Giratoriul de la „Episcopie” va fi botezat mâine în „Piața …”. Mândrie pentru cei din Pătârlagele

Mâine, la ora 11.00, consilierii locali municipali vor vota la punctul 13 botezarea rondului de la Episcopie în Piața „Mitropolit Irineu Mihălcescu”.

Propunerea îi aparține primarului C-tin Toma care a inițiat o campanie de promovare a valorilor culturale și intelectuale ale plaiurilor Buzăului.

Supranumit „apostolul teologiei românești”, Irineu Mihălcescu (botezat Ioan) s-a născut în satul Valea Viei arondat de Pătârlagele.

A fost mitropolitul Moldovei între 1939 și 1947, după care s-a prăpădit în 1948. Împrejurările retragerii sale din scaunul de mitropolit și apoi cele ale morții sale, ambele intempestive, au ridicat controverse.

Retragerea sa din 1947 este pusă pe seama urzelii noii puteri comuniste, care urmărea punerea sa sub acuzație de „crimă de activitate intensă contra clasei muncitoare”. S-a prăpădit rapid în 1948 la mănăstirea Agapia, insinuându-se că ar fi fost otrăvit (lent).

În 2004, cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la nașterea înaltului ierarh, a fost inaugurată casa memorială (reconstruită) a IPS Irineu Mihălcescu în satul buzoian Valea Viei din orașul Pătârlagele. Tot atunci a fost dezvelit un bust al acestuia în fața casei.

Despre Irineu Mihălescu, doritorii pot afla mai multe dintr-un articol document publicat de Opinia în 2015 (CLICK AICI).

Tot mâine, consilierii vor aproba botezarea aleii din spatele carabiei ANAF înspre sediul Poliției Locale în strada Traian Săvulescu.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


Citește și: Iată cine construiește. Idee originală pentru Buzău! CLICK AICI

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.