„Înainte se plăteau 900 de milioane pe lună. Acum am dat 300 pe toată iarna!”

Realizarea de centrale termice la școli pare să fie cea mai bună afacere făcută pentru bugetul orașului Buzău de primarul C-tin Toma.

Cheltuielile cu încălzirea pe timpul iernii au scăzut considerabil.

Iulian Vasile, administrator Școala nr. 11: „Înainte, când școala era racordată la RAM veneau facturi și de 900 de milioane de lei vechi pe lună. Acum, în toată iarna, nu s-au plătit 300 de milioane!”

Iulian Vasile, administrator Șc. 11: „Școala noastră și-a redus cheltuielile și la apă, întrucât toată apa de ploaie e colectată și folosită la toalete. Avem panouri fotovoltaice pe cele două clădiri, și la energie plătim mai puțin”

În condițiile unor reduceri atât de mari la facturi, investiția în centralele termice de la școli/licee/grădinițe se va amortiza chiar mai devreme decât se aștepta. Apoi, se va trece pe plus.

Primăria Buzău a achiziționat centrale de ultimă generație, iar cei care le-au montat au anunțat că 15-20 de ani nu vor fi probleme.

Tot răul spre bine. Toma a fost amenințat/șantajat de Ecogen la începutul mandatului cu creșterea tarifelor și întreruperea discreționară a căldurii la școli. A fost momentul în care Toma, de (ne)voie a decis să investească în achiziția de centrale în școli. Așa a luat sfârșit mafia căldurii la Buzău care sugea anual 10 mil. € din bugetul orașului

Citește și:

loading...

15 comentarii la „„Înainte se plăteau 900 de milioane pe lună. Acum am dat 300 pe toată iarna!”

  • Instalarea centralelor termice proprii pentru unităţile de învăţământ – una din puţinele realizări reale, în care banii au fost cheltuiţi cu folos, scăpând de Ecogen + RAM.

    Totuşi, aţi cam rămas în urmă cu matematica tovarăşe reporter.
    Aţi afirmat în articol că: „În condițiile unor reduceri atât de mari la facturi, investiția în centralele termice de la școli/licee/grădinițe se va amortiza chiar mai devreme decât se aștepta. Apoi, se va trece pe plus.”

    E noaptea minţii!! Cum să se treacă pe plus? După amortizare se vor face economii, atât!!! Că doar nu vor începe acele centrale să producă bani pentru şcoli!!! Aproape că eram gata să investesc în vreo zece centrale de genul ăsta, instalate undeva pe la Ţinteşti, ca după amortizare să producă bani şi să îmi umfle conturile!!!! Ooofffff…….

    Vă jucaţi cu cuvintele într-un mod TOTAL IRESPONSABIL!!!!!

    Referitor la fiabilitate: exageraţi din nou, IRESPONSABIL!!! O perioadă de funcţionare aşa de lungă de funcţionare, 15-20 ani, fără probleme este utopică!!!!! Ori au informat greşit firmele care au comercializat + instalat echipamentele, ori aţi exagerat din nou, intenţionat, cu tentă de osana!!!!

    Răspunde
  • Dacă au fost făcute așa de mari economii, de ce duc părinții hârtie igienică, săpun și alte consumabile la școli? De ce cresc mult facturile la întreținere? Ăia răi au dispărut. In doi ani vom plăti numai gunoiul și apa cu banii cu care plăteam și căldură cu diferența că astea vor fi tot anul și nu doar iarna. Dar avem impresia că am câștigat ceva. Nu mai plătim gigacalorie, plătim gaz si apă (ambele cu preturi în creștere). Am schimbat doar încasatorul banilor cu unul agreat. De plătit, plătim din ce in ce mai mult. Individual. Decât atât. Spor la economii!!!! Impresii.

    Răspunde
  • Big business! Nu s-a mers la școală!!!!! Comparați mere cu ciuperci!

    Răspunde
  • Dl Paduraru Ion a spus tot ce voiam sa scriu si eu. Total de acord cu punctele sale de vadare!
    Una din foarte putinele actiuni ale dlui Toma pe care le consider de succes.

    Răspunde
  • Poti sa spui ca se trece pe plus in sensul ca ramai cu banii pe care in mod normal i-ai da pe incalzire, bani care se aduna. Economiile alea nu sunt bani in plus? Da, nu poti face o ferma de centrale ca sa produci bani ca la mintai bitcoin, dar o centrala pe care o folosesti la un spatiu ce trebuie neaparat incalzit poti spune ca iti aduce profit banii pe care nu ii dai pe inalzire din alta sursa.

    Răspunde
  • Nu cred ca e un calcul corect.Elevii au făcut școală online…deci căldura in scoli a fost redusa!…Vedem la iarna cata economie se va face ,daca revin elevii in bănci.

    Răspunde
  • Ca anul asta s-a si invatat fizic intens in scoli…

    Răspunde
  • 2021
    “Pădurea Crâng, în acest moment, cam 60% este uscată, este o mare tragedie pentru că este plămânul verde al Buzăului. Silvicultorii au încercat să taie tot ce este uscat și să replanteze. A intrat acea ciupercă în pădure care nu poate fi combătută. Singura metodă, și am vorbit cu cercetători de renume, este să se îndepărteze tot ce este uscat. Este o situație dramatică și trebuie să ne implicăm și să rezolvăm problema pentru binele și viitorul acestui oraș“, declara recent primarul Buzăului, Constantin Toma, în emisiunea….

    2018
    Din totalul arboretului din Crâng, ulmul este în proporție de 20%, iar pe undele parcele chiar de 50%”, ne-a declarat Cornel Pitiș, șeful Direcției Silvice Buzău.

    Cum o fi? Într-o margine deja se construiește.

    Răspunde
  • Asteptam totusi o luna de iarna cu elevii prezenti, sa ne spuna atunci cat e factura. Cel mai probabil, va fi mai ieftin ca inainte, dar in niciun caz cu diferenta asta astronomica de acum. Nu spun ca centralele proprii nu sunt bune, e ok ca s-au facut. Totusi, cum zicea cineva mai sus, copiii trebuie sa vina cu markere si alte lucruri de acasa, sa cumpere imprimanta pentru invatatoare etc, de asta nu ii intereseaza deloc pe dl administrator, dl. director si dl. primar? E educatie gratis, sau nu mai e?

    Răspunde
  • De ce imi stergi din mesaje cand spun ca directorii si administratorii sunt sclavi politici? Cand ne facem oligofreni unii pe altii aici, vad ca lasi sa treaca fara probleme. Ori e mana care te hraneste si pe tine, cumva? Sau care e explicatia? Noi suntem pleava, ne putem injura intre noi cat vrem, dar nu cumva sa aruncam vreo vorba inspre boieri? Esti jurnalist, sau doar mimezi? Unii intra in puscarie ca fac dezvaluiri, iar tie ti-e frica sa nu superi un directoras de scoala pus de partid?

    Răspunde
  • Se compara mere cu pere, doua situatii total diferite. Una cu prezenta fizica, alta fara prezenta fizica.
    Mai apoi, centralele acelea au costat si nu putin. Si amortizarea va dura, plus ca exista si costuri de intretinere.
    Se puteau monta pompe de caldura, prin fonduri UE. Verzi, ecologice, cu mentenanta minima.
    Ma mir ca autorul articolului nu a spus ca erau mai bune centrale pe fiecare incapere (cum este la bloc).

    Răspunde
  • Pe Frăsinet rămîne construcția aceea superbă așa cum este sau este magazia pentru materiale?

    Răspunde
  • Nu, acolo se monteaza reactorul de la Cernobal. Nu mai stiu ce reprezinta cladirea aia in proiect, dar primarul ar trebui sa lase ideile de Venetia si sa faca acolo un parc discret si frumos pentru parinti, un loc de joaca mare pentru copii si o mare-mare parcare pentru toti cei din zona. Lasati lacurile cu tantari, o sa fie pline de gunoaie si cam atat…

    Răspunde
  • Neamul asta nu pricepe nimic din ce i se intampla. Unde-s multi, puterea creste, numai sa nu fie mai numerosi cei care stau prin birouri decat beneficiarii. Newyorkezii, de prosti presupun, au sistem centralizat de conditionare a aerului (cald sau rece). Aia e, face parte din „suntem in democratie, fac ce vreau, nu-mi spui tu sa nu-mi inchid balconul sau sa nu-mi pun centrala!”. Pai doar un bloc de 10 nivele cu 30 de ap, la o investitie medie de 5000 lei (avize, centrala, fara calorifere, montaj), cam ce fel de centrala, si-n cogenerare si-n-dunga si-n diagonala se poate lua, la care sa lucreze trantorii aia de administratori de bloc care stau si freaca duda de ani de zile?!?
    Metoda romaneasca cu sa desfiintam in loc sa reglam si sa facem sa mearga bine. Metoda asta, din pacate insa, e la mintea si a unei maimute, motiv pentru care ma gandesc ca ar putea fi o varianta fezabila la urmatoarele alegeri.
    In schimb de Compania de Apa nu ca nu s-a atins nimeni, dar musteste de trepadusi, desi, inainte de a pune batista pe tambal, Toma afirma ca face si acolo ordine. Intr-un fel, decat ca-n kaizenu din primarie, mai bine deloc…
    Eu cred ca Toma s-a panicat cu acest val normal si urias de neultumiri, mizand pe acel tembel procent de 86% (+-), care nu reprezinta decat 27% din totalul cetatenilor apti de vot din oras, si acum apuca din toate partile. Cativa ani a mers, ca proiecte, ca vom face, ca vom drege. Cand s-a apucat (nu el, dar la ordinul si receptia lucrarilor ii sunt imputabile), numai stramb, aiurea, pueril, nenecesar total iar oamenii deja doresc si concret. O fi fost Bosco cum o fi fost, dar nu o sa stam acum 20 de ani sa aplaudam la lalelele si avionul lui Toma, sincer… Iar strazile asfaltate, as ruga Urbisul sa-si revina la vechile obiceiuri, cu plantat de flori, ca utilajele alea noi si performante nu functioneaza cu mesterici. Calitatea lucrarilor Strabag, comparativ, este ENORMA si de nementionat (firma asta lucreaza si in afara municipiului si trag niste drumuri perfect plane).
    P.S. Apostu e finul lui Bosco, apartament dat de nasu, scos din pseudo-presa locala si varat in politica de nashu. Pai si cu Apostu, care poza din turn vopseaua de pe carosabil, facem noi kaizen si administratie moderna? Logic discutand problema…

    Răspunde
  • Ce facem în cartierul micro14. nu vine nimeni sa taie iarba din fata blocurilor 29ABC. nu stim cine se va ocupa. va multumesc mult. asteptam raspuns pentru str. aleea constructorului nr3.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.