„Îi ținem DEGEABA! Doar unul dintr-o sută se agravează!”

Buzoian și absolvent de Hasdeu, Dragoș Zaharia e medic pneumolog. A ales să fie combatant în prima linie în războiul anti-Covid.

Buzoianul susține că internarea asimptomaticilor în spital, fie și doar pentru 48 de ore, în locul izolării la domiciliu, este o eroare a noii legi a carantinării și izolării.

ARGUMENT. Medicul afirmă că doar unul din o sută de asimptomatici ajunge să aibă o stare care să necesite tratament medical în spital.

„Dacă un pacient este complet asimptomatic, el nu are de ce să stea 48 de ore în spital. Poate fi izolat, iar dacă începe să prezinte simptome, dacă se agravează, atunci să vină la spital. Probabilitatea de agravare este însă foarte mică. Doar un pacient asimptomatic dintr-o sută se agravează. Deci un spital trebuie să țină practic 100 ca să detecteze unul singur. Îi ținem așadar degeaba!”.

Dragoș Zaharia lucrează la Spitalul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, din București, transformat în unitate Covid

„Cel mai bine ar fi ca asimptomaticii să fie trimiși în izolare, să nu existe această obligativitate a evaluării timp de 48 de ore. La fiecare pacient trebuie să facem hârtii, fișe, să programăm analize să vină rezultatele. Apoi scrisori medicale, concedii. Pierdere de timp. Toate sunt făcute de oameni din spital. Iar medicii de aici au treburi mai importante, cum ar fi tratarea celor cu forme severe”.

„Spitalele sunt încărcate mult prin această prevedere cu cele 48 de ore. Asta e o pierdere de vreme pentru noi. La creșterea actuală a numărului de cazuri, normal ar fi ca sistemul medical să fie axat pe cazurile care au cu adevărat nevoie de spitalizare”.

Interviul integral dat de buzoian site-ului G4Media poate fi citit AICI.

loading...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.