Inginer constructor: „Buzăul, nr. 1 la șomaj ? Sigur vor să muncească ?”

Imaginile din articol sunt de azi din mun. Buzău – pe șantierul unde se construiește o nouă grădiniță.

Pentru că nu a găsit forță de muncă locală (muncitori calificați și necalificați), firma de construcții au fost nevoită să aducă peste 80 de muncitori tocmai din Vietnam.

Un paradox în condițiile în care mass-media din Buzău a tot repetat zilele trecute „Buzăul, locul nr. la șomaj pe țară!”.

Astăzi, reporterul buzoienii.ro i-a întrebat pe inginerul și pe șeful de echipă de la șantier cum vine asta: „Voi aduceți din Vietnam, iar Buzăul pare să fie plin de șomeri!”.

Inginer constructor: „Domnule ziarist, dar v-ați întrebat dacă șomerii ăștia de care ziceți dvs. chiar vor să muncească ? Au venit și pe la noi câțiva necalificați. Dar în loc să pună mâna la treabă, ei cereau mai mulți bani. Voiau mai mulți și decât muncitorii calificați, cu experiență. pe care îi avem. Sunt român, mi-ar fi mai ușor să lucrez cu români, dar dacă nu găsim, ce să facem ? Aducem vietnamezi!”

Șef de echipă: „Știți de unde sunt eu ? De la Viperești. La noi e plin de șomeri în comună. Vreo 300. Dar să-i aduci cu forța aici, n-ar sta la muncă! A doua zi ar fugi. De ce ? Pentru că munca e grea, iar ei sunt învățați să stea”

Muncitori vietnamezi sunt în Buzău și pe Bd. Bălcescu la reabilitarea fostului spital Brătianu, în timp ce la Colegiul Eminescu lucrează zeci de indieni și pakistanezi.

Conform cifrelor oficiale – în jud. Buzău sunt 10.805 de adulți APȚI DE MUNCĂ, încadrați ca ȘOMERI în scripte și care primesc AJUTOR SOCIAL. Mulți dintre ei n-au avut niciodată serviciu, sunt de etnie rromă, iar la școală nu au mers deloc sau au abandonat-o înainte de gimnaziu ori de liceu.

Topul comunelor cu „șomeri” – asistați social

1 Viperești 371

2 Calvini 362

3 Mihăilești 314

4 Luciu 296

5 Buda 286

6 Vernești 280

7 Râmnicelu 267

8 Smeeni 262

9 Țintești 225

10 Pănătău 225

Citește și:

loading...

8 comentarii la „Inginer constructor: „Buzăul, nr. 1 la șomaj ? Sigur vor să muncească ?”

 • În Elveția este o vorbă: dacă elvețianului îi merge bine atunci îi merge bine și Elveției!
  Se ține cu dinții ca salariile să fie cât mai mici, dacă este posibil nu mai mult decât minimul pe economie. Nu se poate o Românie dezvoltată cu salarii de mizerie! Este un non-sens. Vin propagandiștii și ne povestesc că nu avem productivitate! Hai nu zău! Care este diferența dintre un șofer de TIR neamț și unul român? Neamțul are salariul de 3 ori mai mare decât românul. Conduc aceleași mașini, pe aceleași drumuri, același număr de ore. Unde este productivitatea? Doar în gura propagandiștilor!
  Suntem singura țară din UE în care din plusvaloare muncii îi revine mai puțin decât capitalului. Deci, din profit, salariații iau mai puțini bani decât acționarii. Cu formula asta România va încremeni în subdezvoltare. Este formula ideală pentru afaceriști, profiturile fiind maxime.

 • Normal ca pe vietnamezi ii platesc cu salar minim pe economie si muncesc mai mult de 8h/zi 5 zile / sapt si bineinteles calitatea e pe masura! La nivel de tarani vietnamezi!! Aproppo de taxe: vietmaezii platesc pt pensie si sanatate ? Cum vor beneficia ei de aceste “ pensii “ , nu ca nu pot dormi la noapte din cauza asta….
  In alta ordine , acestia cunosc standardele, normativele, legile din Ro? Nu cred! De aici si calitatea! Dar e adevarat ca la o gradinita nu vede oricine lucrarea si pe ce de duc banii “publici”, nu vede toata lumea detaliile, ci doar gardul si fatada frumos vopsite

 • Rog reportere verifica si Comuna Sarulesti! Ca peste tot si acolo sunt astfel de puturosi.sa ii cheme la somaj si daca refuza serviciul afara cu ei din indemnizație!!! Rusine sa le fie. De aia tara nu merge. Ca ii sustinem prin fel si fel de ajutoare. Cu respect Nelu Vasilache

 • Aparent, ar fi justificat acest articol ,dar muncitorul roman e platit cu salariul minim pe economie ,in timp ce extracomunitarul are un salariu mult mai mare ,impus de normele UE probabil…!

 • Sunt bugetar. Dar dau un singur exemplu: daca Primăria Buzău nu are nevoie de toți polițiștii locali pe care ii plătesc și eu din buzunarul meu, de ce sa nu ii poate da afara? Daca unui muncitor nu ii convine pe salariu minim, de ce sa suport eu, din buzunarul meu, prin bugetul de stat, creșterea lui salariala? Nu ii convine salariul minim actual? Să facă împrumut în bancă! Cu cunoștințele acumulate în școala pentru care nu a platit nimic, sa devina antreprenor! Sincer, eu cred că soluția este sa aducem mai mulți muncitori din Vietnam, nu sa creștem salariul minim. Creșterea salariului minim trebuie legata de creșterea productivității și a eficienței muncitorului. Lucrări de calitate, făcute de muncitorul român, fara irosirea resurselor. Din păcate, mentalitatea muncitorului român este „nu îmi pasă, nu este al meu și oricum trebuie să mă plătească!”.

 • Ce vă spuneam! Ăla de-și zice bugetar o arde cu productivitatea!
  Simpatic e că el ca bugetar zice că suportă din buzunarul lui creșterea salarială a celui de la privat. Ceva mai amuzant n-am mai citit de mult timp! Felicitări, bujetare!

 • De unde suporta un bugetar care traieste numai din banii de la stat adica de la cel care munceste la privat ? la ce scoala a fost el? la scoala de pile ? se vede ce pregatire au multi dintre ei …… pai de ce nu trece cel de la buget la privat sa vada in ce conditii se munceste acolo si sa mai castige si salariul minim si pe urma sa vorbesca si apropo nu toti de la privat sunt fara pregatire si au salariul minim ,daca este austeritate sa fie pentru toata lumea sau cei de la stat nu traiesc in Romania.

 • @Pixel:
  Vezi pe ce tarife transporta firma germana si pe ce tarife transporta firma romaneasca. Apoi, vei vedea cu siguranta diferenta dintre salarii si ce inseamna productivitatea muncii.
  A doua la mana, inclusiv piata muncii este guvernata de cerere si oferta.
  A treia la mana, in absolut orice tara din lumea asta, cei care nu sunt calificati si cu 4 clase vor fi platiti cu minimul, este normal.
  Daca ar sti si altceva in afara de lopata, tuica si neseriozitate, cu siguranta ar accesa joburi mult mai bine platite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.