Firmă lăudată pt. protejarea mediului, amendată pt. POLUARE😯

O nouă ciudățenie s-a întâmplat azi la Buzău. Firma GreenTech de la Frasinu a primit o amendă usturătoare: 75.000 de lei.

Cauza: GreenTech e acuzat că a poluat râul Călmățui (foto 1 mai jos) și pârâul Negreasca (foto 2 mai jos).

Râul Călmățui la Smeeni (Albești)
Pârâul Negreasca între Maxenu și Smeeni

Comunicat – Direcția Apelor Buzău

„75.000 lei – amendă pentru poluarea apelor.

☢Mai multe substanțe chimice, în special substanțe organice, sulfați, cloruri și fosfați, dar si detergenți au poluat apele pârâului Negreasca și râul Călmățui zilele trecute. La acestea, se adaugă și compușii de aluminiu rezultați din procesul tehnologic de epurare a apelor care au dat apei o culoare albicioasă și un miros ușor înțepător.

‼Societatea S.C. Greentech S.A., aflată în proces de reautorizare din punct de vedere al gospodăririi apelor, a fost amendată cu 75.000 de lei. Totodată, aceasta va suporta și costurile aferente măsurilor de intervenție pentru reducerea și eliminarea poluării, conform legislației în vigoare și a principiului „poluatorul plătește”.

Cine e GreenTech

GreenTech a înființat la Buzău o afacere de mare succes. Face bani, dar și protejează mediul. Cum ? Strânge milioanele de peturi rezultate din consum, le spală, le mărunțește, le topește și și le transformă în fulgi reutilizabili.

Peturi la GreenTech pe banda transportoare
Peturile mărunțite
Din fulgi se fabrică bandă PET folosită la ambalare/legat produse
Din fulgi prin topire se obțin granule. Din granule se fac apoi alte peturi, fire și lână sintetică

Cum de a poluat GreenTech

Cel mai probabil de la stația de epurare a firmei au fost deversate în canalul din spatele fabricii substanțe chimice (în special substanțe organice, sulfați, cloruri și fosfați), detergenți și compuși de aluminiu rezultați din procesul tehnologic de epurare a apelor.

Din canalul din spatele fabricii, agentul poluator s-a scurs în pârâul Negreasca și apoi în râul Călmățui

Citește și:

loading...

2 comentarii la „Firmă lăudată pt. protejarea mediului, amendată pt. POLUARE😯

  • Greentech și Greenfiber poluează de 15 ani și Garda de Mediu se face ca nu vede. Poate din cauza unor portbagaje pline cu mici atenții, plicuri etc. Deșeurile care vin la Greentech sunt murdare pt ca sunt luate de la groapa de gunoi. Mergeți sa vedeți balotatii din curte. Apoi sunt sortate, tocate, spălate și uscate. În urma acestor procese rămâne un mal plin de substanțe chimice dăunătoare pentru mediu. A verificat vreodată Garda de Mediu unde dispare totul? Unde dispar și lichidele pline de substanțe chimice? Se evapora? Ca vorbim de sute de tone de detergenți și alte substanțe pe care le cumpara și le folosește.
    La Greenfiber, fibra este spălată cu diverse substanțe pentru a fi buna de calitativ. Greenfiber cumpara sute de tone de coloranti artificiali, uleiuri, balsam și diferite alte substanțe. Am avut ocazia, lucrând acolo, sa vad cum se procedeaza: când autoritatile vin sa ia proba din apa deversata la canalizare, se închide circuitul apei care poluează și se da drumul la robinetul prin care curge apa curata din rețea. Asta o știu din gura inginerului care coordona acțiunea. Altfel nu ar ieși bine în controale (inclusiv la cele lunare de la Compania de Apa). Poate ar trebui controlați și pe neanunțate. Acum au sărit calul și a ieșit scandal, a trebuit sa fie data o amenda minima. Dar la cât poluează de 15 ani și la cât profit au făcut, dacă adunați toate sancțiunile, e un mizilic. Aceasta poluare e prețul pe care îl plătim noi pentru lipsa de investiții in tratarea apelor reziduale și lipsa de grija pentru mediu de la Greentech și Greenfiber. Și situația nu cred ca difera la Romcarbon. În rest la Greentech și Greenfiber se face o treaba buna, se redau circuitului economic toate aceste deșeuri care pot fi reciclate. Păcat ca în acest proces se generează poluare. Poate ar trebui monitorizați mai des sau permanent, pt a fi obligați la investiții în depoluare. A fost mai ieftin fentarea autorităților și închiderea ochilor din partea acestora (în nici un caz dezinteresat), totul pentru profit. Dacă la început era de înțeles pentru ca au investit mult în realizarea fabricilor, în ultimii ani, după ce au fost cumpărați de doua ori de fonduri de investiții multinaționale, nu mai este de înțeles amânarea acestor investiții, ca profit tot au avut. Un fost angajat GT & GFI.

  • ALOOOOOO GARDA DE MEDIU SUNTETI PE AICI???????? DE REPLICA LUI TRAIAN BASESCU….PE ALA CU CARUTA SI MASINA ……STAI SA CONFISCAM..DA PE GREEN AVETI CORAJ…..SAU BANCL ALA AL NOSTRU BOII STAU LA BARIERA, DULAI SI CATEI TREC ….SI LEGEA O RESPECTA AIA MULTII….POATE VA SESIZATI CAREVASAZICA…….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.