Iată ce sunt ploșnițele/gândacii urât mirositori care intră în casele buzoienilor

Gândaci strânși de un buzoian de pe pervaz

Articolul de ieri („Vă deranjează și pe dvs. ? „Am lăsat geamul deschis și mi-au umplut casa!”) referitor la înmulțirea acestei specii de insecte în municipiul Buzău a primit numeroase comentarii, semn că mulți sunt buzoienii deranjați de acești gândaci urât mirositori.

Solicitarea din articol, ca specialiștii din Buzău să ne informeze în legătură cu aceste insecte, și-a găsit ecou, primind pe adresa redacției câteva link-uri utile. Iată ce am aflat.

Aceste insecte maronii poartă un nume – ploşniţe de cereale – dar şi o poreclă: gândaci puturoşi / gândaci urât mirositori.

Ploşniţele de cereale trăiesc şi se înmulţesc în lanurile de cereale, dar în vremuri de secetă sau inundaţii migrează în căutare de hrană inclusiv spre zonele urbane.

Odată ajunse la oraş, ploşniţele de cereale caută să rămână acolo cel puţin până la primăvară şi îşi caută culcuşuri pe te miri unde: crăpături din pereţi, ţevi de aerisire, tăviţe ale ghivecelor de flori sau, în cazurile fericite pentru ele, chiar în interiorul locuinţelor.

Nu fac rău, în sensul că nu pişcă oamenii, nu fac mizerie, nici măcar ouă nu depun în case, dar sunt dezagreabile. Provoacă o stare de repulsie prin mirosul puternic pe care îl răspandesc mai ales atunci atunci când sunt strivite.

Soluțiile cu efect repelent împotriva acestor daunători nu sunt atât de eficiente. Cel mai indicat este să asigurați spațiile de acces în locuința dvs (plase la ferestre, usile sa stea inchise etc). Se pot aplica și prin pulverizare insecticide cum ar fi K-Obiol.

Citește și articolul: Iată ce autobuz va fi prelungit până la Dedeman cu începere de marți!

Atenție, în momentul în care se aplică insecticidul, incinta va trebui să fie închisă timp de patru ore, după care trebuie aerisită. Animalele de companie trebuie evacuate din incintă.

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

2 comentarii la „Iată ce sunt ploșnițele/gândacii urât mirositori care intră în casele buzoienilor

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.