Impact teribil pe drumul spre Buzău

Era considerat „regele elicopteriștilor” din România.

A murit – nu la manșă – ci la volan, dimineața la șase. Din pricina unui cal!

Comandorul Valer Novac se îndrepta dinspre Mizil către Buzău când, deodată, autoturismul său s-a izbit de un cal lăsat nesupravegheat.

Mașina s-a rostogolit de mai multe ori și s-a oprit în afara carosabilului, pe un teren agricol. Salvatorii l-au găsit pe șoferul de 63 de ani – decedat.

Conform șoferilor mai mulți cai au fost lăsați nesupravegheați pe o pășune din vecinătatea intersecției cu drumul spre Fințești. Zilele trecute s-a mai fost un accident similar, dar fără consecințe atât de grave.

ASUL

Valer Novac a studiat la Școala Militară de Aviație de la Boboc, după care a devenit pilot de elicoptere. În ultimii ani s-a specializat pe elicopterele civile, ajungând un as al manșei. ”Pilota în aviația utilitară. Îi plăcea foarte mult să zboare, să îi ajute pe fermieri să obțină recolte cât mai mari”, spune un apropiat, care l-a cunoscut foarte bine.

Piloții de elicoptere îi spuneau lui Novac „regele elicopteriștilor” sau ”Asul”. Foarte talentat, Novac ajunsese să facă acrobații cu un elicopter utilitar, KA-26 (transformat pentru a stropi culturile agricole) – Vezi VIDEO mai jos.

„Valer Novac zboară la firul ierbii, întoarce în grabă la 180 de grade, cu o precizie spectaculoasă, aterizând aparate masive, de zeci de milioane de euro pe suprafeţe de câteva zeci de metri pătraţi, aparent imposibil de practicat când vine vorba de aviaţie. Cei care au auzit de Valer Novac știu că el este „tăticul elicopterelor” din România, transformând Ka-26 utilitar într-un elicopter de acrobaţie şi demonstrând de ce este una din marile vedete ale manifestărilor aviatice. Aflăm, astfel, cu toții că aviaţia utilitară nu înseamnă doar aparatele acelea de zbor care se ridică de la sol din an în Paşte pentru a stropi câmpul sau satele contra dăunătorilor. Înseamnă piloţi vigilenţi aflaţi la manşa unui aparat care trebuie manevrat cu foarte mare exactitate!”, au scris organizatorii BIAS 2019 despre Valer Novac.

Tot în octombrie, dar în 2017, a fost la un pas de a muri, tot din pricina unui cal și tot pe șoseaua Mizil – Buzău și Grigore Potec, tatăl campioanei olimpice de înot Camelia Potec.

Șansa lui Grigore Potec a fost că pilota un Chrysler. A suferit un traumatism cranio-cerebral, un traumatism toracic şi o fractură de humerus., dar a supraviețuit.

Citește și:

loading...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.