„În câteva zile îi dăm drumul”. Investiție pentru 20 de ani

E una din cele mai importante realizări din mandatul primarului C-tin Toma. După asfaltarea din oraș și achiziția de autobuze care a dus la eliminarea căpușei maxi-taxi.

Foto acum: Centrală termică nouă la Șc. nr. 15 – G.E. Palade

E vorba de montarea de centrale termice proprii (pe gaz) la toate școlile, grădinițele și liceele din Buzău.

Foto azi: Centrală termică și la Grădinița cu program prelungit nr. 4

În câteva zile vor fi puse în funcțiune centrale termice la Școala nr. 15 și la GPP 4, acolo unde lucrările sunt cele mai avansate.

„A mai rămas să tragem țeava cu apă caldă de la noua centrală până la școală și… să punem centrala în funcțiune”, a precizat Ion Diaconu, angajatul Primăriei Buzău care coordonează lucrările.

În interiorul centralelor, instalația e gata

După Șc. nr. 15 și GPP 4 de pe Spiru Haret vor urma Liceul Pedagogic, Liceul Marghiloman, Școala nr. 7 Dorobanți și Școala nr. 16 din Micro V.

Avantaj: reducere considerabilă a costurilor

A) Investiția de acum în amenajarea de centrale pe gaz va fi amortizată în anii următori. Costul gigacaloriei pe gaz e la jumătate (și chiar mai mult) din costul gigacaloriei vândute în anii trecuți de RAM – Ecogen.

B) În plus, se va face și economie. Centrala își reduce consumul când vremea e caldă (în timpul iernii) în timp ce la RAM practica era ținerea geamurile deschise (dar gigacalorimetrul RAM contabiliza!).

C) În al treilea rând, centralele sunt moderne/automatizate și nu necesită prezența niciunui angajat. „Își trag singure apă, gaz, 20 de ani n-ai treabă cu ele”, spun producătorii.

D) Banii economisiți după amortizarea investițiilor vor putea fi folosiți de Primăria Buzău în alte investiții.

La sfârșitul primăverii toate unitățile de învățământ din Buzău vor avea centrale proprii și se vor debranșa de la RAM. Consecință: din iarna viitoare, cheltuieli mai mici și condiții mai bune.

Citește și:

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

3 comentarii la „„În câteva zile îi dăm drumul”. Investiție pentru 20 de ani

  • Cum arata poluarea in zonele acestor centrale? Exista vreun studiu de impact, sau totul este facut dupa ureche?
    Locatarilor care si-au pus centrale de apartament li se spune ca acestea vor fi desfiintate din cauza poluarii si sunt aduse argumente, studii etc. Cum arata situatia in cazul acestei decizii unilaterale, scumpe si dubios de ineficiente?

  • Eu știu că e exact invers. Se încurajează montarea de centrale pe gaz pentru că sunt mult mai puțin poluante decat sobele pe lemne.

  • Nu incape indoiala ca centralele pe gaz sunt mult mai putin poluante decat sobele cu lemne, sau chiar decat centralele pe hidrocarburi lichide.
    Intrebarea era alta. Daca s-a facut vreo comparatie in privinta eficientei si a poluarii intre centralele zonale pe gaz instalate in oras si centrala unica, de termoficare, tot pe gaz, aflata la marginea orasului, in conditiile in care indicii de poluare ar trebui masurati la nivelul strazii, in oras. Locatarilor de la blocuri exact acest argument li se aduce – ca polueaza orasul, vecinii, strada. Este marota indusa de sindicatele si companiile din termoficare si sustinuta de multi primari din marile orase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.