Iată cauzele care au dus la moartea celor doi pietoni la Cernătești. Sărăcie, prostie, neglijență. Polițisti rutieriști: „Acolo e un mix ucigător de factori”.

„Acolo e un mix ucigător de factori. Nu e deloc de mirare că s-a produs o asemenea tragedie”.

E concluzia polițiștilor rutieriști care analizează modul în care s-a produs accidentul de la intrarea în Cernătești.

Un autoturism Cielo care tracta o rulotă a intrat în plin la miezul nopții în trei localnici care se deplasau pe carosabil, imediat după ce coborâseră dintr-un mijloc de transport în comun.

Dar iată factorii care țin de sărăcie, prostie și neglijență care au concurat la producerea accidentului. 

ALipsă trotuar și șosea îngustă

După cum se poate vedea din imagini pe raza comunei Cernătești, DJ203K nu este prevăzut cu trotuar. Există doar un acostament îngust, un șanț și un culoar îngust în fața caselor, pe unde nu pot trece două persoane una lângă alta (și din cauza băncilor postate în fața porților). Pietonii sunt nevoiți să circule pe acostament, riscând oricând să fie acroșați de mașini. Așa cum s-a întâmplat în noaptea fatidică. Nu s-a amenajat trotuar întrucât atât CJ Buzău, cât și Primăria Cernătești nu dispun de fonduri pentru așa ceva. Modernizarea DJ 203 K prevăzută a se aface cu fonduri guvernamentale se tot amână de vreo cinci ani. 

  B – Statie de autobuz imediat după curbă și rampă

Dintr-o prostie, stația respectivă de autobuz a fost pusă cât se poate de inoportun. Stația este atât în rampă, cât și în curbă astfel încât șansele ca pietonii care merg pe marginea drumului să fie văzuți de șoferi scad considerabil mai ale în condiții de viteză și de întuneric. Se impune mutarea de urgență a stației câteva zeci de metri mai în față.

C – Lipsă trecere de pietoni 

E evident că pietonii locuiesc și pe cealaltă parte a șoselei și că au nevoie de traversa. Nu o pot face însă regulamentar întrucât nu există o trecere de pietoni. Dacă ar fi existat o trecere de pietoni, coroborată cu semnalizarea ei luminoasă, poate că șoferul ar fi fost avertizat suplimentar. 

D – Întunericul

Și acesta a fost la rându-i un factor decisiv în producerea accidentului. Pe stâlpi există câteva becuri, însă lumina este slabă și, în plus, subțiată de frunzișul pomilor de pe margine. 

E – Lipsă veste reflectorizante sau lanterne

Trecem acum și la greșelile victimelor. Acestea urmau să parcurgă noaptea câteva zeci sau sute de metri până la domiciliu pe marginea drumului îngust fără a purta veste reflectorizante sau orice alte mijloace care să le facă vizibile (lanterne, îmbrăcăminte deschisă la culoare sau reflectorizantă).  De aceea, șoferul le-a luat în plin, fără să pună măcar frână.

F – Deplasare incorectă, cu spatele la autovehiculele din același sens

Conform normelor, pietonii trebuie să circule pe partea stângă a carosabilului în sensul de mers şi cât mai aproape de marginea acestuia când lipsesc trotuarele. În plus, se recomandă deplasarea, pe cât posibil, pe un singur şir, cu obligaţia de a privi din când în când şi înapoi pentru a observa circulaţia autovehiculelor care execută depăşirea și pot ajunge pe banda pe care circulă pietonii

E – Prezența rulotei 

Autoturismul Cielo condus de un șofer din Beceni tracta și o rulotă. Nu este exclus ca unele din victime să fi fost lovite chiar/ și de rulotă în caz că șoferul a șoferul a încercat un viraj brusc de evitare a impactului cu cei trei pietoni. Frânarea autoturismului în caz că s-ar fi produs, deși nu s-au văzut urme de frână, ar fi fost mult îngreunată din cauza rulotei. 


Cristina Pătrașcu

Pregătiri de înmormântare

Persoanele decedate sunt Cristina Pătrașcu (37 de ani, mamă a doi copii), și Doru Dobre (49 de ani), ambele din Cernătești.

A treia persoană, rănită destul de grav, și aflată la Spitalul Floreasca din București se numește Mihaela Voicu (43 de ani).

Toți trei lucrau la Romcarbon și veneau de la schimbul doi.

Înmormântarea va avea loc cel marți.

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

11 comentarii la „Iată cauzele care au dus la moartea celor doi pietoni la Cernătești. Sărăcie, prostie, neglijență. Polițisti rutieriști: „Acolo e un mix ucigător de factori”.

 • Nu am citit nicăieri ca soferul avea viteză și foarte probabil nici nu era atent la drum, motiv pt care nu are nici un metru de frânare. Sau masina nu corespunde tehnic!? Sau este ruda, cunostinta….. cuiva?!

  Răspunde
 • Ce viteza putea sa aibe un cielo tractand o rulota?
  Pietonii i-au aparut in fata si tragedia s-a produs.Ieri dupa accident in fata magazinului Cernica,niste tineri jucau fotbal pe carosabil…deci nu exista ideea de disciplina sau de invatare de minte

  Răspunde
 • Cum este posibil ca dupa curbă, unde este drum drept sa nu vezi 3 persoane ??? Nici macar o mica urma de frânare, nimic. Veste reflectorizante ???? Ce e cu prostia asta?? Incercam sa gasim vinovat in persoanele decedate? Sunt distruse doua familii din cauza unui sofer neatent care nici macar nu a calcat frana…sa fim seriosi!

  Răspunde
 • Acul mașinii s-a oprit la 100 km.
  Șoferul este ruda unei persoane foarte influente din Vintilă Vodă.

  Răspunde
 • Se încearcă mușamalizarea acestui eveniment.
  Binenteles, morții vor fi vinovați, nu ca respectivul avea cel puțin 100 km/h, nu ca nu purta centura, nu ca nu a frânat absolut deloc și a intrat in ei ca in niște popice…

  Răspunde
 • Încercați sa aflați cine sunt neamurile șoferului….sa va spun și numele acestuia?

  Răspunde
 • Nu a specificat nimeni ca sistemul de iluminare a autoturismului și a rulotei era defectuos…

  Răspunde
 • Din punctul meu de vedere vina se împarte ,atât pietoni cât și șoferul sunt vinovați!Ei ca pietoni trebuia sa se asigure dar ei obisnuindu.se cu acest traseu pe care îl practicau zilnic nu sau mai gândit ca aceasta neatenție iar putea costa viața.Cat despre șofer ….viteza de 100km/h mai ales ca intrase într.o curba nu mi se pare potrivita ,cred ca dacă șoferul nu depășea limita de 60sau 70km/h(nu știu sigur care este limita)putea evita acest accident sau avea loc un accident fără morți !!!Lipsa treceri de pietoni mai este o mare problema….Nu înțeleg …îi consideri vinovați ca au trecut prin loc nepermis dar de trecerea de pietoni care ar fi trebuit sa existe din 500 în 500 de metri ???Exista o trecere de pietoni la școală ….Și ei ce trebuiau sa facă ???sa vina aicineva sa traverseze corespunzător???Doar în România vezi așa ceva!!

  Răspunde
 • Șoferica, dacă nu avea neamurile cu influente MARI in poliție și procuratura…era înhățat de la terapie intensiva

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.