Escrocii au revenit în Buzău! Avertizați-vă părinții și bunicii să nu cadă în plasă!

De câteva zile pereții stâlpilor din Buzău și avizierele s-au umplut cu anunțuri similare celui fotografiat în zona Unirii Sud:

„Colecționar german, cumpăr mașini de cusut vechi, mărci germane. Preț 58.000 – 62.000 de euro.Plata pe loc. Telefon 0743.371.954”. 

La mijloc este vorba de o șarlatanie, căreia cei mai naivi sau mai bătrâni se întâmplă să-i cadă în plasă. Sunt două metode folosite de escroci. Când suni la numărul de telefon din anunț îţi răspunde o voce „foarte serioasă”. Îi spui că ai de vânzare o maşină de cusut foarte veche, aşa cum îşi doreşte cumpărătorul, iar el începe show-ul. Trebuie să virezi nişte bani (de la câteva sute de lei, până la câteva mii de euro, depinde cât de mult se aruncă aşa-zisul cumpărător) într-un cont bancar pe care ţi-l dictează el.
Pentru ce sunt banii aceştia? Pentru „taxe de curierat” sau „de legalizare”, „taxe de traducere autorizată” sau „de expertizare”, ba îţi promit chiar şi „certificatul de autentificare”. După ce ai virat banii în contul indicat „colecţionarul german” lichidează contul şi nu-ţi mai răspunde la telefon în veci!

Metoda „maşinilor gemene”

Iată şi o altă metodă folosită de către escroci. Îţi cer seria maşinii tale de cusut, apoi îţi spun că îţi oferă 25.000 euro pentru ea, dar că o pot cumpăra doar „la pachet” cu o altă maşină, care are inscripţionată seria „pereche”. „Din fericire”, ei ştiu şi cine este proprietarul „surorii gemene” a mașinii tale de cusut. Şi îţi dau numărul de telefon al aceluia, tu îl suni, iar acela îți dă şi el un cont bancar în care să faci plata pentru „sora geamănă” – câteva mii de euro. După ce ai virat banii, contul se închide, iar la telefon nu îți mai răspunde nimeni.

Legenda care susţine şarlatania 

Infractorii profită de anumite legende de pe piață, potrivit cărora mașinile de cusut străine, din perioada interbelică, ar avea o valoare foarte mare, fie datorită aliajului de platină pe care l-ar conține, fie pentru că seriile lor combinate ar dezvălui nişte conturi din străinătate, care au aparţinut evreilor deportați în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

2 comentarii la „Escrocii au revenit în Buzău! Avertizați-vă părinții și bunicii să nu cadă în plasă!

  • Azi au lipit și în piață de mărfuri industriale.

    Răspunde
  • Desi amenintati tot timpul cu datul afara, aia de la politia locala dorm in pantofii primariei. Unde naiba umbla, in loc sa-i opreasca pe tinerii ”frumosi si liberi”, pacaliti si ei la rândul lor, sa mai lipeasca astfel de prostii pe domeniul public? Vresi sa faci publicitate la ceva, inclusiv la hotia asta, da nene anunt prin alte mijloace, gen presa, internet, etc. Daca politistii locali si-ar face treaba, n-am mai vedea stfel de tampenii pe toti stalpii…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.