Dramă în Zona Industrială a Buzăului. Fabrică de renume, aflată într-o situație dificilă

Până de curând era una din fabricile „comuniste” din Zona Industrială a Buzăului, care se adaptase bine economiei de piață.

Uzina avea șase-șapte sute de angajați, făcea 90% export, lucra cu mari firme internaționale.

În ultimii ani, se reușiseră și câteva achiziții importante de retehnologizare cu fonduri europene.

Vorbim despre cunoscuta uzină Rotec, F.U.M (Fabrica de Utilaj Metalurgic) înainte de 1989.

Din păcate, în loc ca uzina să-și crească numărul de angajați și cifra de afaceri, informațiile venite în ultimele luni sunt negative.

Ca la un semn, firma a început să primească din ce în ce mai puțin comenzi, iar managementul a fost nevoit să disponibilizeze personal.

Lăcătuși, sudori, tehnologi, ingineri etc. au fost trimiși în șomaj. O dramă pentru mulți dintre ei care mai aveau doar câțiva ani până la pensie.

Cea mai afectată este secția montaj, care de la câteva sute de angajați, a mai rămas doar cu treizeci.

Iar dacă nu mai merge Secția Montaj, a fost lovită crâncen și Secția Prelucrări și celelalte mai mici în efect de domino.

Singura parte din Rotec care merge bine este secția Forjă, care chiar s-a dezvoltat în ultimii ani.

La nivel neoficial, motivul căderii abrupte a Rotecului e cel că fabrica buzoiană, retehnologizată și cu personal calificat, a deranjat concurența din vestul Europei.

De aceea, ca la un semn, comenzile s-au împuținat, iar uzina se află acum în cel mai greu moment de la înființare.

Greul cade acum pe patronul Nicu Dinu, care trebuie să inventeze soluții de relansare.

Citește și articolul: În picioare și înghesuiți! „Mi-e milă de acești oameni”. Iată de pe ce traseu sunt ultimele imagini trimise de cititorii buzoienii.ro

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

3 comentarii la „Dramă în Zona Industrială a Buzăului. Fabrică de renume, aflată într-o situație dificilă

 • „Tu te lauzi că Apusul înainte ţi s-a pus?…
  Ce-i mâna pe ei în luptă, ce-au voit acel Apus?
  Laurii voiau să-i smulgă de pe funtea ta de fier,
  A credinţei biruinţă căta orice cavaler.”
  M. Eminescu – Scrisoarea III

  Răspunde
 • eheee si au facut o cu mana angajatilor..asa pica toate afacerile bune, e plin de jigodii ordinare si de sabotori..FRICA NASTE MONSTRI, DE ASTA A PICAT ROTECU..! branzica, mana in mana cu co(s)tel /Montaj 2 (2015/2016) ..am lucrat acolo acu vreo sapte ani pe sectia Montaj 2..pacat de omul ala ca a vrut sa faca ceva pentru oras..ce fabrica frumoasa, ce cazareeee ! totul nou nout si curat…dar daca jigodiile l-au sabotat, s a ales prafu de afacerea omului…Astia doi ar trebui sa fie interzisi in RO sunt un pericol pentru afacerile oamenilor..Cand voiam sa vorbesc cu dl Dinu, sarea repede Co(s)tel inaintea mea si se baga in seama cu omu ca sa nu stie ce golanii faceau..Mi-am amintit si de boracu ala de la CTC..Vai de steaua lui in ce hal verifica comanda aia, numai in bataie de joc ! Mai stiti cand nu-mi dadeati voie sa discut cu seful de proiect din DE, jigodiilor analfabete..?! Va era frica de neamt, ca de dracu..?! mai stiti ce faceati..?!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.