3 octombrie 2020, părintele Cristișor i-a petrecut în tihnă și cu folos duhovnicesc, în mijlocul familiei și al credincioșilor pe care i-a format ca un bun și iscusit părinte spiritual, încât a putut simți și trăi bucuria roadelor”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Sursă text și foto: site-ul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei (CLICK AICI)

loading...

24 de comentarii la „Au lăcrimat preoți din 4 eparhii! Doi episcopi au oficiat prohodul!

  • Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească pe părintele Manea Cristisor !
    Deși Înalt Prea Sfințitul nostru Ciprian ne asigură că și-a însușit de la strălucitul său profesor de seminar promovarea valorilor evanghelice , mă întreb de unde și-a însușit îndemnul de a „da cu capul de bordură” și a-i caterisi pe preoții care nu i se supun întocmai.Expresia nu-mi aparține , citez doar din memoria auditivă , în urmă cu câțiva ani întreaga țară a putut urmări pe tv înregistrarea dată publicității de un „binevoitor” din preajma celui care păstorește Episcopia Buzăului și Vrancei.

    Răspunde
  • Am ajuns de râsul lumii, suntem încă în Evul Mediu. Cine mai crede in ce propovăduiesc ăștia.

    Răspunde
  • Este de-a dreptul șocant să vezi că, în ziua în care numărul de infectări cu Covid19 a bătut recordul absolut la nivel național, sutaniștii comit încă odată un act de frondă încălcând flagrant legile în vigoare, compromițând eforturile disperate a mii de medici, polițiști și militari… BOR a rămas prin excelență o organizație medievală ! Pofta de arginți, opulența, ignorarea legislației naționale, instigarea fățișă spre încălcarea măsurilor de limitare a contaminării cu Covid19 și, nu în ultimul rând, implicarea popimii BOR în campaniile electorale din ultimele decenii, justifică pe deplin scăderea nivelului de încredere din rândul populației.
    BOR nu este altceva decât o corporație orbită de cultul personalității, o organizație închistată și arogantă condusă de dinozauri bărboși deconectați de la nevoile societății pe care, teoretic, ar trebui să o slujească. Pentru că, surpriză sutaniștilor, biserica trebuie să fie în slujba comunității și nu invers !!! Chiar nu are nimeni nevoie de intermedierea voastră mârșavă în relația cu divinitatea !
    Stopați finanțarea BOR de la bugetul statului și redirecționați fondurile respective către sănătate și educație ! Spuneți un DA hotărât impozitării numeroaselor afaceri derulate de BOR !!!

    Răspunde
  • Thomas T.
    Dacă din capul tău ai zis, rău ai zis.
    Daca cineva te-a învățat, rău te-a învățat.
    Ești iertat!
    Mare este Dumnezeu nostru!

    Răspunde
  • Nu se sesizează nici un procuror sa le facă niște dosare acestor popi, nu va este ba rusine, lumea sta in case cu morcovul, alții își plang părinții răpuși de COVID19 și voi va bateți efectiv joc de toate legile. Să că fie rușine mincinoșilor. In secolul asta nu mai crede nimeni în poveștile voastre. Ați ținut prostimea sute de ani cu poveștile voastre, gata ba s-au dus, este clar, nu exista nimic din ce spuneți voi. Rușine, rușine, rușine!!!!

    Răspunde
  • @Axion: nu avem nevoie de iertarea nimanui. Avem nevoie doar de educatie si respect. Mergi la pupat de oase, ai tren spre Iasi de doua ori pe zi.

    Răspunde
  • @Axion: Stai linistit, comentariile celor de mai sus denota cinismul incredibil, manelizarea, bagatelizarea si târârea în noroi a oricăror valori pe care le (mai) are acest popor… Ce poti sa ceri celor care preferă să deschidă vreo emisiune obscură pe la TV, în loc să pună mâna pe o carte! Ce poti sa ceri unora pentru care un Eliade, un Stăniloae, un Cioran s.a.m.d, sunt doar niste nume fără rezonanță, rememorate, parcă, cu greu din amintiri. Vai noua, punem materialul mai presus de spiritual, faima si banul mai presus de profunzime! Vai noua, celor care regretăm timpurile unor Bratieni, unui Maniu, in timp ce scuipam pe jos coji de semințe! Vai noua pentru ca suntem formatori de noi generații pe care îi învățăm să pună pret pe noi valoare, pe scandal si pe exploatarea celor mai slabi decat ei!
    Cat despre cei care, nici intr-un moment de tristețe, nu au stiut/vrut să-l accepte pe cel din jur, ba mai mult, au improscat cu noroi, somn usor pe mai departe! Deoarece somnul națiunii naște monștri! Si ca să inchei: de regulă, atunci când un copil sare intr-o balta ca să îi improaste pe cei din jur, cel care se va murdări cel mai mult va fi tot el!

    Răspunde
  • „Educatia” fara credinta naste monstri…

    Răspunde
  • Părintele Cristişor Manea a lăsat în urma sa o mare valoare, pe fiul său,părintele Cristişor.Condoleanţe sincere familiei!

    Răspunde
  • Educatia e educatie. Religia e religie (parerile sunt impartite; eu merg mai mult pe stiinta: unii monteaza sistem de irigatie, altii se roaga la Dumnezeu sa ploua).
    Amin.

    Răspunde
  • Pt ” Axion” :
    Eu personal nu am nevoie de iertarea ta și chiar aș avea câteva sugestii referitor la ce să faci cu ea….
    Însă atât eu, cât și tu, un habotnic îndoctrinat și obtuz, avem nevoie de spitale cu condiții decente, de un sistem educațional performant și de un sistem de colectare a taxelor echitabil și echidistant ( inclusiv de la slăvită corporație BOR).
    ALELUIA !!!

    Răspunde
  • Deși eu am deschis discuția aici cu referire la statura moral-creștină a celui care păstorește Episcopia Buzăului și Vrancei , nu pot să nu constat agresivitatea de-a dreptul „totalitară” a unor comentatori de pe forum , în efortul de a-și afirma orientarea ateistă evidentă. Societatea democratică în care trăim presupune și libertatea religioasă . Este foarte ușor să cazi în extreme . Le-aș sugera celor care nu s-au informat încă , să afle care a fost modalitatea NKVD-ului lui Stalin de a „epura” noua societate sovietică de categoriile indezirabile (intelectuali , preoți , oponenți politici etc).N-a fost altceva decât arestare fără motiv , lipsa oricărei instanțe de judecată , urmate inexorabil de scena pistolului în ceafă , în serii de câte 3-4 , în beciurile special amenajate cu furtune cu apă pentru spălarea sângelui de pe pereți și pardoseală.
    O vorba înțeleaptă zice că „singurul lucru care se poate învăța din istorie este că , nimeni , niciodată , n-a învățat nimic din istorie”. Așadar , trebuie să avem libertatea de conștiință , de a avea sau nu o orientare religioasă , în același timp cu obligația democratică de a nu exclude sau discrimina alte orientări religioase sau ateiste. În același timp însă , în postura de ființe raționale și cu o adevărată formație moral-creștină , nu putem să nu luăm atitudine față de derapajele anumitor „slujitori ai Domnului”.Nu degeaba acestui popor i se atribuie proprietatea zicalei străvechi :”Să nu faci ce face popa , să faci ce zice popa !”

    Răspunde
  • E nevoie de spitale moderne pentru ce? Popii se pot duce la operatii la Viena linistiti.
    Irigatii pentru ce? Ne rugam la oase (unele probabil de catel) si importam de la spanioli, ce ne trebuie irigatii?

    Sincer, eu am cunoscut destui popi mai indeaproape, nu pot zice decat ca de marea parte mi-e scarba, iar de restul, mult mai putini, mi-e mila, ca au o gandire atat de redusa incat pot crede in povesti ridicole scrise de pastori de capre plictisiti prin desert acum cateva mii de ani, eventual si cu ceva iarba sau praf de ciuperci la bord.

    Publicul lor tinta sunt babele alea care pupa microfonul din instinct cand ies de la slujba si li se ia interviu si cocalarii. Nu am vazut pana acum cocalar marlan fara baza serioasa in biserica si fara 3-4 iconite si cruciulite atarnate de oglinda.

    Răspunde
  • Daca eu vreau sa il înmormântez pe bunicul in curte la el pot ?
    De ce nu ? Legile difera? Sau sunt doar pt prosti ?

    Răspunde
  • @Stan Patitul:

    Toarshu’ Leo, iti recunosc de la 1000 de km identitatea ascunsa. Incep sa-ti apreciez comentariile pro sau contra pe anumite subiecte, dar spuse pe un ton absolut civilizat.
    Bravo ! Incepi sa iti revii.

    Răspunde
  • Creștinismul – o superstiție perversă și exagerată.

    Răspunde
  • Daca veti citi istoria crestinismului, cum a aparut si cum a fost impus, vi se face pielea de gaina.
    Functioneaza si azi, dupa acelasi principiu dictatorial: cine nu este cu noi, este impotriva noastra.
    Trebuie doar sa vezi adeptii, la marile adunari ale pupatorilor de oase, ca sa-ti dai seama care este publicul lor tinta, care le-a mai ramas ::))

    Răspunde
  • Catalin, 99% din religii si ideologii sunt pe sistemul „cine nu e cu noi este impotriva noastra” (fara virgula pusa aiurea).
    Democratia e o sabie cu 2 taisuri. Chinezii, de exemplu, executa din fasa orice miscare religioasa, ideologica. O duc bine fara religii, secte, ong-uri. Nu zic sa facem chiar ca ei, sa-i bagam la duba, dar o impozitare si o supunere stricta la legi ar fi buna. Nu mai spun de retrocedarile halucinante care s-au facut. Cuza ne-a scos din mizerie si noi tindem sa ne ducem inapoi in intuneric.
    Biserica si religia au avut rol social, au adus coeziune nationala si au reusit sa puna umarul la mentinerea unui popor, a unei culturi, ca altfel poate eram islamisti acum (si nu mai aveati curaj sa va plangeti pe aici, ca va taiau mainile cu care ati scris).
    In ziua de azi, insa, am asteptari ca oamenii sa aiba alte mecanisme de functionare, sa poata mentine o cultura si societate fara religie. Din pacate, Occidentul ne-a demonstrat ca nu e posibil, toate tarile care au renuntat la religie au devenit bataia de joc a altor populatii, au ajuns in salbaticie, oamenii si-au pierdut demnitatea si au predat societatea barbarilor care i-au invadat, au ajuns sa se compare cu tarile centrafricane la criminalitate si numar de masini capcana.

    Răspunde
  • Username:
    Renuntarea la credinta si religie, nu este clar o optiune, la nivel macro, in orice societate. Dar si asta, tine tot de optiunea fiecaruia si ii respect pe toti.
    Nu respect in schimb orice crestin ortodox care spune ca esti pagan daca nu crezi in Dumnezeu, deja pune un stigmat pe tine ca si cand ai fii un paria…
    Asta este extremism ! Idem si pentru islamisti. Nu orice islamist este un islamist radical. Am cutreierat lumea in lung si in lat si pot spune ca islamistii „standard” sunt oameni pentru care am tot respectul !

    In rest sunt de acord cu ptdv, mai putin cel cu virgula…., mi se pare o rautate, sincer. O sa ma uit si eu la tine, dupa nimicuri de genul asta, o sa vezi ca nu esti perfect. Nimeni nu este.

    Răspunde
  • Catalin, de cand ma tot ameninti ca ma urmaresti…ca si cand „ai fii” un spion. Pui gresit problema, insa, nu trebuie sa se intample sa gresesc eu, ca asta e usor, trebuie sa iti dai tu seama cand o fac, iar asta nu mai e usor. Si cum adica nu esti de acord cu mine la faza cu virgula? Doar nu am inventat eu gramatica. Sa ne fereasca d-zeu…

    Islamistii, in medie, sunt mult mai habotnici si agresivi decat ortodocsii, au fost facute sondaje si studii pe tema asta. Cand nu erau interzise de dictatura multiculturala internationala, desigur. Adica, declara, in functie de tara/regiune, cam peste jumate din ei ca trebuie sa bagi ateii in puscarii, sa ii executi pe aia care fac blasfemie sau se convertesc de la islamism la alte religii.

    Problema e ca doar religiile abordate fundamentalist mentin o natie care nu are alt sistem de coeziune. Japonezii, de ex., au onoarea si rusinea. Alte popoare au nationalismul, dar care de obicei e impletit cu religia. Cei care nu au niciun fel de coeziune deschid usa spre abuzuri din toate directiile, pentru ca sistemele fundamentaliste din jur vad o oportunitate de a profita de slabiciune.

    Răspunde
  • Username, fii atent aici:

    De cite ori s-ati spun ca a gresi flagrant si des ie una, i-ar a gresi rar si pur intamplator e alta. Faptul ca tu ami urmaresti si atentionezi o VIRGULA inseamna ca nu stiii cum ie sa citesti un text plin de greseli, cum ie acesta pe care il citesti acum. Asta inseamna s-ati atentionezi un partener de discuti ca ieste anagramat, nu atunci cand i-ti sare in ochii o virgula ! A-i priceput acum ?!
    O s-ati analizez la singe greselile, inca odata i-ti repet: nimeni nu ieste perfect.

    Seara buna !

    Răspunde
  • E clar….tov Leo Tz, rebranduit, a renāscut din propria cenușă….
    Leșin de râs…. Face el eforturi colosale sã nu mai publice comentarii bolșevice dar, așa din când în când, chiar nu rezistă și tot mai arde câte o scatoalcă proletară în scăfârliile „burghejiei”…
    :)))
    Oare cât mai durează până la deja eternul „Iohannis ne de vină” ???
    :)))

    Răspunde
  • În atenția domnului Thomas T.

    Te chem sa vii lângă mine pentru a demara un proiect de construire de spital în orașul nostru. Sau în județul nostru.

    Ori pentru a reface un fost spital din județ (Mihăilești, Pogoanele etc.)

    Vino sa ne asociem sa facem spitale, pentru ca ducem lipsa, observ din ravasul tău.

    Vezi ca ei nu fac? Hai sa facem noi! Hai la munca! Vom bate pe la uși, vom merge prin biserici sa colectam bani.

    Îmi doresc ca un habotnic sa se asocieze cu un „Inchizitor” pentru a construi un spital.

    Astept acceptul tău scris, apoi ne vom da întâlnire.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.