Iată către ce și cine se îndreaptă bănuielile autorităților de mediu

Grupuri de pești morți ai fost văzuți pe râul Sărata din stațiunea Sărata Monteoru.

Un cetățean a sesizat Prefectura Buzău, iar șefa de la Casa Albă, Carmen Ichim, a dispus verificarea reclamației la fața locului.

Primele ipoteze se îndreaptă fie înspre nivelul scăzut al Sărățelului (peștii au murit prin asfixiere), fie spre otrăvirea peștilor cu deversările de ape uzate de la un hotel sau un restaurant.

Inspectorii au observat că din ambele locații ajung țevi de scurgere până pe malul râului. O întrebare care se pune e ce rol au aceste țevi câtă vreme la Monteoru există canalizare!

„Reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, Gărzii Naționale de Mediu, ISU Buzău și ai Primăriei Merei s-au de plasat în stațiunea Sărata Monteoru, unde o persoană a sesizat existența unor pești morți în apa râului Sărata. Au fost efectuate verificări pe o porțiune de peste 2 km din albia râului și s-a constatat prezența unor grupuri mici de peștișori morți pe o porțiune de aproximativ 500 de metri cuprinsă între un hotel de pe malul stâng și un restaurant de pe malul drept (în amonte) și zona fostului camping (în aval). Peștii sunt aproximativ de mărimea unor hamsii, iar cantitatea totală estimată este de cca 3 kg. Tot pe acest tronson, nivelul apei este foarte scăzut (de fapt, se poate spune că mai mult băltește), are o culoare închisă și degajă un miros fetid. În amonte de zona hotelului și restaurantului menționate anterior, precum și în aval de camping, nu a fost sesizată mortalitate piscicolă. Prefectul Carmen Ichim a cerut SGA Buzău prelevarea de probe de apă și determinarea concentrației de cloruri, azotiți, azotați, amoniu și detergenți. Au fost prelevate probe din 3 puncte: Izvorul nr. 6 (situat la 150-200 m în amonte de zona indicată), zona de evacuare a apelor uzate a hotelului și zona de evacuare a apelor uzate a restaurantului. Cauze posibile ale mortalității peștilor: deversarea de substanțe toxice în apa râului sau lipsa de oxigen. Echipa de control a dispus: – monitorizarea zonei de către Primăria Merei și SGA Buzău; – blindarea imediată de către administratorul restaurantului a evacuării apelor uzate” – comunicat Prefectura Buzău

Autoritățile așteaptă acum rezultatele analizelor de laborator după care vor lua măsurile legale care se impun.

Din păcate a fost nevoie de moartea peștilor pentru a se constata că unii agenți comerciali își bat joc de mediul înconjurător.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


Citește și:  „E plin de rugină. cade tabla de pe el. Cum poate circula așa ?”. CLICK AICI

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

2 comentarii la „Iată către ce și cine se îndreaptă bănuielile autorităților de mediu

  • Sper că „peștișorii” să nu fi ajuns în farfuria vreunui consumator al restaurantului ,pentru atunci era chiar „bai” .

  • Rezultatele controlului vor fi prezentate presei???
    Sau se va incerca musamalizarea situatiei???
    Asteptam rezultatele….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.