E vorba de jumătate din oraș. La ce visează primarul din Nehoiu

O familie de americani cu pretenții nobiliare deține acum ceea ce a mai rămas din uzina de prelucrare a lemnului de la Nehoiu.

Capul familiei – Dyer III Irvin Ray – e cel care a cumpărat în 2011 fosta fabrică de la celebrul Omar Hayssam. Localnicii l-au văzut de câteva ori la față, știu că e american și că e cam ciudat pentru că nu-și dă mănușile jos de la mâini nici când dă noroc cu oamenii.

S-a încercat în urmă cu câțiva ani repornirea activității  prin producția de peleți, dar un incendiu a ars instalația și a făcut-o nefuncțională.

Acum la societatea la care înainte de ’89 au activat și șapte mii de oameni mai lucrează doar câțiva, iar firma (AGI Capital) a în insolvență după ce firma de asigurări a refuzat să achite daunele produse de foc utilajului.

Fabrica e cât jumătate din oraș

În afara construcțiilor, cel mai important activ al firmei e reprezentat de teren.

Și nu e deloc puțin, căci așa cum se poate vedea dintr-o imagine din satelit, suprafața fabricii e cam cât jumătate din cea a orașului.

Primarul Nehoiului, Ionuț Milea, urmărește și el – interesat – desfășurarea procesului de insolvență.

„Durează de câțiva ani, cine știe când se va termina. Falimentul l-a cerut în primul rând fiscul, dar datorii sunt și către noi, Primăria Nehoiu. O idee de-a mea, fiind vorba de o suprafață atât de mare, e de a se înființa aici un parc industrial. Asta dacă se va decide falimentul. Dacă noi, cei de la Primărie, am putea dispune vreodată de acest teren, l-am da gratuit în folosință unor firme interesate de a face producție. Un avantaj ar fi și că prin curtea fabricii trece calea ferată, deci transportul mărfii s-ar face facil. La Nehoiu și în împrejurimi s-ar găsi și forță de muncă, deci înființarea unui parc industrial ar fi varianta ideală”.

Fabrica de cherestea de la Nehoiu a fost înființată de austrieci între 1908 și 1910 (firma Goetz).

Se vorbește că devenise cea mai importantă fabrică de profil din Europa și că pe baza ei s-a construit calea ferată Buzău – Nehoiașu.

După primul război mondial a ajuns la o societate elvețiană, iar după 23 august 1944 a fost incendiată de nemți.

Ulterior a fost naționalizată și dezvoltată (fabrică de mobilă, fabrică de pal), iar după revoluție, în 2000, a fost oferită plocon de statul român lui Omar Hayssam.

În doar doi ani Hayssam a vândut/furat ce era mai important până a distrus-o.

În 2011 a fost cumpărată de americanul de care s-a făcut vorbire la începutul articolului, care anunța atunci printr-o investiție de 8 milioane de euro revitalizarea fabricii.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


Citește și:  Accident surprins de camerele de supraveghere. Direct în pom VIDEO CLICK AICI   

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

Un comentariu la „E vorba de jumătate din oraș. La ce visează primarul din Nehoiu

  • la toaleta tot cu manusi ???? o fi avand rapan pe ele ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.