Falimentul sistemului cu licitații. Era mai bine cu baroni și prietenii lor

Doi-trei muncitori plictisiți pe șantier, lucrări de proastă calitate, care încep târziu și se termină, dacă se termină, cu chiu cu vai.

Așa arată multe din lucrările primăriilor din țară. De ce ? Din cauza licitațiilor! Licitația de desemnare a unui constructor durează enorm. Uneori, cu contestații la CNSC și la tribunal, se întinde până la doi ani! Firma care iese câștigătoare după ăștia doi ani dă buleală la greu. Primarii și lucrătorii din primării doar n-or fi nebuni să rupă contractul și să facă altă licitație, de doi ani. Ar pierde finanțarea. Singura lor șansă e să se roage de patronii respectivi să lucreze. Încet și prost, dar măcar să lucreze.

Multe din firmele din România stau mai bine la departamentul juridic și licitații, decât la lucrul efectiv

E dureros să spun lucrurile astea, dar ăsta-i adevărul. Era mai bine înainte pe sistemul baron (stăpân de județ) și gașca lui de prieteni.

În primul rând că nu se mai pierdeau doi ani cu licitațiile. Baronul alegea azi executantul, iar firma de casă începea mâine treaba. Adesea se lucra și mai bine. Baronul avea mulți prieteni cu firme de construcții, era concurență între ei. Ca să le vină rândul mai des, făceau treabă (mai repede și mai bine). Nu-și permiteau să dea chix, riscau să fie scoși de la rotativă. Iar dacă baronul era un tip, așa, mai al dracu’, patronii de firme, prieteni fiind, totuși nu riscau să vină șefu’ și să le zică „Bă, ce dracu’ faci cu lucrarea aia ? Îmi sare lumea în cap!”

Firmele de construcții, sigure că le vine rândul la tain, puteau să plătească muncitori mai mulți și mai buni, meseriași adică. Nu ca acum când nu-s în stare să pună două pavele drepte pe trotuar.

Trist, dar adevărat. Sistemul modern, occidental, bazat pe licitații, a ajuns păgubos pentru țară. Doi-trei muncitori plictisiți pe șantier, lucrări de proastă calitate, care încep târziu și se termină, dacă se termină, cu chiu cu vai…

Citește și:

loading...

14 comentarii la „Falimentul sistemului cu licitații. Era mai bine cu baroni și prietenii lor

  • Total adevarat, daca nu era complet fals!
    Acolo unde e loc de tocmeala, de smecherie, adica un emitator si un receptor, chiar si in Germania se lasa cu buleala
    Draga dle Tereaca, sunt stupefiat si siderat de logica dvs care ignora practic legea si solutiile pe care aplicarea ei (amenzi, calificativ slab, penalitati, facuti de ras in mod public) le-ar putea reprezenta.
    Nu in ultimul rand, Troia si Urbis contrazic complet concluzia dvs, cu toata stima.

    Răspunde
  • Paguboase sunt ambele sisteme, si cel vechi, corupt, si cel nou, ultra-birocratic. Faptul ca se face licitatie nu inseamna ca ar trebui intinsa pe ani de zile, dar asa functioneaza lucrurile acum.

    Răspunde
  • Este mai mult decât evident că economia centralizată este mult mai eficientă decât economia așa-zis concurențială. Dacă privești obiectiv spre China vezi uriașa discrepanță dintre cele două tipuri de economii. Pe vremea lui Ceaușescu dacă se făceau licitații acum citeam tot la opaiț.

    Răspunde
  • Acceparea la licitatie a unor firme de apartament, fara experienta in domeniu, aici e buba. Vrea sa-l scoata pe Toma, vezi proiectul din Piata Daciei, unde, daca te uiti pe camera de la Hotel Pietroasele, nu lucreaza nimeni, absolut nimeni, cu exceptia a doi, trei ametiti.Sistemul e devina, nu faptul ca a castigat licitatia o firma de 2 lei..

    Răspunde
  • Domnule Tereaca sunt efectiv uimit de concluzia dumitale. Vrei sa ne întoarcem in anii 90. Daca tot sunteți asa se nostalgic dupa acele vremuri mergeti in Rusia, China, Iran, Belarus.. Aveti de unde alege.
    Nu spun ca sistemul de azi e perfect.. Dar usor usor va evolua in directia cea buna… Cu acei baroni… Niciodată.

    Răspunde
  • Chiar mi-am propus să ajung în Iran. Am înțeles că grosul cheltuielilor este până ajungi pe aeroportul din Teheran, după aceea faci un plin de carburant cu mai puțin de 10 dolari. Țară de rahat, pe locul 27 în lume la PIB și asta în condiții de sancțiuni de zeci de ani, în 2011 Iranul era țara cu cea mai mare rată de creștere științifică, are program spațial și lansează regulat sateliți în spațiu, are industrie de armament de top, tocmai ce au deschis cel mai mare mall din lume…

    Răspunde
  • @Pixelul Albastru… E clar ca vb doar din articole de presa… Da in Iran e frumos sa l vizitezi.. Ai ce vedea istorie alta cultura.. Dar..nu sa locuiesti acolo.. Mergi si ai sa te convingi… Dar daca tie iti place comunismul atunci retrag… Mergi si te stabileste acolo.

    Răspunde
  • De rău ce e în Iran persanii nu migrează! Oare de ce? De bine ce este în România vreo 5 milioane de români au migrat. Oare de ce?

    Răspunde
  • My friend Pixelul albastru imi pare rau sa ti spun…dar esti intr o totala ceata.. Iranienii nu migreaza ptr ca nu pot… Nu ca nu vor.. Mai documenteaza te putin

    Răspunde
  • Ceea ce descrii dta si ce se vede in poze este rezultatul CORUPȚIEI, nu al licitațiilor! Mai bine ar fi sa citesti legea intai ,apoi sa tragi concluzii. Sistemul democratic ar merge bine, pacat ca la noi e aplicat de fostii nomenclaturisti. In Vest si in SUA sa ne uitam si vedem ca functioneaza.
    Pai daca firma care a castigat e pretena cui trebuie, cine sa ii traga la raspundere? Exista conditii de calificare profesionala care trebuie puse cui se inscrie la licitatie, exista certificat constatator negativ, in urma caruia nu mai pupa contracte la stat. Cine sa le aplice pe astea? Daca baiatu tocmai de asta a luat licitatia cu pret mic: stia ca sefu nu il controleaza, stia ca daca pune jumate din stratul de asfalt fata de proiect nu e problema. Cine trebuie sa il controleze e angajat tot de sef, ca de aia l-a angajat: ca e incompetent si ca trebuie sa nu il contrazica pe sef. Descopera, dle reporter, coruptia…

    Răspunde
  • Asta cu „carapșăn” este doar pentru colonii!
    La mama lu’ democrație, când se face rocada, pleacă până și „femeile de servici” de la Casa Groazei (dacă ziceam albă îi supăram pe ăia închiși la culoare).
    Acolo nu vorbește nimeni de „carapșăn” ci de lobby, și ce să vezi, mai este și legal.

    Răspunde
  • Nea Pixelu, du te tatucule la bolsevicii tai in rasia, in coreea de sus sau in cuba. Ce iti mai pierzi vremea p aci, ca vad ca esti plin de energie proletara. Du te, ca asa bine traiesti america de sud, in rusia, ce n ai vazut, nu ca sarakii aia din vest. Hai fugi, ca pierzi trenu.

    Răspunde
  • Nu poate, ca nu e vaccinat ca prostii aia.
    El e mai pe stiinta de Facebook.
    Stie multe.

    Răspunde
  • Poate se gandeste Domnul Primar sa bage canalizare si pe Soseaua Nordului !
    Platim taxe si impozite la fel ca toti ceilalti . Acum e posibil sa luam amenzi ca nu sunt ok fosele pe care le avem de ani de zile ! Dar traim ca la Tintesti !!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.