Factură redusă cu 15% dacă s-au colectat reciclabile de 8kg/lună/gospodărie. În schimb, amendă de 500 de lei pentru cei care nu colectează

E un proiect de hotărâre ce va fi supus votului consilierilor locali.

A fost inițiat de C-tin Ionescu și susținut de ceilalți cinci consilieri locali ai PNL (CLICK AICI pentru varianta integrală).

În principal, se dorește premierea locatarilor, de la bloc sau de la casă, care se străduiesc să colecteze selectiv.

Art. 7. Pentru persoanele fizice şi asociaţiile de proprietari care colectează separat componenta reciclabilă de componenta reziduală şi biodegradabilă/vegetală, se va realiza o diminuare a valorii facturii lunare după cum urmează:
– de 5% din valoarea facturii dacă se colectează minim 3kg/gospodărie, apartament/lună;
– de 10% din valoarea facturii dacă se colectează minim 5kg/gospodărie, apartament/lună;
– de 15% din valoarea facturii dacă se colectează minim 8kg/gospodărie, apartament/lună;

În schimb, locatarii de la casă sau asociațiile de proprietari care nu colectează selectiv ori o fac deficitar riscă sancțiuni.

a) Nerespectarea de către persoanele fizice şi asociaţiile de locatari/proprietari a prevederilor art. 1, art. 2, art. 6, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 – 2.000 lei.

Proiectul are și câteva neajunsuri. Degeaba unii locatari din bloc colectează, dacă alții n-o fac. Blocul sau asociația nu primesc reducerea dacă media va fi sub normativ.

Îl al doilea rând, în caz că asociația va fi amendată, vor plăti toți locatarii dacă vinovatul nu va fi identificat.

RER SUD Buzău privește circumspect acest proiect (CLICK AICI pentru varianta integrală). Pe de o parte, societatea de salubritate agrează răspândirea colectării selective în întreg orașul, dar mai puțin acordarea de reduceri la facturi. Motivul îl constituie faptul că Guvernul și Uniunea Europeană îi obligă pe cetățeni să colecteze selectiv – în cantități impresionante, prevăzând doar sancțiuni și nicio facilitate.

„Trebuie colectată o cantitate de 10 kg/lună/persoană. Altfel, primăria va trebui să plătească o penalizare de 50 lei/tonă pentru diferență. De vină e legislația. Guvernul a stabilit targeturi uriașe pentru materialele reciclate. 35% din total pentru anul 2018 trebuie să fie material reciclabil” – a spus Liviu Mocanu (director RER SUD Buzău) la începutul lunii februarie.

Răstimp, cei de la RER Buzău au refăcut calculele.

„Nu trebuie 10 kg, dar 7 tot e necesar a fi predate. Și după părerea mea e foarte mult, chiar aberant, dar asta ni se cere. Ca să vă faceți o idee în acest moment, cei de la case predau în medie 3,5 kilograme, iar cei de la blocuri unde s-a implementat sacul galben 2,5 kilograme. Deci, e nevoie de cel puțin două ori mai mult. Altfel, Primăria va fi amendată”, a adăugat Mocanu.

loading...

4 comentarii la „Factură redusă cu 15% dacă s-au colectat reciclabile de 8kg/lună/gospodărie. În schimb, amendă de 500 de lei pentru cei care nu colectează

 • In cazul unei societăți bazata pe consum s-ar putea apropia de 8 kg de deșeuri reciclabile pe luna.
  La Buzău, in condițiile unui cos de consum de cca 250 ron/pers, cu greu poți sa strângi in jur 2-3 kg, cu condiția sa cumperi toate produsele ambalate, de la market sau magazine de profil. Când te gândești ca majoritatea familiilor se gospodăresc cu multe alimente, legume, procurate din piață sau din propriile gospodarii ale părinților (gospodăriile țărănești) iar ambalajele sunt refolosite pana la distrugere si, in curând, pungile vor fi scoase de pe piață, nu cred ca cineva va fi in stare sa strângă cele 8 kg.
  Sunt un fan al reciclării deșeurilor, evit pe cat posibil ambalajele problema dar acest proces presupune sortarea încă din faza generatoare. Mă tem ca nu avem cultura necesara, nu avem infrastructura pregătită, mai ales in clădirile comune (blocuri), recipientele de colectare dedicate fiecărui tip de ambalaj s a m d.
  Cred ca mai simplu ar fi ca interzicerea ambalajelor problema sa devina politica de stat, așa cum face Germania printr-un efort imens in acest sens.
  Sigur, materialele recuperate prin reciclare sunt o avere, dar o tara ca Romania, cu atâtea bogații in resurse minerale interesul reciclării este extrem de redus, nu ca in Japonia, spre exemplu. Foarte putini agenți economici din Romania recuperează si reciclează sticla, spre exemplu, cel mai sănătos ambalaj, dar din păcate un material extrem de costisitor prin consumul de energie la producerea si reciclarea sa.
  Prin urmare, acest domeniu este extrem de complex, care poate fi rezolvat progresiv, educând in primul rând copii, găsind acele soluții tehnice, alocând resurse, creând programe si campanii de educare a populației.

 • Cum masori kg de deseuri pt apartament? Inaplicabil.

 • Felicitari pentru comentariu! De fapt, pentru comentarii in general!

 • L-am cunoscut pe ionescu,acum vreo 20 de ani.Un troglodit ,fanfaron , oportunist si bineinteles mereu cu gandul la buzunarul altuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.