Mărăcineni. Investiție nouă în jud. Buzău

La începutul lunii la Mărăcineni au început lucrările de amenajare a primei platforme de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd din jud. Buzău.

Platforma va fi betonată astfel încât dejecțiile să nu se scurgă în pământ. În foto de mai sus se vede armătura viitorului zid unde se va depozita gunoiul

„La primăvară platforma va fi gata și va deveni funcțională. Fermierii, persoane fizice și juridice pot aduce aici, contra unei sume modice, gunoiul de grajd. Platforma va fi deservită de o vidanjă, un tractor cu remorcă și un tocător de vegetale, achiziționate în cadrul aceluiași program. Angajații platformei, dacă vor fi solicitați pot efectua contracost serviciul de ridicare a gunoiului de grajd. Acesta va fi transformat în compost, ce va fi vândut apoi agricultorilor ca îngrășământ”, a explicat Dumitru Constantin, administrator public al comunei Mărăcineni.

Dumitru Constantin: „Chiar azi am avut vizită de la minister, Garda de Mediu și Banca Mondială. Le-a plăcut ce au văzut, au plecat mulțumiți”

Platforma se găsește în extravilanul comunei, dar cu acces facil dinspre strada Dispensarului.

Platforma va avea unu-doi angajați și va trebui să se autofinanțeze

Investiția e de 6,5 miliarde de lei vechi, realizată din fonduri de la Ministerul Mediului (care a obținut un împrumut de la Banca Mondială). Pe lângă cea de la Mărăcineni, concomitent se realizează o platformă similară și la Gherăseni.

Noima acestei platforme e protejarea mediului, îndeosebi a pânzei freatice de compușii toxici ai gunoiului de grajd, depozitat acum în mod vagabond de fermierii mici și mari. Pentru a putea primi subvenție, acestora li se va cere în viitor și dovada că depozitează gunoiul la platformă.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.