Mai au cinci zile și gata! Fier vechi! Cine le-a venit de hac!

Sunt ultimele cinci zile de funcționare a țevilor din imagine!

De sâmbătă, 17 august, Ecogen amenință că va întrerupe furnizarea de apă caldă (de la robinet) înspre orașul Buzău. Asta după ce în aprilie a sistat-o și pe cea care încălzea caloriferele buzoienilor.

Din acel moment țevile din imagine care pleacă de la Ecogen (fostul CET din Zona Industrială) nu vor mai avea nicio utilitate.

Țevile de 400 mm diametru (tur – retur) pleacă de pe Aleea Industriilor pe două trasee înspre oraș.

1Pe strada Aurel Vlaicu din Mihai Vitează apoi prin cartierul Poștă, traversează calea ferată și ajung pe strada Independenței – Bd. 1 Decembrie. De acolo traseul este subteran către punctele termice.

Pe str. Independenței, colț cu Toamnei

2Pe toată lungimea străzii Depoului din cartierul Mihai Viteazul. În dreptul căii ferate spre spitalul CFR intră în subteran și se ramifică apoi prin cartierele Buzăului.

De sâmbătă – luni, după ce Ecogen va sista furnizarea agentului termic, ar urma să intre în funcțiune cazanul RAM ce se instalează în aceste zile la PT4 din cartierul Dorobanți I. Acest cazan va asigura apa caldă de la robinete pentru buzoieni branșați la RAM, cu excepția celor din Micro XIV care au cazan propriu.

Referitor la țevile de la Ecogen (fostul CET) către oraș acestea vor mai rămâne suspendate pe picioarele din beton câțiva ani, apoi vor ajunge cel mai probabil la fier vechi așa cum s-a întâmplat prin orașele din jur (Slobozia, Brăila, Târgoviște, Galați etc.)

Mai jos aveți poza cu invenția care a „ucis” sistemul centralizat. Are „vina” că face apa caldă de două-trei ori mai ieftin (150-200 lei Gcal) decât combinația Ecogen – RAM (500 lei Gcal).

Matematic și tehnic nu mai e nimic de spus în confruntarea dintre sistemul centralizat și centralele de apartament. Doar câțiva nostalgici ori interesați mai cârcotesc. Unu-doi-trei ani, apoi gata.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

13 comentarii la „Mai au cinci zile și gata! Fier vechi! Cine le-a venit de hac!

 • Totuși, destui buzoieni sunt încă greu de convins de avantajele unei centrale termice de apartament. Iar angajați RAM, mărunți de altfel, vin cu tot felul de postări, de teama falimentului RAM și de teama rămânerii fără un loc de muncă cât de cât „călduț”, cum că rețeaua de gaze naturale a orașului n-ar suporta atâtea centrale montate în toate apartamentele orașului și că tot soluția RAM de distribuție pe orizontală ar fi cea mai eficientă. Buzoienii greu de convins pun în față costurile prea mari cu achiziția și montajul, raportate la veniturile lor foarte mici, dar diferența poate însemna și rata împrumutului făcut pentru așa ceva. Personal, când m-am debranșat în 2010, nu mă dădeau banii afară din casă, dobânzile la împrumuturi erau mai mari și eram și bugetar, cu salariul proaspăt tăiat, ca mulți alții… Dar am reușit datorită economiei făcute cu centrala să-mi asigur confortul termic necesar și să-mi achit și ratele, astfel că în decursul câtorva ani s-a amortizat investiția și acum sunt în avantaj din toate punctele de vedere. Din nefericire pentru unii, cu acel venit minim garantat și fără altă ocupație, nu prea mai e de trăit într-un oraș, la bloc. Nu poți să îi ții ăn loc pe ceilalți, că tu nu ai cu ce… Părerea mea!

 • Sunt cateva municipii in tara care se incalzesc centralizat la preturi mai mici decat in sistem individual.Asta inseamna sa fie conduse de un primar foarte gospodar ,care sa nu permita capusarea banului public!,,,DAR acei primari nu sunt membri PSD,poate totusi la Buzau va fi o exceptie …Vom vedea.

 • Nu e adevărat. Peste tot gigacaloria – pret real, nu subventionat – e peste 400 de lei.

 • Ar trebui puși la stâlpul infamiei toți acei ce s-au împotrivit montării de centrale murale personale, până acum ! S-a mers pe principiul ,,la grămadă că nu se vede,, pentru a le legaliza și înlesni furtul din banul contribuabilului ignorant și scăldat într-o ,,dulce,, alienare idioată !

 • Răspuns pt. dl Harry. Încă se mai continuă și cu altă idioțenie. Că proprietarii cărora le trec țevile Ram prin casă trebuie să plătească pentru asta când ar trebui să fie invers. RAM ar trebui să le dea chirie proprietarilor. În unele cazuri e chiar strigător la cer. Oamenii plătesc un milion factura la gaze si un milion pt teava RAM-ului.

 • Pentru Harry, raspuns 2. Cine s-au opus si inca o mai fac? Bosco si cu Bârlă. De ce ? Pentru voturi. Ca să se laude că ei dau subventie, iar „subventionatii” să-i voteze pentru această pomană. D-asta zilele astea e durere mare. Pentru că rămasi fără pomană, pomanagiii n-or să se mai simtă datori și-or sa voteze cu constiinta mai curată.

 • In Oradea,in Iasi sistemul Veolia,oamenii au iceput sa se rebranseze la sistemele centralizate.De ce?…

 • Răspuns la Cocstel. Nu e adevarat. In Oradea, oamenii nu s-a debransat deloc.

 • Domnule Tereaca nu te bucura anticipat ,ai sa vezi ca tot ce face RAM -ul acum o sa fie un mare FIASCO

 • Si aici toată lumea se pricepe, mai ales domnul Tereaca.
  Încălzirea centrală pe oraș, cartier, bloc, e mai avantajoasa. E mai sigura, mai puțin poluanta, mai usor de administrat si întreținut iar energia termică e produs secundar. Se poate la Oradea, Iasi Chișinău dar nu a mers la Buzau pentru ca CET- ul nu a fost parte din sistem, a fost dat de Primărie și au apărut intermediarii.

 • Domnul Dorin, știți ceva, dar nu complet. Energia termică e produs secundar doar in cazul apei calde menajere. Cand vine iarna tot cazanele pe gaz sunt baza, nu motoarele. Iarna, 95% din căldura vandută de Ecogen era de la cazane si doar 5% din răcirea motoarelor care produc curent.

 • O completare despre incalzirea centralizata din Oradea:
  o buna parte din apa calda provine din apa GEOTERMALA, deci nu e la fel ca in alte parti.
  Si, ca orice sistem de incalizire centralizata din Romania, la Oradea gigacaloria termoficata primeste subventie.

  In felul acesta, daca un primar e ‘bun gospodar’ si toaca milioane de lei anual pentru subventie, DA, incalzirea centralizata bate centrala de apartament.
  Vezi cazul ‘bunei gospodine’ Firea din Bucuresti, care a facut un imprumut de circa 400 milioane lei, pe 20 de ani (pe care cu siguranta ca nu il va plati pe mandatele ei) pentru a acoperi datoriile termoficarii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.