„Ferma îi aparține lui Mircea Curelea, fost director la Avicola Buzău”

Nenorocire abătută asupra fermei Palmifarm de la Fundeni-Zărnești.

Ferma e situată pe câmp între satul Fundeni și E85. Toți cei 1750 de porci care erau crescuți aici vor fi eutanasiați după descoperirea prezenței pestei porcine africane.

„Ferma îi aparține domnului Mircea Curelea, fost director la Avicola Buzău. Mare păcat, e una din cele mai moderne din jud. Buzău. Asta ne mai trebuia, nu-i de ajuns că pătimim atât din pricina coronavirus”, ne-a transmis un localnic din Fundeni.

Păgubitul, Mircea Curelea deținătorul SC Palmifarm Buzău (8.000 capete de porci la îngrășat și 1.000 de scroafe de reproducție

Comunicat DSVSA Buzău

S-a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane, la porcul domestic, într-o exploatație comercială situată în localitatea Fundeni, comuna Zărnești. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București- Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA într-o exploatație comercială. Exploatația respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. În exploatație vor fi eutanasiate toate animalele (1750), iar cadavrele vor fi ecarisate.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a întrunit vineri, prin audio-conferință, și a adoptat planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și a zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

La această dată, Pesta Porcină Africană în județul Buzău evoluează într-o exploatație comercială, două exploatații non profesionale și mai există o suspiciune într-o altă gospodărie individuală. Iar în mediul silvatic, la porcul mistreț sunt înregistrate 63 de cazuri pe raza a 18 fonduri cinegetice, după cum urmează:

  • Cazuri confirmate la mistreți
Nr.crt.Fondul de vânătoareNr. de cazuriTotal afectațiMorțiVânați
1.FV 23 Grăjdana13 103
2.FV 41 Beceni5 41
3.FV 42 Aldeni5 23
4.FV 39 Breazău1 1 
5.FV 27 Berca6 33
6.FV 44 Câlnău7 25
7.FV 45 Dedulești3 12
8.FV 26 Umbrărelu3 21
9.FV 1 C.A. Rosetti2  2
10.FV 20 Monteoru4 31
11.FV 40 Vintilă Vodă1  1
12.FV 46 Făgetu2  2
13.FV 54 Săgeata1  1
14.FV 57 Zărnești1  1
15.FV 47 Crângul Ursului2  2
16.FV 21 Gura Saratii3  3
17FV 58 Oreavu2  2
18FV 18 Tabarasti2  2
 TOTAL63 2835

Solicităm în continuare sprijinul și înțelegerea cetățenilor, chiar și în actuala conjunctură epidemiologică națională generată de evoluția COVID – 19, pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău.

loading...

Un comentariu la „„Ferma îi aparține lui Mircea Curelea, fost director la Avicola Buzău”

  • Nu e nici o nenorocire, ba din contra, o fericire, deoarece despagubirile de stat sunt cu peste 50% mai mari decat pretul pe piata libera a carnii.
    Adica e o mega afacere, scapa de tot stocul dintr-un foc si la un pret mai mare decat daca ar fi vandut carnea pe piata libera.
    Asta da afacere, sa vina statul sa iti cumpere tot stocul la un pret supraevaluat sub pretextul unei peste. Ar vrea toti comerciantii asta, dar doar unii sunt alesi sa fie fericiti din bugetul de stat cu asemenea afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.