Emanoil Neagu: „Președinții de Consilii Județene ar trebui aleși tot de către cetățeni. Susțin revenirea la sistemul uninominal”

Emanoil Neagu a fost ales anul trecut președinte al CJ Buzău prin votul consilierilor județeni și nu de către cetățenii județului. Cu toate acestea Neagu susține că mai corect și mai democratic ar fi ca șefii de Consilii Județene să fie aleși în mod direct de către locuitori. 

„E o părere personală, consider că sistemul uninominal era mai bun. Așa cum sunt aleși primarii, la fel să se întâmple și cu șefii de Consilii Județene. Poate că și cetățenii ar fi mai implicați, atât în a veni la vot, cât și după aceea pentru a urmări evoluția celui pe care l-au susținut. De aceeași părere cu mine au fost 90% dintre președinții de consilii județene și inclusiv premierul Sorin Grindeanu”, a spus astăzi Emanoil Neagu, prezent la Parlament la Adunarea Generală a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.  

Fost președinte al Consiliului Județean Timiș, premierul Sorin Grindeanu susține revenirea la sistemul de vot uninominal pentru șefii de CJ-uri: 

„De anul trecut alegerea se face din nou, dupa multi ani, de catre consilierii judeteni. Nu vreau sa deschid azi o cutie a Pandorei, dar nu pot sa nu ma intreb daca merita sa pastram acest sistem sau oare e mai bine sa revenim la votul uninominal. Consider că un presedinte de Consiliu judetean nu poate sa fie captiv unui vot politic, care se poate schimba oricand, nu poate sa stea la degetul mic al unora sau altora, ci să dea socoteala doar si doar in fata cetatenilor care l-au ales. O astfel de autoritate poate fi insa conferita doar printr-un vot direct”. 

Pentru revenirea la sistemul de dinainte ar trebui însă ca parlamentarii să emită o nouă lege prin care să se dezică de cea votată tot de ei în anii trecuți. 

La ședința de azi, Marian Oprișan a fost reales președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România. De aasemenea, Emanoil Neagu a fost reales ca vicepreședinte al acestui for, alături de alți zece colegi din țară.  

loading...

Un comentariu la „Emanoil Neagu: „Președinții de Consilii Județene ar trebui aleși tot de către cetățeni. Susțin revenirea la sistemul uninominal”

  • Neagu are dreptate. Președintele de județ să fie ales de cetățeni. În cazul lui, de cetățeni ca următorii: Matache Cămătaru, Tescaru Boschetaru, Bebe Ionescu, Bârlă Șoferescu, Boșcodeală Ling-ușușeală și vreo câteva fătuci aflate în dușmănie cu săpunul ca Neagu cu gramatica.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.