E oficial, avem un nou cartier în Buzău

E cel mai nou cartier al orașului Buzău.

E vorba de suprafața cuprinsă între Parcul Tineretului, Broșteni, Dorobanți 2 și râul Buzău (vezi foto mai jos).

Consilierii locali au aprobat joi Planul Urbanistic Zonal pentru 28,5 hectare din Tarlaua 33”

Dar, noul cartier nu se poate numi „Tarlaua 33”, astfel că municipalitatea e în căutarea unui nume.

Pe facebook circulă deja câteva variante. „Tineretului” (dată fiind proximitatea parcului Tineretului), „Broșteni II” (similar cartierului Dorobanți II) și „Iazul Morilor”. Ultima variantă pare cea mai nimerită, pe acolo trece canalul folosit în trecut pentru udarea grădinilor sârbilor.

Așa va arăta viitorul cartier. Proiect tramă stradală
Primar C-tin Toma: „Aici se va face în anii următori un cartier frumos, în care vor locui între 8 și 10 mii de buzoieni. Noi, Primăria Buzău, vom investi aici între 8 și 14,5 mil. € pentru a face străzi asfaltate, a trage rețea de apă, canal, gaze, electricitate etc. De luni, cei care au teren aici și vor să-și construiască o casă pot depune cereri pentru certificate de urbanism”

Citește și:

loading...

13 comentarii la „E oficial, avem un nou cartier în Buzău

 • Sa-i spuna SFANTUL SAVA. Este langa apa Buzaului si in apropierea monumentului ridicat saptamana trecuta in cinstea sfantului. Traim momente istorice pentru Buzau. Merita un cartier cu numele lui.

 • Tomitza

 • @Radu, folosește alt nickname.
  Cred că Iazul Morilor este cel mai potrivit nume pentru noul cartier.

 • BROŞTENI 2 (sau BROŞTENII NOI) ar suna cea mai potrivită denumire pentru că numai aşa poate fi identificat cel mai uşor de toată lumea, atât de buzoienii din oraş, cât şi de cei din judeţ.
  SĂ-I SPUI ,,IAZUL MORILOR” NU MERGE (chiar dacă pt. unii aşa sună mai frumos şi chiar dacă în trecut pe acolo trecea canalul ce iriga grădinile bulgarilor – pt. că ei erau bulgari, nu sârbi !!) deoarece se creează confuzie cu ceea ce e pe cale să inaugureze Toma acum: minunăţia de pe Frăsinet !!
  Imaginaţi-vă deci ce confuzie s-ar face de fiecare dată dacă rudele sau prietenii l-ar suna pe buzoian să îl întrebe unde e, iar acesta le-ar răspunde grăbit ,,Sunt în Iazul Morilor” (iar el ar fi căutat în cafeneaua de pe Frăsinet, când de fapt el se află în noul cartier cu acelaşi nume, la fel şi viceversa situaţiei) !!

  Nu mai vorbesc în cazul unui apel URGENT la 112, că eşti nevoit să dai explicaţii în plus dispecerului la care din cele două ,,Iazul Morilor” te afli, iar aceste secunde în plus, după cum ştim, FAC DIFERENŢA DINTRE VIAŢĂ ŞI MOARTE !! Mai ales dacă dispecerul înţelege greşit !!

  Deci MARE ATENŢIE domnilor (din administraţie) ce veţi avea ultimul cuvânt de spus în alegerea denumirii !!

 • Vă mulțumesc, interesant comentariul dvs. cu posibilitatea de confuzie. Mai avem și strada Iazul Morilor în Broșteni.

 • Propun Ținteștii Noi. Pentru a celebra unirea cu Țintești.

 • Şi eu vă mulţumesc că alegeţi să publicaţi în articolele dvs. astfel de chestiuni care stârnesc interesul şi preocuparea buzoienilor !!
  Şi chiar dacă nu toate comentariile cititorilor sunt demne de a fi luate în seamă, unele din ele fiind de-a dreptul neserioase sau lipsite de logică, sper totuşi ca ele să fie scanate şi de ochii decidenţilor noştri locali, în frunte cu primarul Toma… Ca un canal în plus de informare pentru dumnealui, pe lângă Buzău City Report (plăcându-mi să cred în continuare că avem un Primar cât mai INTERESAT şi de păsul buzoianului)…

 • Foarte pertinentă intervenția ” ițelor alegerii unei denumiri ” – logică, de bun simț și corectă. Sper ca autoritățile să țină cont de ea. P.S. – Propun și eu două variante : 1. Cartier ” Sârbi ” – ținând cont de renumele istorico-geografic al locului sau 2. Cartier ” Riverana ” – având în vedere imediata vecinătate a râului Buzău . In ambele cazuri, confuziile ar fi minime spre zero … Mulțumesc!

 • Vă multumesc, domnule Cuza Vodă, pentru propuneri.

 • Este clar cartierul trebuie sa se numească ,,Toma și ai lui,, sau mai curând ,,A lu Toma 1,, pentru că sigur urmează încă vreo 23 în vecinătatea citadelei Pogonele.Sau poate ,,Unicul Toma ,, !Voi reveni

  Alcu șapte ani înainte de inaugurare….

 • @Cuza VODA, e f. bine că încerci şi matale să vii cu propuneri, însă (nu din egoismul păstrării propunerilor mele !! ) nici acestea nu sunt pe deplin potrivite !!… Explic pe scurt şi de ce:
  1) ,,Sârbi”, după cum am sugerat anterior, e o idee prost însuşită de publicul buzoian !! Nu a trăit nicicând picior de sârb la Buzău (poate doar a trecut, ca turist, ca multe alte naţii)… Cei pe care buzoienii îi numesc greşit ,,sârbi” erau de fapt BULGARI (unul din bunicii mei a copilărit aproape de acea zonă şi mi-a povestit adesea, fiind sigur 100% pe ce spune)… Dar cum bulgara sună relativ asemănător cu sârba, s-a dus zvonul peste tot că acolo erau ,,sârbi”… Zvonul a apucat să se înrădăcineze în mentalul colectiv buzoian şi de-atunci toată buzoienimea (mai ales generaţiile născute după perioada aia) îi numeşte ,,sârbi”… Numai că, repet, ei nu erau sârbi, ERAU BULGARI.
  Prin urmare, să dăm denumirea de ,,Sârbi” noului cartier înseamnă să-i lipim acestuia O MARE ABERAŢIE !! UN NEADEVĂR !!
  Nu mai vorbesc că sârbii, ca popor vecin, nu ne văd cu ochi buni (în dec. 1989, dacă mai ţinea mult LOVITURA DE STAT kaghebisto-iliesciană şi se transforma în RĂZBOI CIVIL, ei erau primii care tăbărau cu dinţii pe noi, dornici să ne înfulece Banatul – unde chiar sunt sârbi mulţi dealtfel !!)… Prin urmare, noi de ce i-am onora pe ei, aici la Buzău, cu o denumire omonimă ??
  2) Nici ,,Riverana” nu merge !! Rezonanţă parcă mai mult hispanică, străină, nu sună nimic românesc în ea şi mai ales nimic care să te ducă cu gândul la Buzău !! Sună mai degrabă a marcă de bicicletă ori motocross ori ATV (ce preferi din acestea trei) decât a cartier definitoriu pt. munca şi buna reputaţie a primarului Toma !!
  Deci denumirea trebuie f. bine gândită înainte de a fi dată !!

 • Numele Nasului TOMA !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.