„Erau pe uliță, se jucau, i-am luat cu mașina”

Gura Teghii e cea mai mare, mai nordică și împădurită comună din jud. Buzău.

Dar și cea mai plină de urși. Implicit, de interacțiuni om-urs, unele soldate cu atacuri sângeroase ale „regelui pădurilor” din România.

Localnicii trăiesc cu teamă, „ursul a venit deunăzi în mijlocul satului, la prânz, în fața primăriei”, după cum spune primarul Gh. Micleru.

„Trăim cu teamă, oricând se poate întâmpla o nenorocire. Știți ce am făcut zilele trecute ? S-a dat alarma că un urs e în apropierea satului. Eram în mașină când am aflat, pe uliță mai mulți copii se jucau. De frică, i-am băgat pe toți în mașină și i-am dus apoi, pe fiecare, la poartă, rugându-i să intre în casă”.

Gh, Micleru, primar Gura Teghii. „E frumos la noi, dar ce facem cu urșii ?”

Localnicii cer împușcarea urșilor care intră în sat, acuzând înmulțirea dar și „tupeul” lor, „nu le mai e frică de om, s-au obișnuit cu satul și prezența oamenilor”.

O acuză înspre cei de la Ocolul Silvic

„O vină în venirea urșilor în sat o au și ei. Le dau urșilor de mâncare, foarte bine, dar nu se mai duc în mijlocul pădurii, cum se făcea înainte. Locurile astea unde li se pune mâncare sunt la marginea satului. Nu știu de ce, poate le e frică și lor. Dar, în acest fel, urșii se obișnuiesc cu satul și cu prezența omului, știu că aici găsesc mâncare”

„Ne așteaptă luni grele!”

Sătenii sunt și mai îngrijorați de ce va urma, în relația cu urșii: „Acum, urșii mai au ce mânca în pădure. Dar vă dați seama ce va fi peste o lună-două ? Trebuie făcut ceva cu ei, ne va fi frică să mai ieșim din case, să ducem copiii la școală”.

Autoritățile de la Buzău au cerut aprobare de la Min. Mediului pentru extracția urgentă a 3-6 urși din zona Pătârlagele, Nehoiu, Gura Teghii, Lopătari, Mânzălești, Bisoca. Solicitarea din luna iulie le-a fost respinsă, acum (după ultimele atacuri soldate cu victime) se încearcă din nou.

Citește și:

loading...

3 comentarii la „„Erau pe uliță, se jucau, i-am luat cu mașina”

 • … era și o poezie, Iarna pe oliță… 😉 😉 😉

  Răspunde
 • Pai e noua strategie. Ursii sunt animale protejate de lege și nu pot fi împușcate oricum. Așa că hai sa ii atragem in sat să ii putem împușcă și apoi să le vindem carnea și ne tragem și nouă câte puțin. Uite așa profitul.

  Răspunde
 • E o propaganda mincinoasa sustinuta de mafia vanatorilor.
  Ursii nu ataca, ci se apara.
  Mai bine ar vedea primarul si satenii aia de javrele ce misuna prin sat si ataca oamenii, ca spre deosebire de urs care doar se apara daca e atacat de om, cainele ataca omul fara motiv.
  Am zis sa fac turism acolo, am fost atacati de javrele satenilor la fiecare colt de ulita. De javrele detinatorilor de oi nu mai zic… am fost atacati de o javra a unui cioban, iar ciobanul in loc sa vina sa isi opreasca cainele statea si radea ca prostul, parca atatand mai mult animalul pe noi… in conditiile astea nu pot decat sa le urez ursilor pofta buna si spor la vanat idiotii ca ciobanul ala.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.