Mai avea două zile până la 102! Nouă ani în lagăr în Siberia

Veste tristă azi pentru județul Buzău.

S-a prăpădit unul din ultimii veterani ai marelui război de la Buzău!

Gheorghiță Rădulescu de la Șarânga (Pietroasele) era până ieri o enciclopedie vie – despre despre viața din secolul trecut (născut în 1920!) și al doilea război mondial. A fost luat prizonier în campania din răsărit și a supraviețuit nouă ani în lagărele din Siberia.

În urmă cu doi ani:

„Ne-a dat gata de acum o săptămână când l-am vizitat în satul său, Șarânga (com. Pietroasele). L-am găsit scoțând cuie dintr-o scândură. La o sută de ani! Ne-a spus că face încă treabă pe lângă casă și chiar prășește.

Singurul incovenient e că pentru a se deplasa are nevoie de baston. Ne-a povestit cum a fost la război și, mai ales, în cei nouă ani de prizonierat în Uniunea Sovietică, unde a trecut prin mai multe lagăre. Ca să ne demonstreze că are mintea brici a început să ne recite poezii învățate când era el mic!” – Iulian Cadulenco, ofițer de presă Divizia 2 Infanterie Getica

Ce a povestit veteranul ascultătorilor

 • Tatăl său a fost agricultor şi apicultor. S-a ocupat să le dea la masa de dimineață celor patru copii şi câte o lingură de miere. A contribuit probabil la sănătatea lui.
 • Părintele i-a dat și „cei şapte ani de acasă”.
 • A urmat cursurile Seminarului Episcopiei (Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti), unde a prins dragoste de carte şi credinţă.
 • După revenirea din lagăr, a funcționat ca dascăl la Șarânga.
 • Deşi a locuit într-o regiune viticolă s-a ferit de excese.
 • Motto-ul care l-a ajutat în cele mai grele clipe din viață: „Răul trebuie să aibă odată sfârşit”.

În urmă cu doi ani, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani, Consiliul Județean Buzău i-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al județului Buzău, în semn de recunoaștere publică a participării sale la apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și pentru onorabila vârstă împlinită.

Vineri, 9 aprilie, locotenentul (rtr.) Gheorghe N. Bădulescu va fi înmormântat cu onoruri militare, acordându-i, noi militarii Garnizoanei Buzău, un ultim onor și înclinându-ne cu respect.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

loading...

4 comentarii la „Mai avea două zile până la 102! Nouă ani în lagăr în Siberia

 • Pe cine mai interesează un asemenea … subiect ? Cine , Doamne-iartă-mă, mai se gândește la țărișoara lui, înaintea propriului stomac și a familiei ? Să ne ferească Cel de sus de ceva ce-i mai al naibii ca această pandemie !… Să ne scoatem pălăria măcar un minut – atât, un minut ! – în memoria unuia dintre ultimii mohicani ai apărării țărânei strămoșești pe care ne ducem noi traiul azi și mâine ! Domnul să-l aibă în grija Lui !

 • In poza e un militar (activ) care reprezinta o institutie. Institutia aia, Armata Romana, chiar nu putea sa-i faca rost de o uniforma conforma cu realitatea veteranului nostru? Sau cine i-o fi dat-o pe asta din WW1, chiar asa minte a avut? Omul ala purta cu mandrie si sentimente orice uniforma militara romaneasca ii dadeai, probabil, dar totusi.

 • Mulțumesc, domnule Rădulescu! Dumnezeu să vă odihnească în pace!

 • Acestia sunt adevaratii veterani! Toata stima si respectul pentru acest fost militar .
  Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.