Jocurile de masă de-a lungul istoriei omenirii

Jocurile de masă se numără printre opțiunile de divertisment preferate ale omenirii încă din anul 3500 i.Hr. Primele mențiuni despre mesele de joc de tip Senet (șah) provin din Egiptul Antic, în timp ce zarurile folosite ulterior în diferite jocuri de masă sunt menționate în urmă cu 3000 de ani în zona Persiei.


Jocurile din categoria Domino sunt menționate în China Antică în urma cu 2900 de ani.

Multe dintre jocurile de masă au evoluat și s-au transformat în timp, variantele moderne, care pot fi jucate pe platformele iGaming, precum Mrbet, reprezentând apogeul acestora. La nivel internațional, aceste jocuri sunt jucate de un număr cuprins între 1.6 și 4.2 miliarde de persoane. În 2024, cele mai populare opțiuni de jocuri iGaming de masă sunt ruleta, jocurile de cărți, cardurile de răzuit, craps, bingo și loto.

Care sunt cele mai vechi jocuri de cărți?

Jocurile de cărți sunt incluse în categoria jocurilor de masă, dar nu sunt atât de vechi precum craps, șah, Domino sau Go.

Baccarat poate fi considerat cel mai vechi joc de cărți, fiind menționat încă din anul 1400 în Italia, unde era jucat sub denumirea de baccara. Unul dintre cele mai vechi jocuri de cărți, care încă se mai joacă și în timpurile moderne, este Karnoffel.


Acesta este originar din Nördlingen, Germania și a apărut în 1426, fiind un joc care se joacă folosind 48 de cărți. În 1475 apărea jocul cu cărți Cloisters, care provenea din Țările de Jos și care se juca utilizând 52 de cărți. Astăzi, acest joc a dispărut.  Blackjack și-a făcut apariția în 1700 și își are originea în Franța.


Se joacă și astăzi, cu un pachet de 52 de cărți și este disponibil în multiple versiuni precum Pontoon, Spanish 21 și altele. Din anul 1760 și tot din Franța provine un alt joc de cărți popular, Whist, care implică un pachet cu 52 de cărți și care poate fi jucat și astăzi. Euchre se joacă folosindu-se 24, 28 sau 32 de cărți, este un joc actual ce a apărut în 1800.

Nici acum nu se cunoaște țara de proveniență a jocului (primele mențiuni apar în America, acolo unde era cunoscut ca Uker). Din anul 1829, din zona New Orleans, provin primele mențiuni despre cel mai popular joc de cărți din lume, care este jucat de peste 100 de milioane de oameni. Pe lista celor mai vechi jocuri cu cărți se numără Conquian (1850, Mexic, 40 de cărți), Gin Rummy (1900, SUA, 52 de cărți) și Baraja Espanol (1900, Spania, 40 sau 48 de cărți).

Cât de vechi este jocul de ruletă?

Disponbil în numeroase variante în 2024, precum mini-ruletă, ruleta rapidă, auto-ruletă și altele, alături de variantele de bază (europeană, franceză și america), ruleta face parte din categoria jocurilor de masă populare online și offline. Mecanismul de joc este rezultatul eforturilor lui Blaise Pascal, care își propusese inițial să descopere perpetuum mobile.

Actuala versiune a jocului are la bază mecanismul inventat de Pascal în 1720 și regulile jocului Biribi care provine din Italia. Versiunile europeană și americană sunt cele mai frecvent întâlnite în locațiile cu jocuri de masă, printre diferențele dintre ele numărându-se prezența unui buzunar cu dublu zero (ruleta americană) și un avantaj al casei mai mare la ruleta americană (5.26%) față de 2.70% la ruleta din Europa.

Alte jocuri de masă – cât de vechi sunt jocurile de răzuit, bingo, loto și craps?

Craps era jucat în timpul cruciadelor, în anul 1125, atunci când era cunoscut sub denumirea de Hazarth. Paternitatea jocului i se atribuie lui Sir William din Tyre. Zarurile cu care se joacă craps provin din zona Persiei, primele mențiuni provenind din anul 3000 i.Hr. Cardurile de răzuit se numără printre cele mai noi jocuri de masă, apărând în 1974, atunci când au fost lansate de John Koza și Daniel Bower de la SGC.

În schimb, jocul de bingo este unul dintre cele mai vechi, fiind menționat în 1530 în Italia. La bază, acest joc se numea Il Gioco del Lotto d’Italia, dar s-a popularizat rapid și în Franța, acolo unde se numea Le Lotto și se juca numai de către membrii aristocrației.


La fel de vechi este și jocul de loto, mențiuni despre acesta provenind din 1520, din zona Burgundiei și Flandrei din Franța.

Printre alte jocuri de masă se numără Sic Bo (secolul XX), Fan Tan (secolul III), Teen Patti sau casino war. Bazându-se pe reguli mai simple sau mai complicate, pe mecanisme de joc ușor de înțeles și fiind disponibile în multiple versiuni, jocurile de masă reprezintă atât o provocare, cât și o modalitate de distracție pentru jucători.

Acestea sunt jocuri apreciate atât la nivel colectiv, cât și individual, fiind disponibile în locațiile terestre specializate (cazinouri, săli de jocuri), cât și ca jocuri de casă, doar pentru divertisment. Indiferent de modul în care se joacă, jocurile de masă reprezintă o variantă populară de distracție pentru omul modern, așa cum reprezenta și pentru civilizațiile din trecut.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.