Două filme sâmbătă și unul duminică. Happy Cinema Buzău. Intrarea liberă


Centenarul Filmului Românesc ajunge pe 6 și pe 7 octombrie la Buzău, la Happy Cinema, cu două producții românești ce vor putea fi discutate și vizionate împreună cu invitatul special, Irina-Margareta Nistor.

Programul Centenarului Filmului Românesc la Buzău:

  • 6 octombrie, de la ora 17.00: documentar Marea Unire: România, la 100 de ani
  • 6 octombrie, de la ora 19.00: O noapte furtunoasă, în regia lui Jean Georgescu;
  • 7 octombrie, de la ora 18.00: Occident, în regia lui Cristian Mungiu.

Documentarul Marea Unire: România, la 100 de ani şi expoziția fotografică România: Evoluție deschid evenimentele de la Buzău. De la ora 16.30, expoziția, care cuprinde momente importante din istoria României, va putea fi vizitată de public, iar de la ora 17.00, pe marele ecran, va fi proiectat documentarul AGERPRES, o lecție de istorie primită în an centenar.

Buzău: ZĂU că de-abia aștept să (re)ajung la BUZĂU, cu 2 filme care să aducă BUcurie și umor, 2 maeștri ai celei de-a 7 arte : Jean Georgescu și Cristian Mungiu, care au cucerit OCCIDENTul și cu O NOAPTE FURTUNOASĂ, 2 pelicule care vor supraviețui centenar, nu doar în an aniversar!”, spune Irina Margareta Nistor, care va comenta filmele împreună cu publicul buzoian în acest week-end.


 „Avem onoarea de a fi la Buzău gazdele Caravanei Centenarului Filmului Românesc, ce va poposi la la Happy Cinema în zilele de 6 și 7 octombrie 2018. Salut inițiativa Artis de a aduce în prim-plan filmul românesc în anul Centenarului Marii Uniri. Este o ocazie deosebită de ne aduce aminte de realizările cinematografiei românești și de a ne cinsti marii regizori, actori și scenariști. Ce poate fi mai frumos în acest an de Centenar decât de a promova în 100 de oraşe din România, 100 de filme româneşti prin care să ne reamintim istoria, cultura și arta poporului nostru. Invit buzoienii să vină la film” – C-tin Toma, primar Buzău

DESPRE FILME

O noapte furtunoasă (1943)

Regizor: Jean Georgescu, Durată: 67 minute, Gen: Comedie

Distribuție: Ștefan Iordănescu-Bruno, Alexandru Giugaru, Radu Beligan, George Demetru, Jean Moscopol, Florica Demion, Maria Maximilian, Cornelia Teodosiu.

Realizarea acestui film poate fi catalogată ca un miracol, deoarece în vreme de război Oficiul Național al Cinematografiei producea numai jurnale documentare şi filme de propagandă. Scenaristul-regizor Jean Georgescu a reconstituit cu exactitate documentară atmosfera Bucureştiului din cea de-a doua parte a secolului al XIX-lea, făcând apel la specialişti care au recreat decorurile şi costumele caracteristice acelor vremuri. Au fost scenarizate toate evenimentele descrise în piesa de teatru, inclusiv cele la care se face doar referire. Interpretările sunt impecabile de la primul şi până la ultimul actor, devenind un reper de neegalat pentru toţi cei care au interpretat ulterior acele roluri pe scenele teatrelor din România. Un film obligatoriu de văzut pentru un cinefil român, în ciuda imaginii uşor deteriorate de trecerea timpului.

Occident (2002)

Regizor: Cristian Mungiu, Durata: 105 minute, Genul: Comedie

Distribuția: Tania Popa, Alexandru Papadopol, Coca Bloos, Dorel Vişan, Ioan Gyuri Pascu, Tora Vasilescu, Gabriel Spahiu, Doru Ana, Anca Androne.

Occident, filmul de debut în lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, împletește trei istorii diferite care se petrec în aceeași perioadă de timp. Prima povestire îi are în centru pe Luci și Sorina, soția sa – un cuplu cu probleme relaționale din cauza situației financiare și a sentimentelor de nesiguranță. A doua povestire o are în centru pe Mihaela, o fată naivă și romantică, părăsită în ziua nunții. Tatăl Mihaelei apare ca personaj central în ultima povestire. De profesie polițist, dorința lui este să iasă la pensie, să-și vadă fata măritată și să se întoarcă la viața lui de la țară. Avem un fir simplu care dezvăluie trăiri complexe.

 DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT LA Buzău

Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentelor, documentarul dedicat Centenarului României, Marea Unire: România la 100 de ani. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.