Dr. Streinu Cercel propune „un stop-joc la nivelul întregii economii”

Documentul scăpat azi în presă (prin care autoritățile studiază posibilitatea limitării ieșirii cetățenilor din casă) nu reprezintă o surpriză.

Cu două zile în urmă dr. Streinu Cercel – autoritatea nr. 1 din România în privința bolilor infecțioase – a susținut această variantă la Antena 3.

„Consider că cea mai bună metodă de a opri sau de a diminua răspândirea coronavirusului este „un stop joc”. Adică o oprire a întregii economii. Toată lumea să stea acasă între 6 și 10 săptămâni”

Măsura se aplică deja în Italia, unde cetățenii au dreptul de a merge – la anumite ore – doar către magazinele alimentare (supermarket) și farmacii.

Streinu-Cercel mai susține că „vârful” epidemiei va fi după Paște, când românii se vor reuni în familii pentru petrecerea sărbătorii. Medicul se teme că la masa de paște adulții și copiii le vor plasa virusul adulților.

Scenariul horror

Medicul Adrian Streinu Cercel a admis că unul dintre scenariile luate în calcul este acela că în următorul an 80% din populația de 19 milioane de locuitori a României va fi infectată cu coronavirus. Asta ar putea însemna 300 de mii de morți, dacă se aplică o mortalitate de 2%.

Imagine din Italia, pacienți la terapie intensivă, întorși pe burtă pentru a-i ajuta la respirație

Despre varianta propusă de dr. Streinu Cercel a vorbit aseară, tot la Antena 3, și Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: 

„Afirmația prof. Streinu-Cercel este binevenită. Dânsul s-a referit la o situație ideală, când a afirmat că ar trebui să stăm acasă toți 10 săptămâni. Foarte greu de aplicat în practică, dar recomandarea a început cu 6 săptămâni, ar fi mai bine 8 și ideal 10”.

În acest caz ar rămâne să mai fie activitate în spitale, ambulanță, poliție, ISU, jandarmerie, armată, magazine și aprovizionare cu marfă, utilități (apă, canal, gaze, salubritate, electricitate, căldură, tv, internet) și mass-media.

RISCURI: Varianta stop-joc prezintă riscuri mari pentru economie și statul român în general. Economia poate să fie îngenuncheată cu consecințe încă și mai mari decât propagarea coronavirus. Mai mult, există riscul ca după cele 10 săptămâni, coronavirus să înceapă din nou să infecteze populația. Situație catastrofală: economia va fi fost îngenuncheată DEGEABA!

De aceea, decizia „stop-joc” pe care o propun autoritățile sanitare trebuie trecută prin filtrul conducerii statului român (președinte, guvern, parlament).

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

4 comentarii la „Dr. Streinu Cercel propune „un stop-joc la nivelul întregii economii”

  • chiar si 2 saptamani ar bloca iremediabil economia . Plati, incasari, productie, contracte etc. Nu realizati. In perioada sunt scadente datorii ( unele externe) instrumente plata, marfuri perisabile se strica…
    Efectele economice vor afecta mult mai mult decat cele ale gripei… sper sa nu vedem asta…

  • Imposibil!
    Ideea este utopica, pentru ca un asemenea “stop joc”, pentru a fi eficient, ar trebui sa fie aplicat macar la nivelul intregii comunitati europene, iar transporturile de orice fel blocate total. Chiar in conditiile astea, cine ii va putea convinge pe indisciplinati sa stea atatea zile in casa? Avem exemplul Italiei, tara considerata mai civilizata, unde oamenii nu stau nici acum in case. Iar la noi… cine ar putea bloca comunitatile traditional nedisciplinate, chiar infractionale, sa iasa din case?

  • Chiar daca la unii virusul a ajuns mai tarziu ca la noi, ei deja au ales izolarea.Noi ne cacaim si asteptam sa vedem ce zic “bisnitari” astia de oameni de afaceri/patroni .Hai sa ne uitam ce au facut alti sa scape ca nu suntem noi mai breji.Cine a pus pe primul plan omenirea/omul(china) a castigat cine a pus afacerile pierde(italia)

  • Asta-i ca in bancul acela cu: ,,Pauza s-a terminat, capul la fund”. Tot in mateialul acela ne aflam si noi ca si intreaga Europa……[Leo]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.