Exclusiv! Nou cartier de blocuri între Kaufland și biserica Sf. Ștefan. Terenul a fost retrocedat episcopiei. Stațiunea de Cercetare se opune! Iată aici detalii

E tristețe, îngrijorare și tensiune în aceste zile printre salariații Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă.

S-a aflat, e deja oficial, episcopia urmărește să valorifice terenul dintre Kaufland și biserica Sf. Ștefan, vizavi de str. Frăsinet.

Până de curând terenul episcopiei a fost luat în arendă de Stațiunea Legumicolă, dar acum se urmărește vinderea lui către un dezvoltator imobiliar pentru a se construi un nou cartier de blocuri.

De notat că terenul a aparținut zeci de ani stațiunii, dar după revoluție arhiepiscopia l-a cerut și a obținut retrocedarea sa.

„Suntem într-o situație foarte delicată. Relațiile nostre cu episcopia au fost bune și am vrea să le păstrăm la fel. Dar din păcate, în această problemă interesele noastre sunt divergente. În primul rând, acest teren este foarte bun pentru cercetare. A fost o lovitură cruntă, cea mai grea, atunci când s-a retrocedat episcopiei. În ultimii ani l-am putut totuși folosi în arendă. Dar acum, episcopia vrea să-l dea unui dezvoltator pentru a face blocuri. Noi nu suntem de acord, pentru că blocurile vor face umbră peste restul terenurilor noastre, în zona cea mai bună pentru cercetare. Nu știu ce vom face, nu știu dacă putem face ceva din punct de vedere legal. Voi convoca o ședință cu toată lumea din stațiune pentru a lua o decizie”, a spus azi C-tin Vlad, directorul SCDL Buzău.

Toma vrea să ajute stațiunea cu un teren lângă pepiniera Urbis

Aceleași lucruri le-a spus ieri directorul Vlad și la o emisiune radio la Antena Satelor, la care a intervenit telefonic și primarul C-tin Toma.

„Eu sunt prietenul Stațiunii, ați văzut că mă zbat să le fie bine celor de acolo. Am militat pentru Banca de gene și pentru tot. În speța cu acest teren al episcopiei nu am ce face trebuie să respect legea și proprietatea. Am înțeles că terenul a aparținut demult episcopiei, a fost grădina lor de zarzavat și de asta a și fost retrocedat. Înțeleg situația delicată a stațiunii și de aceea le fac celor de acolo propunerea de a folosi un teren bun pentru cultură care se află pe câmp, în spatele cartierului Simileasca, lângă pepinieră”, a spus primarul C-tin Toma.

Un schimb dorit pare-se de toată lumea

Între Kaufland și viitorul cartier de blocuri, SCDL ar mai rămâne în proprietate cu o parcelă răzleață de 2 hectare. Pentru aceasta se pare că va exista o înțelegere între stațiune și episcopie, mijlocită de primarul Toma.

„Noi am fi dispuși să facem un schimb pentru această parcelă cu episcopia. În sensul să le dăm lor parcela de la stradă, iar ei să ne dea două hectare mai în spate, tampon între terenurile nostre și viitoarele blocuri. Rămâne să vedem ce se va întâmpla”, a adăugat directorul Vlad.

Acest schimb e dorit și de municipalitate, întrucât arhiepiscopia ar fi de acord să cedeze o fâșie primăriei pentru amenajarea unei șosele care să plece din Frăsinet, să ocolească Kaufland și Carrefour și să iasă pe Bd. Unirii în dreptul benzinăriei Mol. Acest drum, intens cerut de buzoieni, ar ajuta la descongestionarea traficului din rondul de la Carrefour.

loading...

3 comentarii la „Exclusiv! Nou cartier de blocuri între Kaufland și biserica Sf. Ștefan. Terenul a fost retrocedat episcopiei. Stațiunea de Cercetare se opune! Iată aici detalii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.