Eveniment uriaș la Cimitirul Eroilor în organizarea Primăriei, Bisericii și Armatei. Cei mai importanți oameni din stat vor veni la Buzău

Primăria Buzău, Arhiepiscopia și Armata a II-a colaborează pentru ca anul viitor, când se serbează o sută de ani de la Marea Unire, la Buzău să se organizeze un eveniment de importanță națională. 

„Puțini știu că la Buzău există cel mai mare cimitir al eroilor din țară și, probabil, al doilea din Europa ca număr de ostași îngropați. Sunt peste șapte mii de eroi necunoscuți îngropați aici. Vreau ca anul viitor, când se celebrează o sută de ani de la Marea Unire, împreună cu ÎPS Ciprian și cu conducerea armatei de la Buzău să organizăm la Cimitirul Eroilor un eveniment de importanță națională. La inaugurarea cimitirului din 1931 au venit la Buzău Regele Carol al II-lea, prim-ministrul Nicolae Iorga și patriarhul României. Mi-aș dori ca anul viitor să se întâmple la fel, iar cei mai mari oameni din stat să vină la evenimentul de la Buzău”, a anunțat primarul C-tin Toma. 

În pregătirea acestui eveniment se lucrează deja pe teren:

„Săptămâna trecută au început lucrările la dom, în curând se va lucra și la gardul cimitirului, care și el este monument istoric. Să vedem ce facem și cu Biserica Eroilor, grav afectată și ea de trecerea timpului. Trebuie recondiționată și aceasta cât mai urgent”, a adăugat Toma.  

Pe o distanţă de 200 de metri, împrejmuirea cimitirului este făcută din plăci de beton pe care sunt reprezentate medaliile Crucea de Război şi Trecerea Dunării.

”Cimitirul Eroi este considerat cel mai mare cimitir de onoare din ţară şi, poate, şi din Europa. Aici odihnesc 9.653 eroi, din care 7.867 necunoscuţi: 134 români, 753 germani, 744 austru-ungari, 136 ruşi şi bulgari, 14 turci şi cinci italieni. Inaugurarea a avut loc la 8 octombrie 1931, în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi Primului Ministru Nicolae Iorga. Tere­nul s-a perimetrat  la 1 martie 1930, cu 16 parcele, o criptă pentru cei neidentificaţi, deasupra căreia s-a ridicat un DOM, încadrat de alte patru monumente; lucrări încheiate la 15 septembrie 1930”, a scris istoricul buzoian Valeriu Nicolescu. 

 

loading...

3 comentarii la „Eveniment uriaș la Cimitirul Eroilor în organizarea Primăriei, Bisericii și Armatei. Cei mai importanți oameni din stat vor veni la Buzău

 • Patriarhul României din 1931 se numea MIRON CRISTEA .

 • Puteți face ceva și pe locul fostului monument de la Racovițeni?
  Sunt acolo 7000 (!) de ostași germani și ruși îngropați exact în urma cu 100 de ani.
  O cruce, măcar, chiar dacă au fost din armata adversarilor.

  Acum e doar iarba si buruieni.

 • Laudabila actiunea primarului Toma ! Renovarea Domului se face in ultima clipa, dar e bine, pentru ca astfel riscam sa nu mai renovam nimic !
  Din pacate acest cimitir, cel mai mare dealtfel din tara, care adaposteste eroi a fost transformat in cimitir civil,printre eroi aparand o serie de falsi revolutionari in viata, mare parte din ei angajati ai primariei Buzau, si alte personaje dubioase !!!
  Unde mai pui ca exact in fata bisericii si-a atribuit , probabil gratis, un mormant cu doua locuri de veci, fostul “viceprimar ” Dunel Alexandru !? Asta unde a luptat, in ce operatiune ? Locul acela se cuvenea sau se cuvine unui militar de cariera, unui general , nicidecum unui impostor, care de fapt detinea doua locuri de veci, pe ultima alee dinspre latura vestica a cimitirului !
  Pazea la el, ca il scapati in biserica !
  Domnule primar ,eu zic sa incercati sa curatati cimitirul de borfasi si impostori si sa il redati adevaratilor eroi !
  Poate in aceasta actiune, veti avea succes !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.