Evoluția Black Friday în România

Cine nu a auzit vreodată de Black Friday? În ziua de azi, acest fenomen este atât de cunoscut printre români, încât uneori uităm ca primul Black Friday a apărut în urmă cu aproximativ zece ani. Deși, se simte ca și cum ar fi fost mai mult de zece ani de la primul Black Friday și până acum, acest fenomen a crescut exponențial în fiecare an.

Pentru o mai bună înțelegere a acestei evoluții este important de știut că primul eveniment Black Friday a fost organizat în anul 2011 și conform celui mai renumit magazin online participant, eMAG, a înregistrat în acel an, vânzări de 17 ori mai scăzute decât în anul 2020.

În fiecare an, în preajma evenimentului Black Friday, magazinele se aprovizionează cu stocuri suplimentare și de multe ori sunt în căutare de noi angajați pentru a putea face față cererii ridicate în continuă creștere.

Black Friday și utilizarea codurilor promoționale

În ultima perioadă, tot mai mulți români, au descoperit ceva ce alte țări Europene știau deja, și anume, posibilitatea de a se bucura de reduceri majore pe toată perioada anului, nu numai în perioada fenomenului Black Friday.

Dacă te întrebi cum, răspunsul este destul de simplu. Utilizarea de coduri promoționale!

Conform statisticilor publicate de platforma de coduri promoționale Promo-codes.ro, românii aleg să folosească aceste vouchere în medie de numai 33% pentru a achiziționa diverse bunuri online, pe când, studiile create de versiunea daneză a platformei de coduri promoționale Promo-codes arată că populația daneză este mult mai perceptibilă în ceea ce privește aceste vouchere, utilizându-le în medie de 61% atunci când achiziționează articole vestimentare sau servicii de catering online.

Top 5 magazine preferate de români în timpul promoțiilor de Black Friday

 1. eMAG, probabil cel mai mare magazin online ce oferă o gamă de peste 2,000,000 de produse.
 2. Altex, magazin atât fizic cât și online de electronice și electrocasnice.
 3. Flanco, similar magazinului Altex, Flanco este un magazin atât fizic cât și online ce oferă o gamă largă de electronice și electrocasnice.
 4. Elefant.ro, un magazin ce oferă produse din diferite categorii precum cărți, ceasuri, parfumuri, jucării, electrocasnice, etc.
 5. EvoMag.ro, magazin ce comercializează electronice, electrocasnice și produse de birotică.

Top 5 articole preferate de români în perioada Black Friday

 1. Televizoare (menționate în termen de 40%)
 2. Electrocasnicele mici, (preferate în termen de 39%), precum mașini de făcut cafea, prăjitoare de pâine, roboți de bucătărie, etc.
 3. Telefoanele mobile
 4. Îmbrăcăminte, încălțăminte și jucării.
 5. Cosmetice și parfumuri.

La ce trebuie să avem grijă atunci când facem pregătiri pentru Black Friday

De multe ori auzim situații în care, potențiali cumpărători renunță la ideea de a cumpăra din teama de a nu cădea pradă unor comercianți mai puțin corecți. Unii dintre aceștia aleg să crească prețul unor produse, cu puțin timp înainte de Black Friday, ca mai apoi să le afișeze la preț întreg, pretinzănd ca acela este prețul redus, iar prețul fictiv ca fiind prețul inițial.

Ce este de făcut în aceasta situație?

Cel mai bun sfat ar fi să urmăriți produsul pe care vi-l doriți, ține-ți cont de preț și nu cumpărați acel produs dacă vi se pare că prețul nu este într-adevăr redus.

De cele mai multe ori este foarte ușor să cumpărăm produse de care nu avem cu adevărat nevoie, atunci când vedem că acestea sunt la reducere. Așa că, cel mai bun sfat ar fi, să nu cumpărăm produse de care nu avem cu adevărat nevoie, pentru a evita cheltuirea banilor pe anumite produse pe care probabil nu le vom folosi niciodată.

loading...

3 comentarii la „Evoluția Black Friday în România

 • Flanco este tot Emag, tot al lor
  La emag am asteptat un congelator ce a fost tot anul 1100 lei, poate o sa.i faca oferta in Black Friday. A fost 1199 deci mai scump. Si aratau pret recomandat taiat 1499.. o mizerie…

  Răspunde
 • Folositi motoarele de cautare sa gasiti pretul cel mai bun, nu luati de la emag, flanco, pcgarage orbeste, au fost de curand amendati pentru escrocheri cu preturi fals reduse.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.