Două greșeli comise de DSP Buzău. Vezi AICI erorile

De bulibășeala de aseară cu închiderea școlilor din orașul Buzău plus alte 15 comune din județ se face vinovată DSP Buzău.

Două sunt greșelile comise de DSP Buzău – cauzate de faptul că angajații de acolo nici măcar n-au citit (!) ordinul comun al miniștrilor educației și sănătății care reglementează închiderea școlilor.

Greșeala 1

Nu DSP propune închiderea școlilor, liceelor și grădinițelor. Propunerea aparține exclusiv Consiliilor de Administrație din unitățile de învățământ. În concluzie, DSP Buzău și-a depășit atribuțiile. „Broasca” a fost înghițită și de CJSU (Comitetul Județean pt. Situații de Urgență). Niciunul din membrii CJSU n-a citit ordinul și n-a sesizat că propunerea nu vine de la școli (1) și (2) că propunerile nu trebuie luate la grămadă, otova, ci pentru fiecare școală în parte.

Greșeala 2

Decizia închiderii unei școli/liceu/grădiniță nu trebuie luată pe criterii subiective. Ordinul oferă cadrul (matematic) în care se poate adopta o astfel de decizie. Când cursurile sunt suspendate la jumătate din clase!

În concluzie, DSP Buzău s-a băgat din nou ca musca-n lapte, propunând închiderea de școli, deși nu se îndeplinește criteriul ca jumătate din clase să aibă cursurile suspendate.

Și ar mai fi un aspect. DSP ar trebui să fie în această speță (a închiderii școlilor) un arbitru și nu un instigator. Școala e importantă, prezența elevilor la școală în mod fizic are importanța ei pentru societate (și nu surogatul numit on-line, care mai mult nu se face, ba nu merge laptopul școlii, ba nu e internet etc). Gata, s-a renunțat la motto-ul „Școlile se închid ultimele” ?

DSP Buzău a mai luat anul trecut o măsură controversată, când a carantinat cartierul Poștă (și nu a mai lăsat oamenii să meargă nici la serviciu). S-a dovedit ulterior că decizia a fost una exagerată

Pe de altă parte, celor de la DSP Buzău, li se poate găsi un alibi. Stresul provocat de creșterea numărului de teste pozitive în județ și de presiunea pe care o pun cei din spitalul județean, unde nu s-ar mai găsi resurse pentru tratarea celor cu simptome Covid. Într-o declarație la un post tv local, managerul spitalului județean a cerut închiderea imediată a școlilor în încercarea, disperată, de a opri transmiterea virusului.

loading...

10 comentarii la „Două greșeli comise de DSP Buzău. Vezi AICI erorile

  • Marea doamnă Scântei, are o singură variantă, demisia! Așa i când ai impresia că poți gestiona o pandemie așa cum gestionezi bacteriile din prăjituri, ciorbe și alte alimente…Că doar asta făceau până mai de curând DSP urile… A cam scos talentul din ele Pandemia asta! Vai de orașul asta dacă ăștia sunt oamenii care gestionează sănătatea publică a locuitorilor lui! Oare tot în subordinea dlui Neagu este și această doamnă? A, el a numit o în funcție, scuze dl Neagu, este o profesionistă desăvârșită! Ar trebui să știe acești specialiști de provincie că nu este suficient ce înveți în facultate, mai este nevoie și de perfecționare pe parcursul carierei profesionale! Dar cine să mai deschidă cărțile….

    Răspunde
  • Total incorect! Dezinformare marca Tereacă. Citiți vă rog Hotărârea referitoare la suspendarea cursurilor și veți descoperi, în fundamentarea acesteia acte normative clare și concrete cu putere juridică superioară unui ordin comun de ministru. De altfel, ordinul de ministru la care faceți referire nici nu este inserat în fundamentarea hotărârii. Criterii au fost altele care țin mai de grabă de cadrul general de gestionare a pandemiei cu referire directă la necesitatea scăderii urgente a relaționării sociale directe, aspecte care se regăsesc, repet, inserate în legislația de bază, superioară ca valoare juridică unui ordin de ministru. Asta nu scuză bâlbâiala cretină a oficialităților dar, ăsta-i tributul plătit pentru girarea unor diletanți în locul profesioniștilor.

    Răspunde
    • Pt dnul Gavrilă. Păi și dacă s-au folosit acte normative superioare unui ordin de ministru de ce nu s-a aplicat hotărârea ?

      Răspunde
  • Cea mai performantă DSP din țară! A scăzut numărul de cazuri cu 300 într-o singură zi! Așa se face! De mâine trece județul pe minus și furnizează asistență restului lumii. Să fie bine, să nu fie rău la statistică și să se sperie oamenii.
    Zona crepusculară Buzău.

    Răspunde
  • 600 de morți azi. Dacă o tine tot așa se ajunge la o mie pe zi. Vaccin nu, carantina nu, spitale nu, școlile închise nu. In democrație poate vorbi oricine dar deschid gura doar cei pricepuți. La noi vorbește cine tipa mai tare iar poporul îl ia de competent.

    Răspunde
  • CJSU este forul județean care poate stabili, în condiții de situație de urgență/alertă orice este necesar pentru gestionarea situației respective. Prin urmare, acea hotărâre dată, cu suspendarea cursurilor cu prezență fizică, ar fi trebuit să rămână în vigoare numai că ISJ (ce diletant jalnic !!!!) a avertizat Prefectura că, lipsește din fundamentarea hotărârii, ordinul comun de ministru care reglementează intrarea în on line și urgent trebuie revocată că, atenție – NU ESTE LEGALĂ. În paralel au mai și sunat pe la Minister să anunțe ”ilegalitatea” de la Buzău, iar de pe acolo s-a găsit un neica nimeni să sune la Prefectură cu solicitarea ”rezolvați cazul”. Urmarea; – la prefectură, alți diletanți, în loc să citească legislația de bază atât în gestionarea pandemiei cât și în ceea ce privește atribuțiile și responsabilitățile CJSU sau grăbit să-și toarne cenușă în cap și să revoce (abia de data asta ilegal) prima hotărâre. Mai simplu – CJSU este marele boss care stabilește ce și cum în condiții de criză, într-un județ, într-un municipiu cu așa o catastrofă în derulare trebuie să se i-a măsuri și au luat inițial, mor oamenii pe capete iar spitalele sunt sufocate și niște idioți vor să aștepte (ilegal) punerea în aplicare a unui ordin de ministru, fără putere de lege. Niciodată, nici unde nu poți lăsa la îndemâna unui director de școală care nu solicită trecerea în on line pentru că; fie nu are tablete, fie are profesori care habar nu au de on lin și nu au nici calculatoare sau fie nu au semnal pentru un net de calitate, etc. care sunt și ghidinați politic și cer/solicită ceea ce le este solicitat să ceară (cred că înțelegeți până și dvs.), nu-i poți lăsa pe ăștia să hotărască soarta sanitară a copiilor care dincolo de faptul că au început să umple și aceștia spitalele, că fac forme grave și chiar mortale sunt și principalii vectori către comunitate acum, în condițiile de rată de incidență extrem de mare. Eiiiii! De aceia există legislație superioară, de aceia există CJSU, ca acolo, în zona în care este responsabil să stabilească cele mai urgente și bune măsuri, folosind legea, dincolo de mintea unui ministru demis sau interesul unui directoraș de școală a ISJ-ului sau altor nimici din genul ăsta. În pandemie DSP-ul este sfânt iar CJSU – Dumnezeu pentru aria teritorială în care activează, nu dau 2 lei pe ordine de ministru și păreri personale, bine înțeles însă, sub rezerva de a fi conduse de profesioniști. Știu că vă este greu, dar decât să stați în gâlceavă cu mine, puneți mâna și citiți personal, nu doare.

    Răspunde
  • @ Gavrilă George.
    Mă înclin. Mulțumesc pentru explicații. Domnul ministru al educației a practicat aceeași schemă la București și a mers ușor la fel ca la Buzău. Atunci a uitat de ce era prag de 6 la mie pus și cu acordul lui. El 1 restul 0. In loc să-și învețe oamenii să lucreze pe un calculator, le-a lăsat vacanța tihnită iar acum îi încuie în clase. Management maro. Acum directorii pot avea și morți pe holul școlii că nu cer trecerea în on-line. Rușinos pentru el, pentru șeful ISJ, prefectură, DSP, și pentru toți care nu înțeleg că au vieți pe conștiință doar pentru că nu sunt obligați să participe la înmormântări.

    Răspunde
  • Doamne-ferește, dar în curând vor fi duși copii la cimitire. Dacă nu iau atitudine cei de la DSP – zicem ca nu isi fac treaba, dacă iau poziție – își depășesc atribuțiile. Pentru ca un ministru încăpățânat tine morțiș de o poziție subiectivă de a tine școlile deschise cu orice preț. Luati-va copii acasa! Ii protejați si de viruși, si de deciziile unor politicieni.

    Răspunde
  • Mai e mult pana departe, pana cand cei din fruntea institutiilor vor gandi si actiona pentru binele cetatenilor. Nu sunt fan Scantei, nicicum, dar recomandarea ei era argumentata. Unde sa mai duci atatia bolnavi de de toate? Doua-trei saptamani pana trece varful asta nu era mare bai, ca si asa sunt destui elevi acasa, cand colegii ceilalti sunt in clasa. Masurile de igiena din scoli inca lasa de dorit. Sau deja avem apa calda, sapun, dezinfectant si personal suficient peste tot? Dar directorii de scoli sunt in plin concurs. Nu isi asuma niciunul acum altfel decat dicteaza ministrul sau seful inspectoratului.

    Răspunde
    • În realitate, de s-ar închide școlile n-ar fi 2 săptămâni, ci 5-6-7-8, adică până la vacanța de iarnă. Apoi se mută începerea semestrului doi în martie, în aprilie se mai ia o vacanță forțată toată luna că e oricum Paștele…uite așa se duce naibii și anul ăsta școlar. Al treilea la rând! Și pe urmă ne întrebăm de ce noile generații nu sunt ceea ce ar trebui să fie.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.