EXCELENT! Se pregătește înființarea unei secții noi la spitalul din Buzău

Anunțul a fost făcut azi, în premieră, de șeful CJ Buzău – Emanoil Neagu și dezvoltat de managerul spitalului – Claudiu Damian.

La spitalul din Buzău ar urma ca în doi ani să se înființeze o secție nouă: cea de NEUROCHIRURGIE.

Asta înseamnă VIAȚĂ pentru zeci/sute de buzoieni pe an.

În caz de accident vascular cerebral (AVC), rapiditatea intervenției face diferența dintre viață și moarte sau dintre un individ paralizat definitiv și unul care se poate recupera. În prezent, cei loviți de un AVC sunt urcați în salvare/elicopter și trimiși la București.

„Da, avem printre priorități înființarea acestei secții. Sunt trei aspecte ce trebuie rezolvate. În primul rând înființarea unei secții cu 10 paturi – să zicem – în cadrul spitalului. Preocuparea mea e să găsesc eliberez un astfel de spațiu. În al doilea rând, trebuie ca o sală de operație să fie dotată cu instrumentarul specific unor astfel de intervenții. În al treilea rând, trebuie să găsim doi medici, plus restul personalului. Nu vor putea sta non-stop în spital, dar pot fi sunați și veni imediat pentru operație când computerul tomograf va releva hemoragia craniană. Apreciez că în doi ani am putea să deschidem această secție”, a anunțat azi Claudiu Damian.

Printre primii care au vorbit către reporterul buzoienii.ro despre necesitatea înființării acestei secții a fost urgentistul Adrian Zoican.

„Nu avem la spitalul din Buzău o astfel de secție. Există doar o legendă cu un anumit doctor Mălin, neuro-chirurg la Buzău în urmă cu vreo 20 de ani. Pacienții cu AVC îi trimitem la București. Fie cu salvarea, fie cu elicopterul, cazurile mai grave. Din păcate, până când pacientul, de la prezentarea la UPU Buzău ajunge într-un spital din București cu secție de neuro-chirurgie durează. Trei ore cu elicopterul și șase ore cu ambulanța. Până îi facem noi CT-ul (computer tomograf) să vedem ce are, până găsim un spital dispus să îl primească, până vine elicopterul sau găsim o ambulanță cu medic trece timpul. Se întâmplă să fim și refuzați de spitalele din București. Nu neapărat pentru că n-au medici disponibili care să intre imediat în operație, ci pentru că au secțiile de terapie intensivă, unde să fie tratați după operație, deja complet ocupate”, a precizat Adrian Zoican, șeful secției UPU Buzău.

Buzoienii.ro a scris un articol pe acest subiect la începutul anului (CLICK AICI).

Finalul articolului a cuprins următoarea frază: „Realizarea la Buzău a unei astfel de secții e, așadar, dificilă, dar nu imposibilă. E nevoie de un OM și poate și de o situație providențială care să facă așa ceva posibil”.

Iată că s-au găsit, se pare, oamenii dispuși să producă minunea la Buzău.

loading...

5 comentarii la „EXCELENT! Se pregătește înființarea unei secții noi la spitalul din Buzău

  • O SA…. cate s-au promis si finalizare zero.

  • Nu va refuza nimeni la București. O sa găsești neurochirug la Buzău ultimul repetent al UMF și atunci chiar ca refuza la bucurești pacienții. De ce nu puneți voi la punct secțiile pe care le aveți? Vi se pare ca e bine? Pai sa aibă parte rudele voastre de ele. Așa cum s au căcat pe ei ca fac transplant de plămâni în Romania și apoi nu mai primeau pe nimeni în străinătate la fel faceți și voi. Numai pt. BANI. Și va bazați pe ce pica ca nu îi mai întreabă nimeni nimic. Un sfat: mergeți oameni buni la spitale în București și nu strica și o dubla cetățenie, nu știți ce rezerva viitorul.

  • Mai bine ați face ceva cu salvarea care vine după 3 ore la un pacient care lesina

  • Deși subiectul unei secții de neurochirurgie la Buzău ține de domeniul SF_ului , ideea în sine, este minunată ! Bineînțeles, totul cu condiția ca faptul în sine să fie unul ” curat ” fiindcă am ajuns în faza de a ne suspiciona din orice… Mă refer : să nu fie doar o știre de presă, să se dea termen de punere în folosință, cu ce personal de SPECIALITATE ( căci neuro… nu-i la îndemâna oricui ) , ce condiții de viață putem oferi eventualilor medici bucureșteni ( dat fiind apropierea de Buzău ) etc… Mai concret, aci am vrut să spun că nu trebuie create iluzii fără acoperire concretă, unor bolnavi care , în fața unui AVC sau infarct de miocard au doar 2% șansă de supraviețuire … Chiar într-o perspectivă mai îndepărtată, ideea n-ar trebui sub nici o formă uitată sau abandonată, căci oricăruia dintre noi i se poate întâmpla necazul !…

  • Fiți convins ca o sa-i intrebam pe cei responsabili din cand in cand ce s-a mai intamplat cu sectia „neoro”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.