Într-un moment tensionat, orașul Buzău se implică în comunitățile înfrățite

Bravo, Buzău!

Într-un moment destul de delicat, chiar îngrijorător (referitor la soarta românilor din Republica Moldova) orașul Buzău se implică în două proiecte la Ialoveni și Strășeni, cele două comunități cu care Buzăul s-a înfrățit anul trecut.

Valentina Casia, anul trecut la Buzău. O primăriță frumoasă, inteligentă și mare patrioată: „O mână e a buzoienilor, cealaltă a străjerilor!” (n.r. numele Strășeni provine de la străjeri ai orașului Chișinău)
În foto, primarul Toma și Mihail Silistraru, președinte raionului Ialoveni. Dacă îl auziți cum vorbește despre România pe acest basarabean și sunteți ceva mai sensibil aproape că vă vor da lacrimile. La Ialoveni, 96% din populație e română (doar 1% ruși și 1% ucrainieni)

Orașul Buzău va contribui cu până la 100.000 de euro pentru realizarea unui spațiu muzeal și expozițional (demisol și parter) și 160.000 de lei pentru realizarea și montarea busturilor lui Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț, prim-ministrul României respectiv președintele Sfatului Țării, cei care au contribuit și semnat pentru unirea Basarabiei cu România (martie 1918)

La Strășeni trăiesc români (77%), ruși (13%) și ucrainieni (6%). În foto, primărița Valentina Casian, alături de copii români din Strășeni

Consilierii PNL Buzău (în cazul de față, partid mai puțin național!) se opun celor două proiecte, susținând că banii n-ar trebui dați, ci folosiți la Buzău („avem problemele noastre”).

Suma de 130 de mii de euro care ar merge de la Buzău spre comunitățile înfrățite reprezintă un mizilic dacă ținem cont că orașul Buzău are în derulare proiecte cu fonduri europene de aproape 40 mil. €, iar altă sută de milioane de euro e în curs de contractare.

Pentru cei care știu mai puțină istorie, basarabenii sunt tot români, frații noștri cotropiți de ruși (similar cu ce se întâmplă acum în Ucraina) și pe care statul român i-a abandonat, fără luptă, în mai multe rânduri. Și acum, când s-ar putea forța unirea, cu ajutorul Ucrainei, statul român nu face mai nimic, acțiuni mai reușite în Basarabia derulând primăriile și consiliile județene de prin țară.

Pr.hot_.31-aprobare-cofinantare-Ialoveni

Citește și:

loading...

12 comentarii la „Într-un moment tensionat, orașul Buzău se implică în comunitățile înfrățite

  • mai bine ajuta oamenii sarmani din buzau cu acel „mizilic” de 100.000 euro decat sa faca statui

    Răspunde
  • o prostie, iar bani aruncati aiurea din bugetul platit de noi

    Răspunde
  • Întreabă pe cineva Pesediștii ăștia dacă banii bugetelor buzoienilor sa se ducă in Moldova? Dă neagu și Toma de parca ar fi din buzunarul propriu. E deturnare de fonduri după părerea mea.

    Răspunde
  • Nu este o sumă mare, și cu ei și fără tot la fel de săraci vom fi. Dar sa fie și legal ce se vrea.

    Răspunde
  • Asa s-a imprietenit si UE cu Ucraina, iar acum Ucraina este tocata marunt. Nu prea ies in avantaj infratirile astea

    Răspunde
  • Și acum, când s-ar putea forța unirea, cu ajutorul Ucrainei, statul român nu face mai nimic

    Desigur, ne ajută slava să ne unim cu Basarabia! Ne redă și teritoriile românești cu populație majoritară românească aflate în granițele ei. Cu un an înainte de invazie, Zelenski declara: „Bucovina de Nord a fost ocupată de români”. Nu a retractat nici până azi.
    Pentru curajul de a fi rostit adevărul, că Bucovina de Nord, Herța și Bugeacul aparțin de drept României, profesorul Andrei Marga a fost trecut de securitatea din Kiev pe Lista Morții. Poate fi executat oricând. Ca fata lui Dughin.
    Au interzis românilor să învețe în limba maternă. Au intrat cu securitatea în bisericile lor. Le-au agresat și arestat preoții. Biserica noastră a răspuns timid: „Nu țin de NOI”.
    Au început să vâneze românii cu arcanul pe străzi și să-i trimită pe front. Să moară pentru peticul de pământ pe care sunt acuzați că l-au ocupat.
    Acum o ard cu canalul. Vor să îl adâncească. Ne explică științific că nu-i nicio problemă. Canalul e sigur și eficient.

    Răspunde
  • Bla, bla, bla, bla, Tereacă….

    Nu te-ai saturat sa tot faci apologia „fraților” noștri de peste Prut ?

    Nu reușești neam sa-ntelegi pozitia noastră, a buzoienilor, este ?

    Propunei tovarășului de la noul palat sa de-a din banii lui personali, sa dea un exemplu de filantrol, dacă una-doua îl tot bușesc lacrimile, in fond, e milionar in €, ce-nseamna un „mizilic” de 130k ?!

    Răspunde
    • În momente istorice care cutremură o întreagă lume, când romanii din Basarabia stau cu ochii pe granițe și cu teamă în suflet, țărănușii de Broșteni devin foarte grijulii cu banul public și cer asfaltarea uliței. Furați și batjocoriți zilnic de sute de ani, mâncătorii de semințe de Bărăgan și de rahat rusesc au devenit brusc experți contabili. Cum se adună ei pe aici în spirit și simțiri, de parcă nici nu ar fi primit vreun ordin pe unitate…

      Răspunde
  • Sunt peste 135.000 de Euro cu care se puteau face lucruri în oraș. De exemplu, sunt străzi în Broșteni care nu au fost reabilitate.
    La fel și Neagu dă bani moldovenilor, în timp ce noi ne rupem mașinile pe drumurile județene pietruite sau cu asfalt deteriorat.
    Pe nou nu ne întreabă nimeni ce vrem?

    Răspunde
  • Ba, lasati-i naibii in pace, ca aia nu au armata, ca Ucraina, stiu ca da bine si o superwoman ca Maia Sandu pe langa Zelensky, dar cand o sa ceara armament, nu evacuare, saraca Maia o sa-si aduca aminte ca nu are armata si o sa dea un „PS: Am uitat ca nu avem armata, cand vine avionul? Am bagajele facute.”, iar saracii moldoveni o sa se trezeasca cu bocancu rusesc pe cap si noi cu URSS 2.0 la granita. Deci, lasati-i naibii in pace, nu-i mai zgandariti cum a zgandarit UE si NATO Ucraina, iar acum isi toaca populatia…

    Răspunde
  • Aici nu se duce niciunul: „Este o tragedie ce s-a întâmplat la Cotul Donului. În 70 de ani, nimeni, nici din România, nici din Moldova, nu a călcat pe acolo. Ar trebui măcar o cruce, nici o cruce nu este în locul în care sunt căzuţi 150 de mii de români. Nimeni nu se îngrijeşte de acest loc. Toate ţările care au ostaşi căzuţi în bătăliile de la Cotul Donului au venit şi s-au îngrijit de cei căzuţi. Au fost făcute cavouri au fost puse monumente de aducere aminte, cu numele celor căzuţi. Doar noi, doar România nu are pentru fraţii noştri ce au luptat pentru ţară. Nu este nici măcar o cruce, nici măcar o troiţă maramureşeană. Eu când am aflat despre asta, că nu există nimic acolo, atât de tare m-am aprins… Să treacă 70 de ani şi nimeni să nu îşi aducă aminte de cei căzuţi acolo, este groaznic! Ei au fost trimişi de statul român nu să se scalde în Volga, au fost trimişi să elibereze Basarabia, să menţină Basarabia în limitele României. O sută cinzeci de mii de ostaşi români au căzut acolo în moarte de erou, prăpădiţi sărmanii şi să nu aibă parte de un cimitir! Germania are parte de un Memorial nemaipomenit de frumos, ungurii la fel, italienii, slovacii cât au mai făcut parte din armata Ungariei. Și tragedia e şi mai mare. Armata Ungariei a avut 100 de mii de ostaşi ardeleni ce au căzut la Cotul Donului. Deci avem 250 de mii de ostaşi căzuţi acolo“, a scris Vasile Șoimaru în cartea „Cotul Donului 1942: eroism, jertfă, trădare“.

    Răspunde
  • ,,, așa și trebuie, să oferim ajutor Cinste lor !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.