Guvernul ne ia din bani. Acciză pe gunoi precum la benzină. Buzoienii vor plăti mai mult de la 1 mai. Iată cu cât!

De la începutul anului fiecare kilogram de gunoi aruncat de buzoieni costă mai mult. Mai exact, pentru o tonă se plăteşte în plus suma de 80 de lei. Banii sunt încasaţi de stat, precum la benzină, sub forma unei noi taxe pe gunoiul generat de populaţie şi depus la depozitul ecologic de la Gălbinaşi.

Fiecare maşină de gunoi a RER care ajunge la Gălbinaşi este cântărită şi taxată, iar banii luaţi suplimentar ajung la Fondul de Mediu. Din cauza noii taxe, RER este obligat să crească la rându-i tarifele. În loc de 11 lei pe lună, fiecare buzoian din municipiu va plăti de la 1 mai câte 12,46 de lei. Deci, cu 1,35 de lei în plus.


„În toată ţara s-a scumpit. Noua acciză e de vină. Taxa s-a introdus de la 1 ianuarie, noi mărim tarifele abia de la 1 mai. Patru luni am suportat noi, dar nu mai putem continua aşa” a declarat Liviu Mocanu, Directorul Tehnic al SC RER Ecologic Service Buzău.  

Importanţa colectării selective

Introducerea taxei pe gunoiul depozitat la Gălbinaşi repune pe tapet importanţa colectării selective impusă buzoienilor din oraş.

„În municipiul Buzău tarifele pentru populaţie vor creşte de la 1 mai cu 12%. Dar scumpirea putea fi şi de 24%. Din fericire, prin introducerea sacului galben, a pubelei maro şi înfiinţarea staţiei noastre de sortare, cantităţile de deşeuri depozitate la groapa de gunoi s-au limitat. Dar mai e destul loc de mai bine. Toţi cetăţenii trebuie să înţeleagă că vor plăti ei înşişi mai puţin dacă vor colecta selectiv”, a adăugat Mocanu.  

Speranţe pentru anularea taxei

Creşterea de acum a tarifelor ar putea fi anulată dacă se va emite o lege în acest sens. „Există un proiect de lege, aflat în dezbatere publică, prin care s-ar anula efectele ordonanţei care a introdus taxa pe gunoi. E în dezbatere publică de câteva luni, nu ştiu de ce durează atât. Mă tem că acum, după schimbarea ministrului Mediului discuţiile se vor prelungi şi mai mult” a precizat Liviu Mocanu. 

Auraş Tereacă

loading...

3 comentarii la „Guvernul ne ia din bani. Acciză pe gunoi precum la benzină. Buzoienii vor plăti mai mult de la 1 mai. Iată cu cât!

 • Bre Nenea Ziaristu , PENTRU O TONĂ SE PLĂTESC ÎN PLUS 80 DE LEI , nu „ … SE PĂTEȘTE … 80 DE LAI ” .
  Sau ai fost la Gălbinași și au scris gunoierii lui PREDA CEZAR ?

  Răspunde
 • De ce la Buzău prețul e de 12-13 lei de persoană iar același RER taxează cu 6-7 lei în alte orașe? Dacă acolo va mări cu 12%, se va mulțumi cu maxim 8 lei iar noi mereu dublu. Alooo, aici e noul Caracal? Deșteptarea!

  Răspunde
 • Problema mi se pare serioasă ,pentru că vizează însăși sănătatea noastră a tuturor .Nu poți să stai cu gunoiul la poartă ,pentru că el se adună și„„fandaxia-i gata ””În loc să dai banii pe pâine ,îi dai pe medicamente .Poate o să par nepopular ,însă scumpirea ridicării gunoiului este una primordială și toți locuitorii ar trebui să o privească ca atare Fie depozităm gunoiul selectiv fie plătim .Toate operațiile dor și costă dar fără ele nu putem trăi .Mulțumesc .

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.