Întâmplare de azi. „Pe unde se poate intra la Caragiale?”

A urmărit evenimentul de azi, de la gară, de la balcon.

E vorba de proprietarul casei în care a locuit și a avut berărie Caragiale, cel mai mare dramaturg român.

La finalul evenimentului de azi, o reporteriță venită de la București – și care a văzut plăcuța cu Caragiale de pe casă – l-a întrebat pe domnul de la balcon.

– „Nu vă supărați, pe unde se poate intra în muzeu ?”.

– „Nu e niciun muzeu domnișoară. Nu-i nimic amenajat. Aici e casa mea”

Ulterior, reporterul buzoienii.ro l-a întrebat pe proprietar dacă ar fi dispus să vândă.

„Da, aș fi dispus. Înțeleg valoarea turistică, mă rog, culturală a casei. Dacă-mi va face primăria sau altcineva o ofertă, putem discuta. Spre deosebire de vecinul, eu am întreținut bine casa, se poate vedea”, a răspuns acesta.

Problema e că în afară de casa propriu-zisă, Buzăul n-ar mai avea nimic original care să fi aparținut lui Caragiale

Imobilul lipit de casa în care a locuit un an Caragiale e însă gata să se prăbușească.

Ca să mascheze zidul dărăpănat, dar și pentru a proteja trecătorii de căderea cărămizilor, muncitorii de la Urbis Serv au amplasat aseară un mesh în fața casei care i-ar aparține unui vânzător de covrigi din apropiere.

În fața casei s-a amplasat și monumentul („planiglobul”) care anunță că Buzăul este primul praș din Europa și al doilea din lume (după un oraș din China) care se află pe paralela de 45 de grade (la egală distanță de Polul Nord și Ecuator).

loading...

7 comentarii la „Întâmplare de azi. „Pe unde se poate intra la Caragiale?”

 • Ba, pai ca muzeu, tre sa ai ceva inauntru, nu fotoliile si televizorul ultimului proprietar. Tre sa aduci ceva de undeva, un scaun pe care a stat Caragiale, ochelarii lui, mustata, ceva, de unde le iei? Nu se rezolva chiar toate cu bani.

 • Povestile lu’ tataia.
  I L Caragiale si-a incercat norocul in viata si ca apropitar de carciumi si restaurante, dar niciuna din aceste afaceri nu i-a mers, astfel ca la toate a dat chix dupa perioade scurte de cca 1 an.
  In Bucuresti a inaugurat in 1893 ,,Beraria Academica” in str Selari.
  Tot in Buc a fost pt scurt timp proprietarul berariei ,,Gambrinus”.
  In 1894 preia in concesiune restaurantul din Gara Buzau si se stabileste cu chirie in casa de langa gara, unde deschide o bodega la parter. Presa locala a anuntat entuziasta marele eveniment din viata urbei. Afacerea cu restaurantul si cu bodega a rezistat bineinteles doar anul de gratzie tipic marelui dramaturg, dupa care este nevoit sa inchida tot, abia avand cu ce sa-si plateasca datoriile.
  Cauza cica ar fi fost marea concurentza in domeniu, Buzaul fiind plin de carciumi, restaurante si gradini. Dintre acestea se distingea beraria ,,Butoiul National” aflata In Piata Daciei.
  Cella Delvrancea a scris despre acest restaurant al lui Caragiale din gara Bz ca acolo ,,se bea mult dar se platea putin si multi plecau doar spunand: Sa traiesti nene Iancule” si atat.
  Nene Iancu era un tip bonom cu cu toata lumea si cu toti betzivii si era f indragit de copiii din zona.
  Subliniez ca pe la anii ’60 eu am apucat aceasta bodega inca functionand, frecventata de drojdierii din zona garii.
  Stiu ca am citit candva ca la fel a incercat I L C, fara succes si in zona garii Mizil.
  Tzin sa amintesc ca nenea Iancu a sedus-o (total) dar ptr scurt timp chiar pe Veronica Micle iubita cea mai importanta a lui M Eminescu, intr-o perioada in care aceasta era deprimata ptr ca era certata cu Luceafarul poeziei romanesti. Ptr aceasta imprudentza, a avut ulterior multe certuri si reprosuri din partea poetului.
  Sper ca i-am ajutat pe buzoieni sa-si faca o imagine mai ampla despre Nenea Iancu carciumarul din perioada lui buzoiana.
  Cert este ca aceasta casa ar trebui preluata de Primarie si amenajat acolo un mic muzeu I L Caragiale, macar cu lucruri de epoca si poate si cu documente. NEAPARAT…….[Leo]

 • Leo, ești o veritabilă enciclopedie…suntem de-a dreptul binecuvântați să fim contemporani cu un așa cărturar specialist în copy / paste Wikipedia… Dacă n-ai fi existat trebuia musai să te inventeze cineva….
  Să am pardon, dar…hai sictir plagiatorule !!!

 • D-le @Trahanache
  Ceea ce am scris mai sus sunt chestii pe care le stiam demult, de pe vremea cand inca nu existau calculatoare. Am postat mesajul ptr cei care nu se obosesc sa caute macar pe Wiki’ sau ptr cei care nu cunosc pur si simplu.
  Fii fara grija ca sunt destui din acestia, la fel cum sunt si destui marlani ca tine.
  Dupa scafarlia ta total acerebrata ar insemna ca toti cei care relateaza acelasi eveniment sau toti elevii din scoli care invata o lectie sunt plagiatori in masa. Nu vezi cat esti de stupid? Cert este ca alt nick mai potrivit nici nu ti-ai fi putut inventa. Te caracterizeaza in totalitate…….[Leo]

 • Din câte știu, când își propune ceva dl. primar Toma nu se lasă până nu realizează… In cei 4 ani de mandat a reușit unele lucruri ce păreau a fi imposibile, în special rezistența la mentalități locale cimentate în alte mandate ( ex. înlăturarea țigăniei de lângă wc-ul public din fața Pieții Centrale etc…) Așa stând lucrurile îi sugerez viitorului primar – indiferent care va fi – să nu dea cu piciorul la această mică reminiscență caragialiană și – împreună cu echipa inventivă de la Muzeul județean – să încerce achiziționarea unor mici obiecte, documente etc… care să aibă legătură cu marele nostru dramaturg. Nu cred să existe buzoieni neentuziaști la această idee – Caragiale-i doar unul ! – și apoi să se negocieze cu domnul din balcon – ” apropitarul ” casei … Nenea Iancu s-ar bucura chiar dacă afacerea nu i-a mers, el fiind deschis la pungă cu mușteriii din jurul Gării… Parol !

 • Parol Maria ta Voda!
  Nu se poate sa nu se gaseasca prin arhive macar niste documente cu sume platite municipalitatii de proprietarul sau mandatarul Cargiale Ion Luca, ca impozite, amenzi date de Protectia Consumatorului de pe atunci, reclamatii la Politia buzoiana ca s-au depasit decibelii la lalaielile betzivilor, chitantze cu chiria platita pt restaurantul din gara care nu era particulara, fiind a principatelor si alte minuni. Idem fotocopii cu articole din presa de atunci referitoare la sederea in Buzau a marelui Nenea Iancu. Daca se vrea, se poate.
  Eu as vota cu doua maini. Ar fi un punct de mare inters si mandrie ptr mun. Buzau si sunt convins ca n-ar duce lipsa de vizitatori……[Leo]

 • Normal că Leo ar vota cu două mâine…că doar asta face de câte ori sunt alegeri ( vot multiplu in favoarea ciumei roșii).
  La ultima plenară a CC al PCR cum ai votat stimabile ? Tot cu stima noastră și mândria….??? Normal, că doar nu îndrăzneață niciunul să cârtiți în front…chiar dacă după lovitura de stat toți ați devenit dizidenți anticomuniști. Acum, la bătrânețe, după ce faptele s-au prescris, îți permiți iarăși să militezi pentru ciuma roșie de rebranduită….chiar dacă, așa, ca o minimă măsură de protecție, o faci tot din anonimat sub indicativul “Leo” ( te-ai speriat când ai văzut ce au pățit tovarășii dumitale, Vișinescu și Ficior?).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.