E așa greu să admiți că ai greșit și să-ți ceri scuze ?

Cu toții greșim, nimeni nu-i perfect.

Ce nu înțeleg e situația în care ți se explică că ai greșit, dar tu nu-ți ceri scuze și, mai mult, persiști în a răspândi în spațiul public niște minciuni.

E cazul consilierului USR Buzău Irinel Cârstea, care a aruncat pe facebook „bomba” că Primăria Buzău se împrumută zeci și sute de milioane de euro.

În fapt, Primăria Buzău nu se împrumută prin PNRR niciun leu. Pentru Primăria Buzău fondurile sunt 100% nerambursabile. Dacă banii europeni vor fi returnați sau nu e mai departe treaba Guvernului României și deloc a Primăriei Buzău.

Cele 115 milioane de euro la care făcea referire consilierul USR vor fi folosiți pentru reabilitarea a 40 de blocuri mari din oraș. 30 se vor reabilita total, adică inclusiv structural, iar 10 doar energetic

Deși i s-a explicat că scriitura de pe facebook nu-i adevărată, consilierul local USR n-a modificat postarea, iar de scuze (față de buzoienii care l-au crezut și, probabil, s-au îngrijorat) nici nu poate fi vorba.

Afirmația că Primăria Buzău se împrumută 115 milioane de euro pică și la testul de logică. Orașele nu sunt lăsate prin lege să se împrumute cu mai mult de 30% din buget.

Câteva mii de buzoieni din aceste 40 de blocuri mari vor beneficia de reparații (fără să contribuie deloc!), iar orașul va câștiga la capitolul estetică.

Faptul că buzoienii și orașul primesc bani gratis a ajuns să fie, iată, criticabil și nu lăudabil de către opoziție.

INFO. Un cunoscut din USR Buzău m-a rugat să fac o mică rectificare. Irinel Cârstea e trecut, de fapt, la PNL Buzău. Dar că nu vrea să-și scrie hârtia de demisie din USR pentru a-și păstra postul de consilier.

Citește și:

loading...

11 comentarii la „E așa greu să admiți că ai greșit și să-ți ceri scuze ?

 • Concas cand isi respectă obligatiile față propietarii de acele blocuri construite cu vicii de construcție in ani comunizmului. Acum unele sunt prinste in acel proiect de restaurare total. Băi ce țară șmecheri fac milioane de euro si fraieri plătești. Rog sa fie publicat acest comentariu. Dl jurnalist.

  Răspunde
 • Tereacă, Guvernul, dacă este să plătească, de unde plătește? Nu tot din banii noștri? Are cumva altă sursă? Nu!
  Ce gândire ai…

  Răspunde
  • Formularea a fost ca se împrumută Primăria Buzău. Deci, e o mare diferență.

   Răspunde
 • Dl Tereacă, faptul că nu publici si comentariile care nu convin administrației publice te face o unealta obscură fara nici-o valoare. Decât t una materiala ptr tine.

  Răspunde
  • E un lucru de bun simț ca acele comentarii care conțin insulte, calomnii și lucruri neadevărate sau care nu pot fi probate să fie cenzurate.

   Răspunde
 • Tot imprumut se cheama, ce conteaza ca scriptic cel ce va plati ratele va fi institutia centrala?
  Are cineva impresia ca daca va plati ratele Guvernul de la centru inseamna ca nu va lua bani de la buzoieni?
  Are cineva impresia ca vine Ciuca sau cine o veni dupa el la conducere cu valize de bani de la ei de acasa sa plateasca datoriile publice facute de primariile din tara? Sau credeti ca se vor mari taxele, impozitele, amenzile ca sa ia banii cu japca de la cetateni sa plateasca tributul mai departe?

  Totusi vorbim de niste sume halucinante care vor fi folosite strict pentru a cosmetiza proprietati private din bani publici. Cu banii aia se puteau face lucruri concrete si utile publicului, nu doar la o mana de proprietari care isi vor spori averea peste noapte din bani publici.

  Răspunde
 • Proiectele eligibile finanțate prin PNRR sunt 100% nerambursabile.
  Cu excepția TVA-ul, care este suportat de la bugetul de stat sau de către coordonatorul de reforme și/sau investiții, plus orice altă cheltuială neeligibilă apărută ulterior aprobării proiectului. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect corespunde unui cost unitar per componentă (bloc de locuințe) pentru lucrările de renovare moderată de 200 Euro/m2 (arie desfășurată), fără TVA. Dacă lucrarea e mai amplă, atunci punem cu toții bani, să iasă treaba giugiuc.
  Astfel, consilierul probabil a citit bugetul de venituri și cheltuieli pe 2023 al orașului, unde fix acolo zice, la partea de venituri, cap. IV – subvenții:
  – alocări de sume din PNNR aferente asistenței financiare NERAM;BURSABILE – 2.196 mii lei, din care tva 350 mii lei și restul fonduri nerambursabile;
  – alocări de sume din PNNR aferente componentei împrumuturi – 192.864 mii lei, din care tva 30.791 lei și fonduri RAMBURSABILE 162.073 mii lei.

  Nașpa moment!

  Răspunde
 • Deci nu vreți investiții in Buzau ca le plătiți înapoi. Așa ca o sa fie făcute in alte orașe si tot o sa le plătiți ca doar de la guvern vin banii.
  Voi citiți ce scrieți? Sau vreți sa scrieți altceva dar autocorectul joaca feste?
  Ca doar intr-un coșmar pot sa concep ca locuiesc lângă astfel de oameni.

  Răspunde
 • Suntem sătui, și destul de convinși, că tot ce trece prin USR, este pură minciună și ipocrizie.

  Răspunde
 • Auras ,tu ca jurnalist integru si impartial ,verifica pe site-ul ANRSC si comunica( printr un articol)buzoienilor/consilierilor locali, cine plateste cel mai mare tarif la apa/canal din tara….hai ca se poate, curaj ! Vezi ca pisica nu i acasa….

  Răspunde
  • Crezi că așa de florile mărului a fost numit șăf suprem la ANRSC tocmai Ionel al nostru? Tarifele piperate de la Buzău au o logică, să facă pârtie pentru francezii care practică momentan tarife rezonabile. M-aș bucura să mă înșel!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.